Бердичів готується до свята цирку

Бердичів готується до свята цирку

17.08 10:35    
Вже два тижні поспіль у міському Палаці культури йде підготовка до грандіозного заходу з нагоди 30-річчя бердичівської школи циркового мистецтва, яку заснував Валентин Моцний. Випускник Київського естрадно-циркового училища, свого часу він виступав у жанрах повітряної гімнастики, ручної еквілібристики та силової акробатики.

Олена Петрівська, директор міського Палацу культури: «Валентин Володимирович Моцний, я рахую, дуже важлива постать для Бердичева, тому що він один із багатьох бердичівлян, які прославили своє місто. Заслуга Валентина Моцного в тому, що він в єдиному місті в Житомирській області, я думаю, що багато обласних центрів не мають циркових шкіл, а Валентин Володимирович в 1979 році, тобто 30 років тому, створив першу школу циркового мистецтва не тільки в місті, а й в області».

Назва дитячої циркової студії «Диваки», заснованої Моцним, обиралась невипадково. Валентина Володимировича у дитинстві диваком називали друзі. Перші заняття новоствореної студії, які проходили у спортзалі старого будинку культури заводу «Прогрес», відвідувало понад сто чоловік. Частина поступово відсіялась, лишилось тільки три десятки вихованців, каже Валентин Моцний. Циркового реманенту не було, доводилось виготовляти власноруч.

Валентин Моцний, засновник цирку у Бердичеві: «Цирк — це таке мистецтво, що реквізити в магазині не купиш, їх треба виготовляти власними руками. І в мене була така можливість, був такий директор “Прогресу” Шабельник, він мені дозволяв заходити вільно, я ходив по цехам, просив начальників цехів, вони виробляли мені цей реквізит. Таким чином у мене поручилась циркова студія, тому що без реквізиту цирк — це немислимо».

За тридцять років з моменту заснування цирку у Бердичеві виросло 4 покоління професіоналів. Учні майстра виступають на всіх аренах світу, здобувають собі гучні імена та славу і не забувають про свого вчителя. Деякі з них братимуть участь у святі бердичівського цирку.

Вони ще маленькі, але вже мають великі досягнення. Більшість займається у циркових студіях тому, що одного разу, як і Валентина Моцного, їх полонило це мистецтво. Тепер вони ані на день не розлучаються з цирком і оволодівають новими трюками.

Катерина Печковська, вихованка народної аматорської циркової студії «Диваки»: «Я вже на тканях займаюся, робила номер. З хлопчиком, моїм братиком займалася, “Кукли” в мене був номер. На стоялочках зараз навчаюся, хочу номер робити. В мене багато було номерів. - Взагалі цирк — це складно? - Да, це нелегко. - Може все кинути? - Ні, я не можу. Я вже привикла до цирку. Я без цирку один день не можу».

Андрій Голубничий, вихованець народної аматорської циркової студії «Диваки»: «Був концерт і я бачив, як діти займалися. І я сказав мамі, що теж хочу так займатися, і вирішив піти на циркову студію».

Багатьох своїх учнів Валентин Моцний настільки закохав у циркове мистецтво, що вони створили власні студії. «Диваки», «Різома», «Жанр», «Візаві» з’явились у місті завдяки Світлані Бардадимовій, Анатолію Залевському, Петру Герасименку, Ігорю Ковалю.

Велика «моцна» циркова родина активно готується до свята. Тренуються з ранку до вечора, аби 21 серпня показати городянам усю красу та велич бердичівського цирку. На свято організатори запрошують усіх бажаючих та обіцяють, що сумувати не доведеться.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: ВІК
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 16:52
На Львівщині ДБР затримало посадовця, який організував ...
Сьогодні 12:03
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хо ...
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення