Головне управління Держкомзему: Дбаємо про землі Овруцького кряжу - унікального місця Європи

Головне управління Держкомзему: Дбаємо про землі Овруцького кряжу - унікального місця Європи

20.04 13:22    
Як повідомили Інтернет-виданню Рупор Житомира в прес-службі Головного управління Держкомзему у Житомирській області, за ініціативи землевпорядників цьогоріч з обласного бюджету виділено 551,7 тисяч гривень для запобігання боротьби з водною ерозією на Словечансько-Овруцькому кряжі, що на Житомирщині. Завдяки фінансуванню вдасться запобігти руйнуванню найбільш родючих грунтів, адже кряж є унікальним за характером рослинності і центром реліктових видів Полісся.

Саме тут внаслідок водної ерозії потерпає 18,4 тисяч гектарів землі, щорічно втрачається в середньому до 130 гектарів орних земель, з поверхні яких змивається родючий шар грунту. Тепер на території району з’являться нові протиерозійні гідротехнічні споруди на суму понад 461,7 тисяч гривень, що допоможе запобігти руйнуванню все нових і нових площ земель. Інші кошти, а це 90 тисяч гривень, призначені на виготовлення та корегування проектної документації.

Нещодавно за участю представників управління Держкомзему у Овруцькому районі проведено обстеження ерозійних земель по Бігунській та Шоломківській сільських радах. У результаті виявлено прогресуючі «живі» яри, які здатні збільшуватися, наносячи значних збитків родючому шару грунту. Найбільш активні прояви ерозії грунтів, що розташовані на Словечансько-Овруцькому кряжі, на території 14 сільських рад по 12 реформованих колгоспних підприємств району.

Водній ерозії підпадають близько 15 тисяч гектарів земель, в тому числі 11,5 тисяч гектарів ріллі. За період з 1961 року по даний час площа таких земель в районі зросла з 1,2 тисяч до 6,4 тисяч гектарів.

Не безпідставно науковці відносять водну ерозію до найбільш поширених і небезпечних «захворювань» землі. Якщо з нею не вести систематичної боротьби, вона може щороку руйнувати все нові й нові площі. Тому вже у найближчий час будуть розпочинатися роботи по будуванню нових протиерозійних гідротехнічних споруд на території кряжу.


Довідково:
Вважають, що Словечансько-Овруцький кряж - залишок стародавніх гірських відрогів. Він складається з пісковиків, рідкісних рожевих і червоних кварцитів, яким вже майже півтора мільярда років. Завдяки їхнім дивовижним будівельним властивостям, кам'яні брили застосовувалися при спорудженні Софійського собору, Києво-Печерської лаври та Золотих воріт у Києві. Ними користувалися стародавні майстри, зводячи будівлі в Переяславі-Хмельницькому, Овручі, Вишгороді.
Овруцький кряж - єдине місце в Європі, що зберігає родовище дуже рідкісного мінералу пірофіліту, який знаходив застосування в паперовій, керамічній, гумовій, електротехнічній та металургійній промисловості не лише у нашій країні, але й за її межами. Його також використовувати у виробництві світильників для маяків. Мало хто знає, що в середині XX століття пальника в незгасних маяках Гібралтару і Дарданели, узбережжя Чорного і Азовського морів, Заполяр'я і Далекого Сходу були зроблені з українського рожевого пірофілліту.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:11
900 дол хабара: затримано посадовця Київського ТЦК та С ...
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення