Газета «Субота». «Рідна мати моя…»

«Рідна мати моя…»

15.05 10:18    
Ще у дитинстві Володимир Литвин був переконаний, що ця пісня про його маму. І коли звучить «Рідна мати моя…», він пригадує натруджені і при цьому дуже ласкаві руки і, як молитву, повторює подумки: «Тільки б батьки жили довше…»



«Ти водила мене у поля край села»

Литвин: «Матері доводилося ще важче, ніж батькові. Крім роботи у колгоспі треба було попрати, нагодувати чотирьох дітей. Батьки працювали багато, але не за гроші, а за трудодні».

Мама: «В мене всі діти розуміли – помити посуд, підлогу, підмести двір…Тільки ходити починали, вже допомагали. Ну, хто їх коли балував. Не думайте, що тільки мої такі роботящі були. Усі жінки у селі ходили на «норму», на «паї», і в усіх діти прибігали зі школи – і одразу в поле – матерям допомагати. Так і мій Володя прибіжить зі школи, швиденько перекусить, велосипеда немає, так бігом на дальню ланку, де нам колгосп виділяв ділянки на прополку: морква, капуста…А уроки вже ввечері, коли на полі темно і працювати не можна.
Усе, що я загадувала, все він виконував. А одного разу випадок трапився. Я якраз молодшого народила, не можу від люльки відійти, прошу: «Володю, скопай город!» Приспала малого, вихожу у двір – город не скопаний, а Володя примостився на дровах, побачив мене і щось за пазуху ховає. А я думаю: «Що ховає, може, цигарки?» - і грізно: «А ну, покажи!». А він: «Мамочко, я зараз все скопаю, просто така книжка цікава – зачитався…»

Читати – це була його особлива пристрасть. Куди б не йшов – книжка за пазухою. Череду пасти гонить - і книжку до грудей притискає. Кожен тиждень з бібліотеки авоську книг приносив, казав: «Мамо, візьміть книжку і запитайте в мене, чи все я запам»ятав». А я йому: «Ой, синочку, нема коли…» - і поратись по господарству.

Увечері зачитувався так, що засинав, а книжка з рук випадала. Підніму, світло виключу, вночі просинаюся: знову світло горить! Він дуже, дуже любив читати, а йому ніколи було».

«І в дорогу далеку ти мене на зорі проводжала»
Литвин: «До закінчення школи я ніде далі районного центра не бував. На Поліссі, серед болот, закінчив сільську школу з золотою медаллю і відважився на нечуване – вступати до Київського університету імені Тараса Шевченка. Мама, проводжаючи до Києва, плакала, дала мені 25 рублів - все, що було».
Мама: «Поїхав вчитися, а я все думала: йому хоч поїсти вистачає? Він, правда, рано заробляти почав: вже після першого курсу на Цілину їздив, аж тисячу рублів заробив, нам дім допоміг збудувати….Але все одно студент худий. Це поки малим був, якщо не погодую – не випущу. Їжа проста: картопля зі сметаною чи шкварками. Буває, забігаюсь, не встигаю доварити. Дітям вже до школи йти, а я тільки-тільки приготувала. Володя: «Їсти не буду, гаряче. Доки вистигне – до школи запізнюся». Так я з рогачем на дверях стану: «Поки не поїсиш, до школи не підеш!»

Литвин: «У студентські роки приїдеш на вихідні додому, мама наготує, нагодує. Перед від»їздом від плити не відходить. Такі сумки з собою напакує – підняти неможливо! Досі, вже в самого діти дорослі, а мама є мама: усе якісь пакунки до машини зносить, коли їду».

«I засмучені очі хороші твої»
Литвин: «І зараз намагаюся приїжджати до батьків у село частіше, раз на місяць-два, але по господарству майже не допомагаю. Вони навмисне усі господарські справи встигають переробити до мого приїзду, щоб тільки сидіти і розмовляти. Їду, вони залишаються одні, чекають вісточки від дітей. Тільки стемніє, впроравшись по господарству, батьки сідають біля пічки і дивляться телевізор. Уважно вдивяються в усе, що пов”язано зі мною. А потім сну в них немає. Мама плаче, коли «ображають улюблене дитя». Хоч нас у сім”ї четверо, кожна дитина люба. Адже все одно, який палець на руці не відріж – однаково болить.

Коли вдруге мене обирали спікером, а мама подивилася, що у Верховній Раді робиться, як поводяться депутати, плаче по телефону: «Синку, нащо тобі така робота. Кидай її! Уже сивий увесь!» А я так думаю: яке щастя, що батьки живі, у найскрутнішу хвилину можна знову відчути тепло заскорузлих, але таких ніжних долоней…»


Олена Слободянюк

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: газета "Субота"
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 12:03
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хо ...
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:57
У Тернополі в пасажирському транспорті травмувалася жін ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення