Шість років не платив аліментів: На Житомирщині батько отримав рік умовно

Шість років не платив аліментів: На Житомирщині батько отримав рік умовно

03.03 10:15    
Бердичівський міськрайонний суд визнав 31-річного місцевого жителя винним у злісному ухиленні від сплати аліментів та призначив йому покарання у вигляді обмеження волі із випробувальним терміном в один рік.

Під час розгляду справи було з’ясовано, що відповідно до рішення суду, ухваленого у 2011-му році, чоловік мав сплачувати аліменти на утримання малолітньої доньки, однак протягом шести років цього не робив, накопичивши борг у понад 20 тисяч гривень. Його колишня дружина звернулась до правоохоронців із заявою про злісне ухилення від сплати аліментів, тож невдовзі боржник мусив пояснювати суду, чому так сталося.

З його слів, мати дівчинки перешкоджала його спілкуванню з дитиною і спочатку він надсилав кошти та подарунки, а потім перестав, бо «не бачив сенсу». Згодом виникли фінансові труднощі, слід було утримувати своїх батьків тощо. Про те, що за ухилення від сплати аліментів існує кримінальна відповідальність, чоловік знав іще з 2012-го року – був попереджений про це виконавчою службою. На додачу до визнання своєї вини, повідомив, що нині весь борг із нього уже стягнули, а надалі він не допускатиме появи заборгованості. Також батько вказав, що відновив спілкування з донькою та планує допомогти їй у реалізації заповітної мрії.

Факт надходження коштів від колишнього чоловіка підтвердила і мати дівчинки. Наполягала на тому, аби він поніс заслужене покарання та продовжував сплачувати аліменти. Після оцінки усіх доказів суд зробив висновок про повну доведеність вини бердичівлянина в інкримінованому кримінальному проступкові, передбаченому частиною 1 статті 164 КК України.

Зважаючи на те, що до появи справи в суді, боржник протягом тривалого часу аліментів не платив, а через особливості його нинішньої роботи призначити йому покарання у вигляді арешту є неможливим, було прийнято рішення присудити йому рік обмеження волі із випробувальним терміном. На звільнення від реального відбування покарання вплинули, серед іншого, позитивні відомості про особу чоловіка, погашення ним існуючої аліментної заборгованості, щире каяття й активне сприяння розкриттю скоєного. Вирок іще на набрав законної сили.

Замість післямови. Ця історія – приклад того, як через борги по сплаті аліментів можна отримати навіть судимість. А взагалі законодавством передбачено широкий арсенал заходів впливу на неплатників. Один з таких - суспільно корисні роботи тривалістю 120-360 годин, суть яких полягає у тому, що боржник їх виконує, а платня йде на погашення заборгованості з аліментів. Також неплатника можуть позбавити права виїхати за кордон, заборонити не давати свою згоду на виїзд за кордон дитини або позбавити водійського посвідчення.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:07
На пожежі в Ужгороді одну людину врятовано та двадцять ...
Сьогодні 00:05
Станом на 17 березня профінансовано на пенсійні виплати ...
Сьогодні 00:02
У Запоріжжі ліквідовано шахрайський call-центр, який ош ...
Вчора 23:58
Самопроголошеного голову Димерської ОТГ засуджено за сп ...
Вчора 23:54
У Львові два укриття на заводі приведуть в належний ста ...
Сьогодні 00:09
Офіцерське звання за 40 днів: Міноборони запроваджує но ...
Сьогодні 00:04
Понад 4,5 тис підприємців отримали доступні кредити на ...
Сьогодні 00:03
Свириденко: Уряд виділив додатково 5 млрд грн на закупі ...
Сьогодні 00:02
Укрзалізниця запускає новий міжнародний маршрут Прага – ...
Вчора 23:59
Естонія та Україна обговорили стан підготовки та провед ...
16 березня 10:35
У Житомирі син напав на батька та силоміць відібрав пен ...
15 березня 15:55
У Житомирі поблизу під’їзду багатоповерхівки вбили чоло ...
14 березня 13:32
Житомирські спецслужби затримали керівника волинського ...
12 березня 16:56
У Житомирі водій «Toyota Camry» побив чоловіка, якого л ...
05 березня 16:02
У Житомирі поліція викрила шахрая, який «надавав матері ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення