Збережемо врожай від вогню разом
Цього року природа підготувала для нас непрості випробування. Спекотна суха погода та необережне поводження громадян з вогнем вже спричинили стрімке зростання кількості пожеж в регіоні. У найгарячішу пору не обійшлося і без втрат на полях. Цього року в області сталося 2 пожежі нового врожаю. Зокрема, перший випадок стався у с. Ходорків Попільнянського району, де в колишньому тваринницькому приміщенні фермерського господарства згоріло 60т сіна.
16 липня у с. Красносілка Чуднівського району зайнялися посіви пшениці на площі 5 гектарів. Рятувальники спільно з працівниками сільгосппідприємств не дали розповсюдитись вогню по всій площі поля, яка складала 120 гектарів. Причина пожежі наразі встановлюється. Відомо лише, що на полі збирання врожаю не проводилося.
Торік на Житомирщині в місцях збирання та зберігання врожаю сталося 4 пожежі, 2 з яких - на полях, де згоріло 84 га пшениці.
– У напружений час жнив до пожежі може призвести найменша необережність із вогнем у хлібних масивах, – пояснює заступник начальника Управління ДСНС у Житомирській області Олег Шахрай. – Це і кинутий недопалок, іскри від працюючої зернозбиральної техніки, зерновий пил, намотування соломи на деталі, потрапляння її на нагріті частини техніки та спалювання сухої рослинності поруч із зерновими посівами.
Не можна забувати й про те, що приборкати пожежу на полі дуже складно. Нерідко ліквідовувати їх доводиться із залученням значних сил рятувальних підрозділів, а значить і затратами значних матеріальних засобів й людських ресурсів. Ми не застраховані від випадків пожеж в цей період, але зробити все можливе, аби не допустити чи вчасно з мінімальними збитками ліквідувати загоряння – безумовно зобов’язані.
Тож керівництво Управління ДСНС у Житомирській області звертається до хліборобів та керівників усіх ланок з проханням забезпечити суворий контроль за дотриманням протипожежних вимог у місцях збирання, переробки та зберігання продукції нового врожаю. Забезпечити необхідними первинними засобами пожежогасіння усю техніку, яка залучається до жнив та провести додаткові протипожежні інструктажі з навчанням персоналу діям у випадку виникнення пожеж. На період жнив необхідно організувати чергування у полях техніки, пристосованої для цілей пожежогасіння. Не допустити пожеж у період жнив і зберегти вирощений врожай – наш спільний обов’язок!