Житомирська «Свобода» вшанувала пам'ять героїв Базару, які полягли за Україну

18.11 17:55    
16 листопада 2013 року Житомирська обласна організація Всеукраїнського об'єднання "Свобода" організувала низку заходів на вшанування пам'яти полеглих героїв Другого зимового походу армії УНР 1921 року в с. Базар Народицького району. Участь у заходах узяв народний депутат України від ВО "Свобода" Олександр Мирний.

Житомирська «Свобода» вшанувала пам'ять героїв Базару, які полягли за Україну


"Нація, яка не пам'ятає власних героїв, приречена. Житомирщина має славну історію збройної боротьби за волю України – від козацьких часів до Армії УНР та УПА-Поліської Січі. Тут 1921 року близько тисячі борців за волю України – учасників Другого зимового походу Армії УНР загинули від рук окупантів. Продовжив Базар збирати жертви і через 20 років, в листопаді 1941-го, коли, за німецької окупації, всупереч заборонам гітлерівської влади, українські патріоти, організовані Олегом Ольжичем, вшанували пам'ять загиблих, за що було заарештовано більше 700 учасників і майже всіх страчено; серед розстріляних було 120 житомирян. Події біля селища Базар є символом величі та нескорености української нації в боротьбі за незалежність, і вічна має бути пам'ять наша про Героїв, які склали голови за Україну. На прикладі подвигу цих українців, які понад усе прагнули мати свою власну державу, маємо виховувати молодь – майбутніх патріотів України", – наголосив Олександр Мирний.


Голова Житомирської обласної організації ВО "Свобода" Сидір Кізін зауважив, що справа полеглих за українську державу героїв Базару, попри все, стала взірцем для наступних поколінь українців. "Якби того дня українців було вдесятеро більше, Україна ніколи не втратила би своєї незалежности. Не було би мільйонів безневинно вбитих жертв Голодомору. 700 героїв лежать у цій землі – це велика втрата для України, адже вони пішли за покликом серця, їх ніхто не змушував до цього вчинку. Але ніяка ціна не може бути високою, коли йдеться про свободу власної батьківщини. Ці герої загинули, але надихнули покоління Степана Бандери, Олега Ольжича, Тараса Бульби-Боровця. Вже за 20 років на цих землях постала "Поліська Січ", постала могутня Українська Повстанська Армія", – сказав Сидір Кізін.

Житомирська «Свобода» вшанувала пам'ять героїв Базару, які полягли за Україну


Довідка: 17 листопада 1921 в селі Малі Міньки (нині знято з обліку) поблизу Базару в ході Другого зимового походу в бою з совєцькими військами (9-та Кримська кавалерійська дивізія Котовського) зазнала поразки Волинська група Армії УНР під командуванням генерал-хорунжого Тютюнника. Понад 400 повстанців загинуло, деякі, щоб не потрапити до рук большевиків, заподіяли собі смерть, 537 опинилися в полоні. З останніх десятки поранених померли, 41 офіцера піддали подальшим допитам, решту – 359 засуджено на смертну кару. Після суду полонених перевели до Базару і розмістили в церкві. 23 листопада 1921 р. в Базарі большевики розстріляли 359 полонених учасників походу, з яких ніхто не погодився перейти на службу до Червоної Армії. На місці цих подій споруджено Меморіял пам'яти жертв большевицького терору.

Прес-служба Житомирської обласної організації ВО «Свобода»

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:36
У Миколаєві ДБР встановлює обставини вибухів через які ...
Сьогодні 11:34
8 тис євро за незаконний перетин кордону - Львівські по ...
Сьогодні 10:48
У березні підприємці отримали 1 037 кредитів на 3,9 млр ...
Сьогодні 10:48
Стрілець: Німеччина – надійний партнер України
Сьогодні 10:02
СБУ затримала «крота» фсб, який коригував ракетні удари ...
Вчора 23:42
Віталій Коваль провів зустріч з представником Міністерс ...
Вчора 23:40
Басалаєва: Україна потребує від європейських партнерів ...
Вчора 23:38
Верховний Суд підтвердив законність висновків аудиторів ...
Вчора 23:36
За зловживання зі збитками 1,5 млн грн судитимуть ексза ...
Вчора 23:34
Три лікарні у Львові, Тернополі та польському Кросно ро ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення