Вища рада правосуддя відмовилася тимчасово відсторонити суддю з Житомирщини

Вища рада правосуддя відмовилася тимчасово відсторонити суддю з Житомирщини

23.05 23:29    
Вища рада правосуддя під час засідання 23 травня 2017 року розглянула клопотання заступника Генерального прокурора України Столярчука Юрія Васильовича про тимчасове відсторонення судді Коростенського міськрайонного суду Житомирської області Снігір Віти Михайлівни від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Як повідомив доповідач – член Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич до Вищої ради правосуддя 18 травня 2017 року надійшло клопотання заступника Генерального прокурора України Столярчука Ю.В. від 28 квітня 2017 року про тимчасове відсторонення судді Коростенського міськрайонного суду Житомирської області Снігір В.М. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням її до кримінальної відповідальності строком на два місяці. До клопотання долучено копії матеріалів, якими обґрунтовано його доводи.

Відповідно до подання суддя Коростенського міськрайонного суду Житомирської області Снігір В.М. підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною четвертою статті 27, частиною третьою статті 358, частиною першою статті 375 Кримінального кодексу України. Зокрема, суддя Снігір В.М. підозрюється в підбурюванні адвоката до складання та видачі завідомо підроблених офіційних документів, які посвідчують певні факти, що мають юридичне значення, та постановленні завідомо неправосудного рішення.

Водночас під час обговорення члени ВРП звернули увагу на те, що досудове розслідування стосовно судді Снігір В.М. відкрито 14 липня 2015 року, а повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень вручено судді лише 7 квітня 2017 року і весь цей час процесуальний статус Снігір В.М. визначено не було. Крім того, строк досудового розслідування у кримінальному провадженні стосовно судді Снігір В.М. закінчується 7 червня 2017 року, а з пояснень представника Генеральної прокуратури вбачається, що досудове розслідування закінчене та справу планується направити до суду.

Суддя Коростенського міськрайонного суду Житомирської області Снігір В.М. під час засідання ВРП надала пояснення, в яких зазначила, що з березня 2017 року вона працює слідчим суддею і пов’язує факт внесення клопотання про її тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя зі своєю професійною діяльністю. На думку судді, це є спробою тиску на неї з боку правоохоронних органів за відмову надати дозвіл на тримання під вартою та проведення обшуків, а також за винесені нею виправдувальні вироки. Снігір В.М. повідомила, що 17 травня 2017 року під час написання нею виправдувального вироку представник місцевої прокуратури сказав помічнику судді, що суддя дуже ризикує, а вже 18 травня 2017 року було підписане клопотання про її відсторонення. Крім того, суддя зазначила, що працівники правоохоронних органів проголосили їй підозру під час перебування в нарадчій кімнаті.

На запитання члена ВРП про те, чи зверталася суддя до Вищої ради правосуддя із повідомленням про втручання в її діяльність щодо здійснення правосуддя, суддя Снігір В.М. відповіла, що повідомляла про факти тиску керівництво суду та зверталась із заявами до Генеральної прокуратури України. Крім того, суддя зазначила, що має намір звернутись до ВРП із повідомленням про втручання у її діяльність.

Вища рада правосуддя, дослідивши подання та долучені до нього копії матеріалів, заслухавши доповідача – члена Вищої ради правосуддя Беляневича В.Е., представника Генеральної прокуратури – заступника начальника другого відділу управління наглядової діяльності у кримінальних провадженнях слідчих органів прокуратури Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Родіка Олега Олександровича, суддю та її представника – адвоката Арлахова Анатолія Олександровича, ухвалила відмовити в задоволенні клопотання заступника Генерального прокурора України Столярчука Юрія Васильовича про тимчасове відсторонення судді Коростенського міськрайонного суду Житомирської області Снігір Віти Михайлівни від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Крім того, ВРП прийняла окреме рішення провести перевірку повідомлення судді Коростенського міськрайонного суду Житомирської області Снігір Віти Михайлівни про втручання в її діяльність щодо здійснення правосуддя.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 14:41
За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримали бойовики, як ...
Сьогодні 14:40
У «Порубному» виявили громадянку, яка обладнала сховок ...
Сьогодні 13:43
На Одещині прикордонники затримали переправника, який п ...
Сьогодні 12:47
Депутат міськради з Чернігівщини постане перед судом за ...
Сьогодні 10:45
На Львівщині прикордонники поділились своїм досвідом зі ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 14:39
Синтезував амфетамін у підвалі багатоповерхівки, а в ди ...
Сьогодні 12:05
СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до р ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення