Новоград-Волинський: Організація навчального середовища в 1-их класах ЗНЗ

Новоград-Волинський: Організація навчального середовища в 1-их класах ЗНЗ

18.03 09:26    
Українська початкова школа впроваджує Нові державні стандарти, нові підходи до початкової загальної освіти. Стандарт визначає зміст початкової освіти і ґрунтується на загальнолюдських цінностях та принципах. Результативність його впровадження базується на засадах особистісно орієнтованого і компетентнісного підходів, що зумовлює створення сприятливого навчального середовища для адаптації дитини до систематичного шкільного навчання забезпечуватиме їй подальший розвиток, успішне навчання та виховання. Ідея формування освітнього середовища як ключова умова підвищення якості освіти усвідомлюється як цілісне явище. Це означає, що цілі, зміст, організація навчальної діяльності тісно взаємодіють і виступають складовими навчально-виховного середовища. Нові завдання школи, різноманіття навчальних закладів, навчальних програм, підручників, соціокультурні процеси, розгортання інформаційного простору формують структуру освітніх середовищ, впливають на способи взаємозв’язку з зовнішніми та внутрішніми факторами.

Нещодавно в інформаційно-методичному центрі управління освіти і науки Новоград-Волинської міської ради була організована виставка-огляд фотоматеріалів «Організація навчального середовища в 1-их класах» та проведено круглий стіл з тематики виставки. Фотовиставка та круглий стіл проводилися відповідно до плану Міністерства освіти і науки України, з метою широкої популяризації досвіду роботи шкіл з питань організації ефективного навчального середовища для учнів 1-их класів. МОН, спільно з освітнім Інтернет–порталом «Педагогічна преса», була запропонована форма обміну цікавим досвідом - огляд кращих фотоматеріалів. Саме тому усі загальноосвітні навчальні заклади міста Новограда-Волинського відповідно до теми та вимог конкурсу у рамках огляду підготували по чотири світлини та коротку інформацію про навчальний заклад.

На засідання круглого столу були запрошені вчителі початкових класів, представники адміністрації шкіл, методисти інформаційно-методичного центру.

Завідувач ІМЦ П.К.Ліневич, відкриваючи засідання круглого столу, зазначив, що основні положення, які обґрунтовують доцільність створення сприятливих умов, визначені у Законі України «Про освіту». До таких умов належать принципи гуманізму, демократизму, доступності, приорітетності загальнолюдських духовних цінностей, наступності тощо. Сучасні діти – це майбутні громадяни, професіонали, надія української нації, які повинні спрямовувати свою соціальну активність і знання на користь того суспільства, в якому вони зростають. Тому одним із основних завдань кожного педагога є створення таких умов, за яких кожна дитина має засвоїти певні знання, уміння й навички, а для цього необхідний, насамперед, професійний і творчий потенціал учителя, наполеглива робота адміністрації школи. ІМЦ була розроблена і спільно із ЗНЗ виконана система методичних заходів, направлених на підготовку впровадження нового Державного стандарту початкової освіти.

Стосовно вимог до конкретних умов для учнів 1-го класу особлива увага має приділятися:
• організації гарячого харчування;
• облаштуванню кімнат для відпочинку (сну);
• облаштуванню приміщень для організації рухливих ігор, щонайменше одного на паралель класів;
• обладнанню відокремлених туалетів (убиралень);
• обладнанню відокремлених гардеробів з обов’язковим виділенням секцій для кожного класу тощо (лист МОН України від 10.12.04 № 1/9-633).

Методист ІМЦ В.К.Лінчук відмітила, що свою діяльність учителі початкових класів спрямовують на пошук наукових новинок, створення творчої атмосфери, модернізацію форм, методів, засобів навчання та виховання дітей. В кожному класі створені класні та батьківські куточки, проводяться Дні відкритих дверей, консультації для батьків. У всіх школах міста облаштовані та оснащені ігрові кімнати, кімнати для відпочинку дітей, працюють ГПД, організоване гаряче харчування, денний відпочинок та прогулянки на свіжому повітрі.

В рамках Акції «Дай руку першокласнику» надана значна допомога ЗНЗ в облаштуванні класних кімнат та закуплено ноутбуки, плазмові телевізори, копіювальна техніка, килими, озеленено рекреації, кабінети. Багато чого зроблено за рахунок позабюджетних надходжень, батьківських благодійних внесків.

Під час круглого столу представники ЗНЗ продемонстрували присутнім світлини навчального середовища та розповіли про індивідуальні особливості організації навчального середовища у своїх школах. Відзначено, що колективи шкіл, батьки зробили все можливе для того, щоб нашим першокласникам було комфортно навчатись у школі, безболісно адаптуватись до шкільного життя.

Кожен навчальний заклад має чим пишатись, адже там працюють творчі вчителі, які люблять дітей, віддають їм свої знання, навчають вчитися. Під час круглого столу завідувачем ІМЦ П.К.Ліневичем був організований прямий голосний телефонний зв'язок з головним спеціалістом відділу дошкільної та початкової освіти МОН України Л.Ф.Щербаковою, яка привітала учасників круглого столу, конкретизувала деякі вимоги до створення навчального середовища, націлила присутніх на виконання основних завдань закінчення нового навчального року та побажала миру, спокою всім у нашій державі.

Присутні були вдячні Лідії Федорівні за можливість задавати питання та отримати відповіді стосовно найактуальніших проблем розвитку початкової освіти.
Навчальне середовище більшості українських шкіл потребує поліпшення та цільового фінансування держави. Учасники круглого столу мали можливість пофантазувати, уявити, яким має бути ідеальне навчальне середовище в 1-их класах (важливо для нових ідей та бачення розвитку початкової освіти), розробили конкретні кроки щодо удосконалення навчального середовища у школах Новограда-Волинського. Узагальнені відповіді на питання анкети, фотосвітлини та короткий опис («родзинки») навчального середовища кожного закладу розміщено на сайті ІМЦ http://nv-imc.edukit.zt.ua
Управління освіти і науки, ІМЦ щиро вдячні ЗНЗ міста за участь у огляді фотоматеріалів та відзначають, що вчителі початкових класів, адміністрація, батьки проводять належну роботу щодо організації навчального середовища для учнів перших класів. Кращі світлини з огляду-конкурсу будуть відправлені на обласний етап конкурсу в Житомирський обласний ІППО.

Валентина ЛІНЧУК

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Сьогодні 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Сьогодні 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Сьогодні 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Сьогодні 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Сьогодні 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Сьогодні 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Сьогодні 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Сьогодні 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Сьогодні 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення