Оцінка Бердичева експертами з урбаністики та креативних індустрій

06.05 16:07    
Бердичів – місто єднання чотирьох культур. Місце проведення нашої Літньої школи, а тепер і кандидат на участь у проекті «Малі міста».

Бердичів має величезний потенціал: єврейська історія, клезмери та кравці, босі кармеліти, річка посеред міста, будинки з підвалами та підземними ходами контрабандистів, індустріальні будівлі радянських часів, місце вінчання Оноре де Бальзака, музей Джозефа Теодора Конрада. Місто Бердичів чекає на зміни.
Бердичів потребує нової стратегії розвитку, сформованої проактивної громади, яка зможе підтримувати сталий розвиток міста та контролювати чиновників, формулювати завдання для влади та розвивати соціальну інфраструктуру.
Оцінка Бердичева експертами з урбаністики та креативних індустрій

Оцінка Бердичева експертами з урбаністики та креативних індустрій

Приїхавши у 2015 році в Бердичів ви побачите, що це пострадянське патріархальне провінційне місто для людей переважно за 40, з відсутністю моди на культурну активність, яку намагаються розвинутиЮлия Лефтер та Остап Маланюк, приватизованим парком культури та відсутністю вищих навчальних закладів. Місто рекламного кичу, занедбаної набережної та засміченого пляжу, сірих будинків та роздовбаних доріг. Мрія виїхати з міста на навчання до Києва чи Львова є чи не найголовнішою думкою, яка жевріє в головах бердичівської молоді. Колись, 3 роки тому, бердічівчани багатіли головним чином з переоблаштування кузовів маршрутних автобусів, що несамовито підвищило статки місцевих автопідприємців. Кожне з майже 300 підприємств отримувало 1500 долярів щоденно. Але податки не сплачувалися й місто занепадало. Російська компанія викупила у «червоного» директора та збанкрутувала один з місто-образуючих заводів, що був її конкурентом. Зараз цей індустріальний занедбаний велетень доповнює пейзаж набережної. Мер, що третій строк поспіль тримається на своїй посаді, порізав на метал земснаряд, який чистив від мулу річку ще з радянських часів...

Але ще 100 років тому Бердичів був третім за розміром містом в Україні з портом на річці Гнилоп’ять, мав силу силенну майстерень та мануфактур, проводив 12 щорічних ярмарків. Замисливши будівнитцво вищого комерційного училища, бердичівська громада наголошувала в грамоті до царя, що в Одесі вже таке є, то й Бердичеву не завадить. 7 бердичівських єврейських родин мали монополію на виробництво тканин ще з часів Речі Посполитої та володіли багатьма банками. Місто налічувало 80 синагог та бейт мідрашів. Єврейська громада Бердичева, що складала 92% ділилася на 2 релігійні протестантські конфесії хасидів та мітнагидів, які довго сперечалися одна з іншою, а потім з царським урядом проти будівництва залізниці. Врешті міністр шляхів сполучень отримав перемогу та євреї потягнулися з міста, хоча ще у 1920-х рр. ідиш встиг побути офіційною мовою міста. Зміни генію місця Бердичева остаточно відбулися в 1930-40х рр. Кількість єврейської громади зараз не перевищує 1%.

Наразі для Бердичева найголовнішим є гуртування місцевих мешканців навколо карбування загальноміських цінностей майбутнього. Соціальний інжиніринг відповідальної та вимогливої громади, що складалася б з усіх верств населення: польської діаспори та ордену Босих Кармелітів, єврейських громад та 7 протестантських церков, спортивних осередків, арт-школи еквілібристики Анатолія Залевського, Французького Альянсу та аграріїв, професійних спільнот автопідприємців та культурознавців, технікумів та мистецьких студій. Місту потрібен розвиток айдентики, туризму, громадського та велотранспорту, культурних та технічних хабів та креативного бізнесу.

Оцінка Бердичева експертами з урбаністики та креативних індустрій

Оцінка Бердичева експертами з урбаністики та креативних індустрій

Підготував Роман Помазан
Congress of Сultural Activists

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення