Успішно завершився пілотний проект НАТО з ліквідації сховища РАВ на Житомирщині

15.02 15:10    
14 лютого у Міністерстві екології та природних ресурсів України відбулась прес-конференція, присвячена завершенню пілотного проекту НАТО із захоронення радіоактивних відходів (РАВ), що зберігалися у сховищі «Вакуленчук» на Житомирщині.

«У часи сьогодення, коли Україна відчуває загрозу ззовні, коли частину територій держави окуповано, підтримка наших партнерів з НАТО вселяє надію на краще, – розпочав конференцію Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак. – Проект, про який нині йде мова – пілотний поміж Україною й НАТО. Це прекрасна ілюстрація того, наскільки якісно та ефективно можна співпрацювати заради дійсно важливої мети, у даному випадку - заради радіаційної безпеки українців».
 Успішно завершився пілотний проект НАТО з ліквідації сховища РАВ на Житомирщині

За словами міністра, в Україні є ще декілька об’єктів подібного розміщення РАВ, що потребують ліквідації. Найбільшу загрозу становлять ті, що залишились на непідконтрольній Україні території, зокрема, у Криму та на сході країни. Остап Семерак висловив щиру подяку партнерам з НАТО за співпрацю й запевнив, що у подальшому Міністерство докладатиме максимум зусиль для того, аби ліквідувати усі сховища РАВ, що залишись у спадок Україні з часів СРСР.

«Сьогоднішня подія дійсно є віховою в історії співпраці України й НАТО. Наші експерти набули необхідного, цінного досвіду для реалізації подальших проектів. На часі ми розглядаємо можливість продовження співробітництва за цим напрямом», – зазначив Голова представництва НАТО в Україні Александер Вінніков.
Долучився до обговорення Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) Віталій Петрук: «Перенесення сховищ РАВ із областей України – пріоритетне завдання для нашої держави. Усі радіоактивні відходи мають бути зосереджені у зоні відчуження, де вже є і продовжує розвиватися відповідна інфраструктура, де є підготовлений для даних робіт персонал». Зі слів очільника ДАЗВ, нестача належного фінансування за напрямом є доволі відчутною. Тож підтримка міжнародних організацій, таких як НАТО, радо вітається.

«Ліквідація сховища РАВ значно підвищила безпеку регіону: з Житомирщини перевезено близько 30 тонн радіоактивних матеріалів. На жаль, в Україні залишилося ще кілька «історичних» сховищ РАВ, перш за все, це Київський міжобласний спеціальний комбінат, а також небезпечні об’єкти біля Одеси, Львова, Дніпропетровська й Харкова», – зауважив Голова ДАЗВ Віталій Петрук.

Директор Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) Ігор Шевченко акцентував увагу на тому, що колишнє сховище РАВ «Вакуленчук» було надзвичайно забрудненим. Його фонові значення більш, ніж у тисячу разів перевищували природні. «В Україні таких об’єктів дуже мало, більшість об’єктів Чорнобильської зони відчуження є значно чистішими», – коментує директор ДНТЦ ЯРБ. За його словами, по завершенню проекту радіаційний фон рекультивованих територій відповідає нормі та є найнижчим у районі.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:15
П'ятеро людей отримали травми в результаті двох ДТП на ...
Сьогодні 00:02
У Львівському районі внаслідок зіткнення з автомобілем ...
Вчора 23:58
Працівники поліції виявили 16-річного студента з наркот ...
Вчора 23:54
У Львові поліцейські затримали зловмисницю, підозрювану ...
Вчора 23:51
Малий бізнес Рівненщини сплатив до місцевих бюджетів ма ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення