На Житомирщині може з'явитися транскордонний біосферний резерват

На Житомирщині може з'явитися транскордонний біосферний резерват

01.08 10:38    
На базі Поліського природного заповідника та національного парку «Прип’ятьський», планується створити білорусько-український транскордонний біосферний резерват.

«Ми маємо досить гарні перспективи такого утворення, - запевнює директор заповідника Сергій Жила. – Адже Поліський природний заповідник є об’єктом найвищої пріоритетності для охорони біологічного різноманіття Житомирщини. Впродовж 45 років він виконує функції збереження в природному стані типових та унікальних природних комплексів Полісся, проводить вивчення природних процесів і явищ, що відбуваються в них, здійснює розробку наукових засад охорони навколишнього природного середовища, ефективного використання природних ресурсів та екологічної безпеки.»

Рішення про створення резервату було прийняте на міжнародному семінарі, який проходив в національному парку «Прип’ятьський», (агромістечко Лясковичі Гомельської області, Білорусь).

«Біосферні резервати – пояснює Сергій Жила, - це області наземних і морських екосистем, або їх комбінації, які визнані на міжнародному рівні в рамках Програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера». Вони впроваджені для того, щоб активізувати і демонструвати збалансоване відношення між людьми і біосферою, сталий розвиток суспільства. Біосферні резервати визначені Міжнародною Координаційною Радою Програми «Людина і Біосфера» на вимогу зацікавлених держав. Індивідуальні біосферні резервати залишаються під юрисдикцією тої держави, на території котрої вони розміщені. Всі біосферні резервати в сукупності формують Світову Мережу, в котрій участь держави є добровільною.

Для біосферних резерватів характерним є зонування території, яка поділяється наступним чином: зона ядра, буферна зона і перехідна. Зона ядра виділяється з метою захисту і відновлення природних малопорушених і найбільш цінних територій, для яких вже встановлені найбільш суворі обмеження допустимого природокористування. Буферна зона служить для збереження традиційних культурних ландшафтів регіону, створення умов для рекреації і оздоровлення жителів регіону, зменшення антропогенних навантажень на особливо цінні екосистеми, збалансованого використання природних ресурсів. Практично всі землі, які включені в буферну зону, мають встановлені обмеження в господарському використанні. Перехідна зона включає населені пункти, забудовані території, а також сільськогосподарські і покриті лісом землі, які інтенсивно використовуються. Ця зона забезпечує стійкий, інтенсивний і екологічно збалансований розвиток території резервату.»

Наразі працівниками заповідника ведеться активна робота щодо розширення існуючої території за рахунок навколишніх земель, які мають високу природоохоронну цінність. В результаті цього будуть приєднані землі суміжних лісгоспів. В складі цих земель знаходиться цілий ряд заказників місцевого значення: «Циганка», «Страхів», «Заболоття», «Глушець», «Дідове озеро», «Словечанський кряж», «Урочище Гала», «Урочище Хилятин» та ін. В майбутньому всі вони увійдуть до транскордонного біосферного резервату «Прип’ятьський» і будуть виконувати важливу роль у збереженні біологічного та ландшафтного різноманіття.

Вже на даний час раритетний компонент флори цих територій разом із територією Поліського природного заповідника налічує 40 видів, занесених до Червоної книги України, 2 види – до Європейського червоного списку, 4 види – до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи, 3 види включені в «Директиву середовищ» та 2 – в Додаток I Бернської конвенції.

В майбутньому флора та фауна потенційного біосферного резервату буде детально досліджуватись та вивчатись з метою розробки науково-обґрунтованих заходів щодо їх збереження.

Маємо надію, що створення такого біосферного резервату значно підніме престиж на міжнародному рівні нашого району, Житомирщини та й України в цілому.

Прес-служба ЖОУЛМГ

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення