У Бердичеві вшанували Січових Стрільців

25.03 19:49    
24 березня 2013 року з ініціативи місцевої організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" у місті Бердичів Житомирської області відбувся інформаційний захід на честь Легіону Українських Січових Стрільців – учасників боїв за Бердичів 1919 року. Вже другий рік поспіль активісти проводять інформаційні кампанії, розповідаючи громаді про маловідомі сторінки української історії міста.

Близько сотні бердичівців відгукнулося на заклик свободівців прийти до орієнтовного місця боїв стрільців. Молодь, вчителі, пенсіонери та підприємці, які взяли участь у заході, твердо розуміють: вшанування тих, хто боровся за незалежність України в минулому, і є гарантією вільного майбутнього. Як розповів голова Бердичівської міської організації ВО "Свобода" Олексій Побережний, у середині березня 1919 року Штаб армії УНР підготував план контрнаступу, який передбачав силами Корпусу Січових Стрільців (Північної і Південної груп) розгромити основні большевицькі сил у районі Бердичева, Житомира та Вінниці. Після цього було заплановано розгорнути наступ на Київ. Головний удар було спрямовано на центр большевицьких сил – проти найсильнішої ворожої групи, що перебувала в районі Бердичева і Козятина. Саме сюди командування Армії УНР направило Корпус Січових Стрільців із завданням взяти Бердичів та просуватися через Козятин на захоплену ворогами столицю.

У Бердичеві вшанували Січових Стрільців

"Заходи зі вшанування за всю історію міста влада Бердичева ніколи не проводила. Жодного разу не була пошановано пам'ять про тих, хто, захищаючи наше місто, втратив найголовніше – життя. Кров'ю тисяч українців полита наша земля. 94 роки тому наше місто намагалися звільнити від "червоних" загарбників українські патріоти – Корпус Січових Стрільців. Попри пропаганду совєцьких часів, яка й донині в нашому місті не дає змоги пересічному жителю в повній мірі знати історію Бердичева, ми відновлюємо та й надалі відновлюватимемо історичну пам'ять та справедливість. Бердичівці лише сьогодні намаганнями свободівців мають змогу ознайомитися з історією власного міста та тих, хто клав голови за нашу з вами свободу", – наголосив Олексій Побережний.

У Бердичеві вшанували Січових Стрільців

У Бердичеві вшанували Січових Стрільців

Довідка:
Реорганізація Корпусу Українських Січових Стрільців дала можливість Командуванню Армії УНР створити в районі Проскурова сильну запасну групу, завданням якої мав стати рішучий контр-маневр проти наступаючих на захід большевицьких військ. Головний Отаман Симон Петлюра готував цю акцію особисто, до того ж, з неймовірним завзяттям. Січове стрілецтво мало симпатії народу. У боях під Бердичевом та Шепетівкою українське селянство побачило, що Січові Стрільці є його справжньою обороною та жертовним військом, яке хоробро боролося з ворогами України та наводило всюди лад і порядок.


Прес-служба Житомирської обласної організації ВО «Свобода»

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 13:10
У Сумах запрацював Центр допомоги врятованим
Сьогодні 13:09
Ворог вдарив по Селидовому, загинула жінка
Сьогодні 13:01
Польські фермери поновили блокування напрямків пунктів ...
Сьогодні 13:00
Комітет з питань інтеграції України до ЄС здійснив робо ...
Сьогодні 12:53
Вкотре Київська митниця передала товари для потреб обор ...
Сьогодні 00:01
Верещук зустрілася з українською громадою у Бельгії
Вчора 16:11
Енергетична безпека України — один з ключових пріоритет ...
Вчора 16:09
Івано-Франківський національний медичний університет об ...
Вчора 16:07
Засуджено мешканця Одещини, який перейшов на бік ворога ...
Вчора 16:05
За розстріл цивільного авто під час окупації Київщини з ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення