На Житомирщині відкрито „Пам’ятний знак на честь 420-ої річниці надання Магдебурзького права місту Коростеню”. ФОТО

06.11 12:21    
5 листопада 2009 року в м. Коростені на центральній площі годині відкрито „Пам’ятний знак на честь 420-ої річниці надання Магдебурзького права місту Коростеню”.

Відкривши пам’ятний знак, коростенці вшанували одну з найважливіших основ демократії – місцеве самоврядування, історія якого в Коростені розпочалась в далекому 1589 році, коли місту було надано право вільного міста або Магдебурзьке право.

Встановленню цього пам’ятного знака передувала велика наукова й пошукова робота багатьох людей. Спочатку було зроблено запити до Польщі. Польські історики спрямували пошук до Росії, де в Державному архіві древніх актів і було віднайдено необхідний документ. Знайдений запис вчені переклали українською мовою, і тільки тоді виникла ідея вшанування цієї події.

Автором творчого втілення ідеї встановлення цього пам’ятного знака став коростенець – Володимир Козиренко, якого нагороджено громадою найвищою міською відзнакою “За заслуги перед містом”.

За втілення у камені історичної для Іскоростеня події - впровадження Магдебурзького права грамотою виконавчого комітету Коростенської міської ради нагороджено приватного підприємця Вільчинського Андрія Володимировича.

Грамотою виконавчого комітету Коростенської міської ради нагороджено Польгуя Володимира Івановича, директора Коростенського краєзнавчого музею за науково-дослідницьку пошукову діяльність у розкритті теми впровадження Магдебурзького права у Коростені, високий професіоналізм, активну підготовку і проведення Міжнародного науково-практичного семінару “Експериментальна археологія: завдання, методика, моделювання”.

Відкриття пам’ятного знака було б не можливе без всебічної підтримки депутата міської ради Василюка Юрія Петровича, приватного підприємця Лісянського Олександра Івановича, добровільної народної дружини “Яструб” та комунального виробничо-господарського підприємства, яким громада міста висловлює свою щиру подяку.

Громадськість Коростеня завжди вважала, що у справі усвідомлення кожним молодим поколінням себе як нащадків славної історії роду поліщуків, української нації, одним з пріоритетних напрямків залишається виховання у дусі патріотизму та шанобливого плекання історії своєї “малої батьківщини”. Саме з цією метою у загальноосвітних закладах Коростеня було проведено конкурс учнівських робіт з тематики впровадження Магдебурзького права в Україні. Подяками міського голови було нагороджено переможців цього конкурсу:

Черняєва Андрія - учня 9-В класу навчально-виховного комплексу №12;
Шавлович Дарію - ученицю 11 класу Коростенської міської гімназії.

Подяками міського голови за змістовну роботу по вихованню активної життєвої позиції учнівської молоді, залучення її до суспільного життя міста і держави нагороджено:

Скремінську Анелю Станіславівну - вчителя історії загальноосвітньої школи №2.
Охрімчук Олександру Іванівну - вчителя історії навчально-виховного комплексу №12;
Хилітинську Тетяну Федорівну - вчителя історії Коростенської міської гімназії.

Вітаючи коростенців із цією знаковою подією в житті Коростеня, Володимир Москаленко висловив сподівання, що започаткована справа знайде розуміння й підтримку у громади міста: „Вірю, що нам разом вдасться відшукати раціональне зерно історичної минувшини, котре дасть рясні сходи в недалекому майбутньому.”



Історична довідка: У 1570 році Прокопій Мержевицький, який на той час був головою древнього Іскоростеня, подав прохання до великого князівства Литовського про надання містечку Магдебурзького права.

У 1589 році литовським князем Сигізмундом III це право було надане нашому древньому місту. Цей документ є писемним підтвердженням надання Магдебурзького права Коростеню, оскільки скріплений він печаттю та підписом від 21 травня 1589 року

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Коростень
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 13:10
У Сумах запрацював Центр допомоги врятованим
Сьогодні 13:09
Ворог вдарив по Селидовому, загинула жінка
Сьогодні 13:01
Польські фермери поновили блокування напрямків пунктів ...
Сьогодні 13:00
Комітет з питань інтеграції України до ЄС здійснив робо ...
Сьогодні 12:53
Вкотре Київська митниця передала товари для потреб обор ...
Сьогодні 00:01
Верещук зустрілася з українською громадою у Бельгії
Вчора 16:11
Енергетична безпека України — один з ключових пріоритет ...
Вчора 16:09
Івано-Франківський національний медичний університет об ...
Вчора 16:07
Засуджено мешканця Одещини, який перейшов на бік ворога ...
Вчора 16:05
За розстріл цивільного авто під час окупації Київщини з ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення