Власником екологічно небезпечного Коростенського заводу МДФ… є відомий олігарх

Власником екологічно небезпечного Коростенського заводу МДФ… є відомий олігарх

10.04 09:38    
5 березня 2012 Державна екологічна інспекція призупинила діяльність Коростенського заводу МДФ за результатами розслідування загибелі риби на річці Уж в районі Коростеня Житомирської області. Діяльність заводу знаходиться на контролі Прем'єр-міністра України Миколи Азарова, а житомирські екологи вже зажадали від влади зобов'язати власника заводу Леоніда Юрушева встановити очисні споруди.

Коростенський завод МДФ спеціалізується на виробництві деревоволокнистих плит (МДФ), що, в свою чергу, використовуються для виробництва меблів. У ролі інвестора проекту виступило київське ТОВ «Арт-Прогрес». Це структура колишнього співвласника банку «Форум» Леоніда Юрушева і його доньок - Анастасії Жолінской та Єлизавети Юрушевої (колишньої Кенігсхофер).

Леонід Леонідович входить в рейтинг найбагатших людей України: в 2011 році в рейтингу журналу «Фокус» посів 22 місце зі статком 978,9 мільйонів дол, а в 2012 році - 19 місце в рейтингу 200 найбагатших людей України.

Незважаючи на те, що деревообробка для Л. Юрушева є новим бізнесом, його менеджери не страждають від надлишку скромності, заявляючи про плани перетворення компанії «Арт-Прогрес» у головного гравця національного ринку МДФ. Його загальну долю в компанії грецького бізнесмена оцінюють на рівні 350 тис. куб. м на рік (у грошовому еквіваленті це майже 100 млн. євро).

Раніше весь використовуваний в Україні МДФ імпортувався з сусідніх країн - в основному з Польщі, Росії та Туреччини.
У березні цього року Державна екологічна інспекція України визначила, що забруднення води в річці Уж спричинили відходи вироб-ництва заводу МДФ.
Як повідомлялося раніше, 8 тонн риби загинуло 4 березня на річці Уж поблизу села Воронево Житомирської області. Екологічні організації Житомирської області вже звернулися до керівництва країни з вимогою зобов'язати Леоніда Юрушева встановити очисні споруди на заводі МДФ.

Судячи з інформації представників ТОВ «Арт-Прогрес», свої деревні амбіції Леонід Юрушев вирішив реалізовувати з розмахом. Загальна вартість проекту створення деревообробного заводу в Коростені оцінюється в 150 млн євро. Для Леоніда Юрушева акумуляція таких коштів не стала значною проблемою. У 2008 р. він вдало позбувся 60% акцій банку «Форум», продавши їх за 600 млн дол німецькому Commerzbank AG. Виручені гроші були спрямовані як на реалізацію проектів у сфері нерухомості - зокрема, будівництво готелю InterContinental у Києві, - так і на інвестування в перспективні галузі промисловості, однією з яких стала деревообробка.

Місце для розміщення підприємства вибрано невипадково. Як відзначають в компанії «Арт-Прогрес», Житомирська область, яка володіє великими хвойними лісами, є гарною сировинною базою для нового виробництва. Крім цього, в Коростені розташована вузлова залізнична станція, а також перебувають чиновники, які швидко переймаються аргументами бізнесменів і не створюють їм ніяких перешкод. Особливо після того, як на початку минулого року компанія Л. Юрушева погодилася стати власником створе-ного в 2007 р. під егідою міської ради технопарку - ТОВ «Коростенський індустріальний парк», якому відійшло понад 50 га території колишнього місцевого аеродрому. Після цього Леонід Юрушев отримав добро на реалізацію своїх планів від Коростенської містобудівної ради.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: vk.zt.ua
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 12:06
Волынь примет 500 вынужденных переселенцев из Донецкой ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення