На Житомирщині євреї хочуть відновити історичні межі свого кладовища

На Житомирщині євреї хочуть відновити історичні межі свого кладовища

14.08 09:20    
Єврейське кладовище може розширитися і частина міста офіційно опиниться на його території. Вже дев’ять років триває судовий процес та переговори між міською владою та Міжнародною організацією із збереження єврейських захоронень. Представники останньої прибули до Бердичева і вкотре стали наполягати на відновленні історичних меж єврейського цвинтаря і надання йому статусу національної пам’ятки.

Бажання євреїв шанувати пам’ять своїх пращурів міська влада розуміє, але приставати на пропозицію організації не поспішає. Від непродуманого рішення може постраждати місто, вважають у мерії. Спочатку треба визначити кінцеву мету, досягти якої хотіли б обидві сторони, а вже потім переходити до конкретних питань, говорить міський голова Василь Мазур.

Василь Мазур, Бердичівський міський голова: «Визначаємо стратегічно, до чого ми хочемо прийти, кінцева наша мета. В разі досягнення компромісу по стратегічному плану ми тоді готові розглядати часткові питання».

Своє бачення кордонів заповідної території представники міжнародної організації виклали на схемі. Зауважують, що, де можливо, треба встановити огорожу. І взагалі на історичній території кладовища не можна проводити ніяких копань та будівництв. Місце захоронень треба облагородити.

За версією гостей, в історичних межах кладовища опиняється вулиця Куйбишева, лівий бік провулку Івана Франка, дві заправні станції, територія вздовж залізниці, авторинок та два будинки поза ним, гаражний кооператив та будинки приватного сектору. Всі ці об’єкти раввин Хезкія Калманович пропонує винести поза межі цвинтаря.

Хезкія Калманович, представник міжнародної організації з питань єврейських захоронень: «Як ми очікували та говорили на останній зустрічі, необхідно знайти альтернативні місця для всіх видів діяльності, які тут здійснюються. У подальшому це питання буде відкритим і ми будемо шукати інші шляхи його вирішення».

Шкода, що раніше, в роках сімдесятих, це питання не піднімали. Тоді проблема не була б такою масштабною, говорить Василь Мазур. А нині є об’єктивні реалії та правові норми, які неможливо обійти. Перемовини триватимуть далі, міжнародна організація має подати на адресу міської влади свої письмові пропозиції. А на цій зустрічі обидві сторони зійшлись на тому, що в будь-якому випадку єврейський цвинтар повинен мати доглянутий вигляд.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: ВІК
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:02
У Львівському районі внаслідок зіткнення з автомобілем ...
Вчора 23:58
Працівники поліції виявили 16-річного студента з наркот ...
Вчора 23:54
У Львові поліцейські затримали зловмисницю, підозрювану ...
Вчора 23:51
Малий бізнес Рівненщини сплатив до місцевих бюджетів ма ...
Вчора 23:47
На Львівщині поліцейські боролись за звання «Кращі за п ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
Вчора 23:53
Податківцями Полтавщини донараховано податкових зобов’я ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення