Діти, вчителі, батьки, односельці прийшли на свято у закриту владою школу

02.09 11:07    
Голосистими шкільними дзвониками віддзвеніло свято знань у школах Житомирщини. Було людно, весело, щиро. Батьки першачків плакали від щастя, а самі малюки виглядали хоч трохи розгубленими, але щасливими. Квіти, різнокольорові кульки, радість і сміх…Таким було 1 вересня не у всіх школах області. Тому що з легкої руки влади, а точніше, місцевих депутатів, низку сільських шкіл в області було «оптимізовано», тобто закрито. І, попри заяви міністра Квіта про те, що цей процес не зачепить початкових класів, зачепив, та ще й як болісно.

Грузливецьку середню школу 1-2 ступенів депутати Червоноармійського району закрили разом з ще п’ятьма школами. І як не просила громада, як не переконувала, що коштів на збереження хоча б початкової школи вистачить, не прислухались. Але 1 вересня і діти, серед яких четверо чарівних першачків, і їх батьки, і просто жителі села традиційно прийшли до школи на свято – нарядні, з квітами, подарунками, але зі сльозами на очах, тому що свято було неофіційними, а школу формально – уже закрито.

Ситуація з «оптимізацією» шкіл у Червоноармійському районі взагалі особлива. Так буремно, мабуть, ще ніде не закривали школи. Починаючи з весни, представники громади почали бити на сполох, акцентуючи, що місцеві депутати навіть слухати їх не хочуть, рішення приймають такі, що суперечать не просто логіці, а й стають загрозою для здоров’я малюків. Автобусів для підвезення дітей не вистачає, а ті, що пропонуються, вже відпрацювали під чотири десятки років, дороги, як пральна дошка, відстані великі, сіл на маршруті, по якому збирають дітей, багато, в автобусі не вистачає місць для сидіння. Це те, що пропонують. Натомість школи закрили не завжди там, де це було логічно, залишивши на розграбування двоповерхові типові приміщення; там, де можна було зберегти хоча б початкові класи, не зберегли. Навіть керівник облдержадміністрації, який зустрівся з громадою з приводу ситуації зі школами, дорікнув очільникам району, що не провели роботу з людьми, не врахували всі обставини, не продумали, як використати приміщення. Одним словом, робилось все не як краще, а як простіше.

Народний депутат України, голова Житомирської обласної організації «Опозиційного блоку» Юрій Павленко, його перший заступник, депутат обласної ради Андрій Дяченко ще з весни тримають ситуацію у Червоноармійському районі на особливому контролі.
Діти, вчителі, батьки, односельці прийшли на свято у закриту владою школу

Діти, вчителі, батьки, односельці прийшли на свято у закриту владою школу

Що таке праця педагога Юрій Олексійович знає дуже добре. Бо сам із сім’ї педагогів. У рідному селі батьків – Кочичиному Ємільчинського району, саме за підтримки Юрій Олексійовича свого часу вдалося зберегти школу, а, значить, і село. Сьогодні вона нормально функціонує, і дітей з роками додалось. Під час перебування на посаді голови Житомирської облдержадміністрації Юрій Олексійович дуже прискіпливо перевіряв обставини закриття кожної сільської школи і неодмінно йшов назустріч людям, які мали аргументи щодо їх збереження. Те, що відбувається в українській освіті сьогодні, Юрій Павленко називає знищенням майбутнього українського народу, українського села.

Депутатські звернення з проханням дати оцінку діям районної влади були направлені і на главу Кабміну, і Генеральному прокурору, паралельно – на керівників правоохоронних структур району і області. Втім, проблему це не вирішило – ті кивали на районних депутатів. Намагались достукатися і до них, спеціально брали участь у сесії районної ради, але стіна депутатської байдужості виявилась занадто міцною.

Діти, вчителі, батьки, односельці прийшли на свято у закриту владою школу

Діти, вчителі, батьки, односельці прийшли на свято у закриту владою школу

Врешті «Опозиційний блок» юридично допоміг представникам громад підготувати позов до суду. А поки підходить черга його розгляду, настало 1 вересня.
Свято у Грузливецькій школі було гарне. Діти читали кумедні вірші про те, як вони вперше збирались до школи. Їх батьки сміялись і плакали. Гарно говорили вчителі, гості. А серед гостей був і керівник районної ради Віктор Васильович Галущинський, а також голова Стрибіжської сільської ради Козун Леонід Васильович, керівник місцевого підприємства Чмух Яків Олександрович. Усі вітали дітей і закликали до порозуміння. Але до порозуміння було далеко. Батьки дорікали, що дітям доводиться дуже рано вставати, автобус один і місця у ньому не вистачає, а коли буде інший, невідомо, дорога дуже погана, відстань велика, після закінчення уроків дітям молодших класів доведеться довго чекати старшокласників і ще багато чого.

Відвертої розмови так і не вийшло. Кожен залишився при своїй думці. І не лише в цьому селі. Соціальна напруга вже давно панує і в Павлівці, і у Колодіївці, і у Зеленій Діброві… Хтось відправив 1 вересня дітей до запропонованої школи, хтось залишив удома, хтось прийшов до закритої. Але усі чекають суду, і сподіваються щодо їх пропозицій у питання «оптимізації» врешті прислухаються.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 14:41
За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримали бойовики, як ...
Сьогодні 14:40
У «Порубному» виявили громадянку, яка обладнала сховок ...
Сьогодні 13:43
На Одещині прикордонники затримали переправника, який п ...
Сьогодні 12:47
Депутат міськради з Чернігівщини постане перед судом за ...
Сьогодні 10:45
На Львівщині прикордонники поділились своїм досвідом зі ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 14:39
Синтезував амфетамін у підвалі багатоповерхівки, а в ди ...
Сьогодні 12:05
СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до р ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення