U-LEAD допомагає громадам трансформувати політику поводження зі сміттям

21.06 15:53    
U-LEAD допомагає громадам трансформувати політику поводження зі сміттям

Зменшення платоспроможності населення та зростання кількості переселенців у громадах призводить до утворення стихійних сміттєзвалищ та змін політики поводження зі сміттям. Про це розповів Дмитро Лазненко, експерт з питань управління відходами, під час інформаційної сесії для громад Житомирщини.

“Війна вплинула в декількох аспектах на політику поводження з ТПВ. Змінились законодавчі механізми, зменшилась платоспроможність людей, зросла кількість переселенців, а відповідно і сміття. Ці труднощі призводять до зростання сміттєзвалищ”, - наголошує Дмитро Лазненко.

Команда Регіонального офісу “U-LEAD з Європою” в Житомирській області зібрала фахівців громад регіону на інформаційну сесію, аби обговорити варіанти здешевлення роботи підприємств зі збору та вивезення сміття.

Дмитро Лазенко пропонує декілька кроків, які дозволять прибрати сміття та здешевити роботу підприємств у громадах, які відчули максимально негативні наслідки нового вторгнення Російської Федерації. Передусім це оптимізація маршрутів для заповнення сміттєвозів до 80%. Також скорочення маршрутів, наприклад перехід від подвірного збору сміття до збирання у визначених місцях. А також, збільшення завантаженості сміттєвозів та надання послуг сусіднім громадам.

“Ми маємо максимально завантажити роботою техніку та колектив підприємств, оптимізувати всі процеси роботи. В інакшому випадку нас чекатиме процес утворення стихійних звалищ та формування неспроможних комунальних підприємств”, - розповідає Дмитро Лазненко.

Сьогодні громадам складно віднайти ресурси для розв’язання цих проблем. До прикладу в Ємільчинській громаді існує проблема зі сільськими звалищами, війна поглибила цю проблему.

“Екоінспекція розглядає звернення селян про сільське звалище. Земельної ділянки немає, паспорта місць видалення відходів зараз немає, він в розробці, бо не виконані всі вимоги. Місцевість біля лісового масиву. Тобто, по факту, забруднення довкілля. Проблема”, - Володимир Євтух, заступник Ємільчинського селищного голови.

Тому для налагодження ефективної політики поводження із ТПВ громадам варто оптимізувати виробничі процеси та формувати сталу систему управлінням відходами.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення