Житомирщина – одна з областей, яка найактивніше включилася у процес децентралізації

Житомирщина – одна з областей, яка найактивніше включилася у процес децентралізації

26.08 22:10    
Про це сьогодні заявив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода на форумі «Децентралізація. Стан та перспективи об’єднання громад» у м. Новограді-Волинському.

У квітні минулого року на Житомирщині розпочався процес децентралізації влади. В рамках реформи в області утворилось 9 територіальних громад: Вишевицька, Високівська, Дубрівська. Новоборівська, Потіївська, Тетерівська, Іршанська, Народицька, Червоненська.

Не секрет, що навколо цього питання було і залишається чимало скептиків, які не надто вірять у результативність змін. Адже українське суспільство звикає до того, що слово «реформи» означає не якісні перетворення, а проблеми та гальмування.

1«Гідні показники, зростання економіки безпосередньо в громадах – саме завдяки цій реформі такі зміни ми бачимо вже сьогодні, – розповів заступник голови Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич. – За січень-липень поточного року до загального фонду бюджетів усіх громад надійшло 60 млн грн, що становить 134,6 % від планового показника доходів, затвердженого на весь 2016 рік».

З урахуванням ПДФО, який з початку цього року зараховується до бюджетів ОТГ, приріст надходжень у відповідності з минулим роком зріс до 333,1 % , у грошовому еквіваленті це 35,6 млн грн.

Окрім того, бюджети ОТГ отримали базову, освітню та медичну дотації на суму 65,6 млн грн.

Ігор Гундич зазначив, що об’єднаним територіальним громадам Житомирської області передбачено субвенцію з державного бюджету формування інфраструктури у сумі 54 млн 571,0 тис. грн. «Зокрема, за ці кошти буде відремонтовано 11 закладів освіти, 3 заклади культури, 5 медичних закладів, проведено ремонт доріг у 8 населених пунктах, повністю замінено обладнання котелень у 7 закладах соціальної сфери, також буде проведено капітальний ремонт водогінної мережі смт Народичі», – наголосив він.

У 2016 році за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку в області реалізується 38 об’єктів на загальну суму 109,6 млн грн. Із загальної кількості об’єктів 6 – в ОТГ.

Ігор Гундич підкреслив, що головне в об’єднанні – розвиток не лише територій, а надання якісних освітніх, медичних послуг та відповідний соціальний захист населення.

У 3 об’єднаних територіальних громадах вже створено опорні школи. Це навчальні заклади, що дозволять забезпечити кращий доступ до якісної освіти дітям з сільської місцевості.

«Сьогодні кожна мама хоче, щоб її дитина отримала нормальну професію та була конкурентоспроможною на ринку праці. В опорних школах працюватимуть кращі вчителі та буде необхідне для навчання обладнання, укомплектовані кабінети фізики, хімії, лабораторії, спортивні зали, комп’ютерні класи. Діти вивчатимуть не одну, а кілька іноземних мов, адже це є необхідність сьогодення», – зазначив Ігор Гундич.

Результат якісних змін у сфері медицини можна показати на прикладі Тетерівської ОТГ. У ній повністю відновлено 5 фельдшерсько-акушерських пунктів: зроблено не лише ремонт та проведено термосанацію, а й закупляється відповідне обладнання та ліки.

Ігор Гундич закликав керівників районів інформувати людей про переваги реформи, проводити роз’яснювальна роботу в селах. «Не потрібно триматися за посади, потрібно змінюватись, реформувати відповідно до викликів сьогодення. Громадам сьогодні надається фінансовий ресурс, владні важелі, можливості розвитку територій. Потрібно лише не боятись брати ініціативу та відповідальність в свої руки», – резюмував заступник голови Житомирської облдержадміністрації.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:10
У МВС відбулася робоча зустріч із представниками Європе ...
Сьогодні 11:02
У Дніпрі завершено аварійно-рятувальні роботи
Сьогодні 11:01
Около 11 тыс волынян зарегистрировались для прохождения ...
Сьогодні 10:59
7 волынских проектов по защите окружающей среды получат ...
Сьогодні 10:57
Івано-Франківські рятувальники ліквідували пожежу в при ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення