Газета «Субота». Ігор Орлов: «Житомирщина входить у п’ятірку областей з найменшою інфляцією»

Ігор Орлов: «Житомирщина входить у п’ятірку областей з найменшою інфляцією»

30.04 13:23    
Економічна та фінансова криза відчутна в усій Україні, проте наслідки її для різних регіонів різні. В чому її особливості та вплив на економіку Житомирщини, «Субота» поцікавилась у заступника голови обласної державної адміністрації, кандидата економічних наук, куратора фінансово-економічного напрямку Ігоря Орлова.


- Ігорю Віталійовичу, Ви куратор банківської сфери, довіра до якої у населення останнім часом була підірвана. Що зараз відбувається з банками на Житомирщині? Які тенденції у валютному курсі?

- Загалом в Україні зараз 185 банків, 2 з яких державні («Ощадбанк» та «Укрексімбанк» - ред.). На сьогоднішній день в 13 банках країни введена тимчасова адміністрація. Серед них 8 мають свої представництва або філії на території області: «Укрпромбанк», «Надра», «Родовід», «Західінкомбанк», «Київ», «Національний кредит», «Дністер» та «Укргазбанк».

З метою збереження ліквідності банків була прийнята постанова НБУ, яка хоча і носить рекомендаційний характер, натомість її виконання жорстко контролюється. Вона зобов’язує банки видавати кредити тільки з власних ресурсів. Протягом останніх років у банків цих ресурсів не вистачало і вони купували їх один у одного. Постанова НБУ припинила такі операції, а це в свою чергу призвело до значного спаду в банківській сфері, оскільки багато клієнтів цих фінансових установ працювали на кредитних лініях.

- Які це має наслідки для Житомирщини?
- Унеможливлення працювати кредитними коштами призвело до того, що підприємства почали «задихатись» без грошей. На Житомирщині, як наслідок, ми відчули проблеми з розрахунками у організацій, які займались реалізацією продуктів харчування (наприклад, маркетів). Фінансові проблеми призвели до спаду виробництва більше ніж на 30%. Держава, захищаючи місцевого виробника, запровадила політику обмеження на ввезення в Україну товарів, але ж імпортери сплачували податки. Тому падіння імпорту призвело до зменшення надходжень до бюджету по митниці на 40%.

- Повертаючись до банківської сфери, ми спостерігали на початку року ажіотаж навколо купівлі валюти у відділеннях Житомирських банків. Чи зменшився наразі попит?

- Попит на валюту, зокрема долар, в якому наші співгромадяни мають чимало кредитів, зменшився. Зараз спостерігається навіть зворотна тенденція: здають долари вдвічі більше, ніж купують. Це, очевидно, пов’язано з тим, що люди починають використовувати «запаси» коштів, накопичені за кращих часів.

- Для залучення коштів банки намагаються запропонувати вигідні умови депозитів. Чи дає це результати після різкого падіння довіри до банківського сектору?

- По деяких банках ми вже спосте-рігаємо позитивну динаміку, тобто люди несуть коштів більше, ніж забирають. Поки що про відновлення довіри до фінансових установ говорити зарано, але така ситуація, безумовно, обнадійлива.

- Ви вже говорили про зменшення надходжень від митниці до бюджету, взагалі бюджет виконується? І чи всі бюджетники вчасно отримують зарплату?
- Якщо говорити про державний бюджет, то його виконання за січень-березень цього року станом на 1 квітня складало 93,3%, ми недоотримали майже 22 млн. гривень. Обласний бюджет Житомирщини навпаки виконано на 110,6%. Всі бюджетники, які фінансуються з обласних коштів (а це близько 70 тисяч осіб, які працюють у 6 тисячах бюджетних установ обласного підпорядкування), зарплату отримують вчасно, заборгованості на Житомирщині немає. До того часу, поки плани надходження виконуються, проблем з виплатами зарплат область не матиме.

- На рівень реальної зарплати значним чином впливають інфляційні процеси. Як Ви можете оцінити їх у порівнянні із іншими областями?

- За рівнем інфляції за І квартал цього року наша область посіла четверте місце, тобто Житомирщина входить у п’ятірку областей з найменшою інфляцією. В порівнянні з іншими регіонами рівень реальної зарплати на Житомирщині впав не так суттєво.

Розмову вела
Марія Очеретенко

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Газета "Субота"
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:04
Відбулося засідання Наглядової ради Центру гуманітарног ...
Вчора 23:02
36 млрд грн банківських кредитів отримали аграрії на ро ...
Вчора 21:00
СБУ затримала помічника Шуфрича, який фінансував росгва ...
Вчора 19:08
Викритий на обмані чоловік намагався відкупитись на кор ...
Вчора 16:07
В Запоріжжі рятувальники ліквідували пожежу на територі ...
17 квітня 15:50
Жіночий рюкзак та кросівки: які вибрати для абсолютної ...
17 квітня 10:14
Для чого потрібна індивідуальна упаковка?
16 квітня 23:46
Курорты в Болгарии: От полноценного отдыха – до позитив ...
15 квітня 23:13
Онлайн-оценка золотых монет: как не ошибиться с выбором ...
15 квітня 17:50
Особливості запальничок та розпалювачів для гриля
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення