В дитячих таборах Житомирщини - один із найвищих відсотків порушень вимог санітарного законодавства

В дитячих таборах Житомирщини - один із найвищих відсотків порушень вимог санітарного законодавства

29.07 15:50    
Упродовж липня поточного року було відкрито 736 закладів оздоровлення та відпочинку, у тому числі 461 заклад оздоровлення (заміських – 400, санаторного типу – 54, дитячих центрів - 7) та 275 закладів відпочинку (247 – з денним перебуванням, 26 - наметових містечок, 2 - табори праці та відпочинку), - інформує Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби.

Від початку оздоровчої компанії отримали послуги в закладах оздоровлення та відпочинку понад 805,3 тис. дітей, у тому числі у закладах оздоровлення – 154,5 тис. дітей, у закладах відпочинку – 650,7 тис. дітей.

З початку оздоровчої компанії посадовими особами територіальних органів Держпродспоживслужби взято участь у проведенні більш ніж 8,6 тис. обстежень дотримання вимог санітарного законодавства у закладах оздоровлення та відпочинку дітей.

Порушення вимог санітарного законодавства встановлено у 648 (7,5%) (2015 р. - 7,5%) закладах, найвищий відсоток порушень виявлено у Івано-Франківській (31%), Кіровоградській (17%) та Житомирській (14%) областях.

Основні порушення, які було встановлено під час обстежень закладів: невідповідність вимогам санітарного законодавства питної води за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, показників безпеки харчування, порушення вимог до утримання територій, порушення термінів проходження періодичних профілактичних медичних оглядів працівників. порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів на харчоблоках, відсутність супровідних документів, що підтверджують безпечність та якість харчових продуктів, порушення маркування, технології приготування страв, поточності технологічних процесів, організації питного режиму, відсутність або недотримання двотижневого перспективного меню, порушення правил зберігання харчових продуктів, відсутність добових проб, порушення умов постачання харчових продуктів та продовольчої сировини, умов транспортування тощо.

Щодо матеріально-технічної бази закладів оздоровлення та відпочинку, то станом на кінець липня місяця поточного року не мали централізованого або локального каналізування (каналізовані на вигріб) 165 (36%) закладів оздоровлення та 85 (31%) закладів відпочинку, не було забезпечено гарячим водопостачанням 28 (6%) закладів відпочинку; працювали на привозній воді – 15 (3,2%) закладів оздоровлення закладів відпочинку.

З початку оздоровчого сезону було відкрито 266 (57%) закладів оздоровлення, які надавали послуги з оздоровлення та працювали впродовж зміни 21 добу і більше, в яких перебувало майже 84 тис. дітей. Враховуючи викладене, лише 10% від загальної кількості дітей, що відпочивали влітку, отримали оздоровчі послуги.
Для організації надання медичної допомоги дітям в закладах оздоровлення наказами управлінь охорони здоров’я при облдержадміністраціях відповідних адміністративних територій було затверджено перелік лікувально-профілактичних закладів, закріплених за заміськими закладами оздоровлення та відпочинку. За даними територіальних органів Держпродспоживслужби всі стаціонарні заклади оздоровлення укомплектовані медичними працівниками. Недостатнє укомплектування закладів медичним персоналом було встановлено у 17 (3,6%) закладах відпочинку на базі загальноосвітніх шкіл.
Організація харчування більшості закладів оздоровлення та відпочинку 94% проводилась на базі власних харчоблоків, решта закладів організували харчування або на базі орендованих харчоблоків (33 – 4,4%), або за рахунок привозного харчування (13 – 1,7%). Не відповідали вимогам санітарного законодавства 150 харчоблоків (20%).

Залишається проблемним питання забезпечення повноцінного харчування. Виконання норм харчування практично виконувалося і в середньому складало у закладах оздоровлення – 97 %, у закладах відпочинку на базі загальноосвітніх навчальних закладів – 91%. Найнижчий відсоток виконання норм харчування встановлено у закладах оздоровлення у Житомирській області – 76 % та Черкаській області – 80-85 %, у закладах відпочинку - Херсонська область – 83 %, Дніпропетровська область – 84 %.

За даними лабораторних досліджень, відхилення по калорійності від меню-розкладів зареєстровано у 3,8% проб, бактеріальне забруднення готових страв встановлено у 1,7% проб. Питома вага змивів з обладнання, інвентарю, рук та санітарного одягу кухарів закладів оздоровлення, у яких виявлено умовно патогенну мікрофлору, становила 2,6%.

З метою оцінки якості питної води проведено 10,7 тисяч досліджень проб питної води за мікробіологічними та 9,0 тис. - за санітарно-хімічними показниками, з них показник відхилень за мікробіологічними показниками склав 5,9%, за санітарно-хімічними показниками – 12%. Також досліджено 789 проб води відкритих водойм за мікробіологічними показниками, з них показник відхилень склав 5,5% .

Посадовими особами Держпродспоживслужби на адресу керівників закладів оздоровлення та відпочинку надано 194 приписи та 32 розпорядження щодо приведення зазначених об'єктів до вимог санітарного законодавства.

З метою підвищення санітарно-освітніх знань було проведено 802 лекцій, 6862 бесіди, підготовлено 205 статей до преси, 62 виступи по радіо та 54 по телебаченню. Спільно з управліннями охорони здоров'я, освіти і науки, у справах сім'ї і молоді з метою збереження здоров'я та формування здорового способу життя серед дітей проведено 663 наради, 485 семінарів та 169 колегій, за результатами яких підготовлено 429 наказів та 235 розпоряджень.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення