Прокуратура Житомирщини оскаржила у суді незаконні рішення щодо погодження одержання спецдозволів на видобування цирконієвих та ільменіт-апатитових руд

06.07 12:06    
Прокуратура області вживає заходи представницького характеру з протидії порушенням законодавства у сфері надрокористування. Аналіз стану додержання вимог чинного законодавства засвідчив, що органи державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, до того ж, на різних рівнях, не завжди приймають правомірні рішення щодо погодження отримання спецдозволів на користування надрами та розміщення відповідних виробничих комплексів. Вже цьогоріч Житомирською обласною радою, з порушенням закону прийнято рішення про погодження дозволів на видобування цирконієвих та ільменіт-апатитових руд.
Про це повідомила журналістам на брифінгу у середу, 5 липня 2017 року, заступник прокурора області Роксолана Гребенюк.
«Установлено, що 23.02.2017 обласна рада, за результатами розгляду клопотання Державної служби геології та надр України, погодила надання спеціального дозволу на користування надрами ТОВ «АБВ-4» та ПП «ДБР-3». Мета першого товариства - видобувати цирконієві руди та супутні корисні компоненти у Південно-Західній ділянці Яструбецького родовища в Олевському районі. Інше приватне підприємство має намір видобувати ільменіт-апатитові руди Південної ділянки Давидківського родовища у Народицькому районі. Засновниками двох підприємств є одні й ті ж самі особи», - навела конкретний приклад Роксолана Гребенюк.
Заступник прокурора області розповіла, що при прийнятті цих рішень облрадою порушено низку вимог чинного законодавства - Кодексу України про надра, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про природно-заповідний фонд України». Ділянка надр, на яку надано погодження ТОВ «АБВ-4», входить до охоронної зони Поліського природного заповідника, де заборонено не лише будівництво промислових об'єктів, а навіть мисливство.
Крім цього, виявлено розбіжності у площі, на яку бажає отримати дозвіл на користування надрами ТОВ «АБВ-4»: у рішенні Хочинської сільської ради зазначено площу 40 га, у схемі розміщення земельної ділянки - 11,6 га, а в рішенні обласної ради площу взагалі не зазначено.
Крім того, профільна комісія обласної ради одноголосно прийняла рішення (16.02.2017) рекомендувати обласній раді відмовити у наданні погодження на отримання спеціального дозволу.

За аналогічних порушень прийнято рішення стосовно ПП «ДБР-3», хоча питання надання погодження вказаним підприємствам неодноразово розглядалося на сесіях обласної ради попередніх років та було відмовлено у наданні погодження.
Наразі зазначені рішення обласної ради прокуратурою Житомирської області оскаржено до суду.
Заступник керівника обласного відомства зауважила, що подібні рішення – непоодинокі. Зокрема, Коростенською місцевою прокуратурою 20.12.2016 заявлено позов про визнання незаконним і скасування розпорядження райдержадміністрації, яким протиправно затверджено детальний план розміщення гірничо-збагачувального комплексу площею 2300 га, для видобування титанової руди ТОВ «Валки-Ільменіт» (Group DF).
Порушуючи вимоги земельного та містобудівного законодавства, без проведення обов’язкових громадських слухань, у травні 2015 року Коростенська райдержадміністрація своїм розпорядженням затвердила детальний план розміщення гірничо-збагачувального комплексу Стремигородського апатит-ільменітового родовища (титанових руд) за межами населених пунктів Меленівської, Хотинівської, Стремигородської і Новаківської сільських рад.
«Цим же розпорядженням заплановано передати в оренду для видобутку титану понад 1 тис га землі сільськогосподарського призначення (паї), на відчуження яких Законом накладено мораторій. У лютому цього року рішенням Житомирського окружного адміністративного суду, залишеним в силі судом апеляційної інстанції, позов задоволено в повному обсязі. На даний час справа перебуває на розгляді у Вищому адміністративному суді України за касаційною скаргою ТОВ «Валки-Ільменіт», - доповнила Роксолана Гребенюк.
На брифінгу журналістам повідомлено про вжиття заходів представницького характеру і щодо інших порушень законодавства у сфері надрокористування.
Підсумовуючи зустріч із журналістами, Роксолана Гребенюк наголосила, що органи прокуратури і надалі принципово реагуватимуть на кожне порушення законодавства у сфері надрокористування, адже Житомирщина багата корисними копалинами, і надзвичайно важливо, щоб їх розробка відбувалася виключно у законодавчому полі, з дотриманням екологічних норм та на благо територіальних громад і людей, які проживають на зазначених територіях.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Сьогодні 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Сьогодні 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Сьогодні 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Сьогодні 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Сьогодні 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Сьогодні 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Сьогодні 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Сьогодні 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Сьогодні 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення