У Новоград-Волинському районі перепоховали загиблих воїнів. ФОТО

31.10 10:15    
...Подвиг визволителів воістину безсмертний у віках...

65 років тому на українській землі відгриміли останні бої і вся територія нашої нинішньої держави була звільнена від німецько-фашистських загарбників.

Вогненні фронти найжорстокішої і найкривавішої війни двічі прокотились Україною: від Карпат - до Луганщини і назад - аж до Чопа. Були зруйновані міста і села, фабрики і заводи - все, що було створене нелегкою працею, героїчними зусиллями кількох поколінь. Страшних втрат і поневірянь зазнала кожна сім'я.

Як повідомили Інтернет-порталу Рупор Житомира в Прес-службі Новоград-Волинської райдержадміністрації, з нагоди 65-ї річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників у Новоград-Волинському районі біля Меморіалу Пам’яті (Новороманівська сільська рада) відбувся урочистий мітинг, покладання квітів та поховання віднайдених останків ще трьох військових, котрі обороняли Житомирщину від німецької навали.

Віддати шану тим, хто зі зброєю в руках боронив рідну землю, не шкодував задля визволення Вітчизни найдорожчого - свого життя, покласти квіти та вінки до підніжжя Меморіалу Пам’яті прийшли керівники району, секретар міської ради Володимир Федорчук, ветерани, військовослужбовці, сільські голови, директори шкіл району, керівники районних служб, студенти Новоград-Волинського медичного коледжу та промислово-економічного технікуму, школярі.

У роки війни на фронтах та у ворожому тилу воювало понад 16 тисяч жителів Новоград-Волинського району, не повернулося більше 7 тисяч земляків.

За період з 1941 по 1943 роки фашисти розстріляли, повісили, спалили і закатували 44 тисячі мешканців Новоград-Волинського району, в тому числі 30 тисяч радянських військовополонених та 14 тисяч мирних громадян району і міста.

Не йде у жодне порівняння й число громадян, вивезених до Німеччини, та викинутих з рідних домівок і завезених для вимирання на російські окраїни «ворогів» більшовицького режиму. У 1941-1943 роках гітлерівці вивезли до Німеччини 3974 юнаків і дівчат з Новоград-Волинського району.

За роки війни фашисти спалили дотла 16 та частково спалили 20 сіл району, у яких згоріло 1438 дворів. Тисячі невинних мирних жителів загинули у страшному полум’ї каральних загонів.

Завдяки чіткій організації і проведенню пошуково-дослідницьких робіт під керівництвом місцевого пошуковця, за фахом вчителя української мови і літератури із села Федорівка Миколи Васильовича Пінчука та членами створеної ним групи «Пошук – 6», 35 трун з останками загиблих воїнів у роки Другої світової війни, віднайдених на території населених пунктів нашого району, були нещодавно поховані з усіма військовими почестями. Сьогодні ще три труни з прахом загиблих воїнів знайшли свій останній спочинок в кургані Меморіалу Пам’яті, який збудований на вшанування всіх загиблих у роки Великої Вітчизняної війни, усіх тих, хто страждав у страшні часи Голодомору та репресій.

Як відзначив очільник району Микола Іванюк у своєму виступі: „Священний обов’язок нашої пам’яті, великий заповіт Перемоги – передати майбутнім поколінням всю правду про війну і її героїв – Правду, яка б не могла піддаватися політичним маніпуляціям чи кон’юнктурним перекрученням масштабів і значимості відгримілих боїв. Той, хто пам’ятає, завжди сильніший, оскільки до його життєвого досвіду додається досвід минулого”.

На урочистому мітингу були присутні військовослужбовці 30-ї окремої механізованої бригади на чолі з командиром, підполковником Олександром Нестеренком та заступником командувача сухопутних військ збройних сил України, генералом-лейтенантом Володимиром Заманою, котрий привітав всіх мешканців Новоград-Волинщини з такою знаменною датою, яка уособолює символ героїзму українського народу, проявленого на фронтах війни і в тилу ворога.


У Новоград-Волинському районі перепоховали загиблих воїнів. ФОТО


У Новоград-Волинському районі перепоховали загиблих воїнів. ФОТО


У Новоград-Волинському районі перепоховали загиблих воїнів. ФОТО


У Новоград-Волинському районі перепоховали загиблих воїнів. ФОТО


У Новоград-Волинському районі перепоховали загиблих воїнів. ФОТО


У Новоград-Волинському районі перепоховали загиблих воїнів. ФОТО

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Рупор Житомира
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 14:41
За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримали бойовики, як ...
Сьогодні 14:40
У «Порубному» виявили громадянку, яка обладнала сховок ...
Сьогодні 13:43
На Одещині прикордонники затримали переправника, який п ...
Сьогодні 12:47
Депутат міськради з Чернігівщини постане перед судом за ...
Сьогодні 10:45
На Львівщині прикордонники поділились своїм досвідом зі ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 14:39
Синтезував амфетамін у підвалі багатоповерхівки, а в ди ...
Сьогодні 12:05
СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до р ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення