Стародавнє місто Житомир

Стародавнє місто Житомир

09.09 09:54    
Житомир належить до стародавніх міст України. Його виникнення вчені відносять до 884 р. Але археологами виявлені поселення і кургани епохи бронзи, раннього залізного віку. В межах міста розкопано також могильники VII сторіччя та залишки староруського городища Х — XIII століть.

Стоїть Житомир на скелястих берегах річки Тетерева та його притоки Кам’янки. В городищі, що знаходилось в районі Замкової Гори мешкало одне із древлянських племен – житичі, що входило до великого й могутнього древлянського союзу племен. Подібно до древлян і в інших східнослов’янських племен здебільшого збереглася лише назва. Чеський вчений Петер Шафарик вважав, що назва міста Житомира означає місце проживання племені житичів, їх центр. Тому можна відкинути твердження окремих місцевих краєзнавців, які заперечують існування племені житичів.

Історики схильні думати, що назва древлянського племені житичі походила від назви головного злаку жита, який з давніх часів добре родив у цій місцевості та був найціннішим продуктом харчування. Треба брати до уваги і те, що вже в ті далекі часи землі навколо міста та на південь від нього були житницею Древлянської землі, а саме місто – торговим центром, де міняли, міряли, торгували житом. Незаперечним доказом того, що жителі міста займались саме вирощуванням злаків, стали серпи й дерев’яні відра із зерном і печеним хлібом, знайдені археологами у розкопаних в різний час 77 похованнях житомирського могильника, який був розташований на високому березі річки Кам’янки і нараховував близько 500 поховань. Житичі також полювали на хутрових звірів, займались бортництвом, рибальством. Знали вони залізоробне, гончарне, ювелірне, косторізне ремесла, продукція яких ішла на продаж.

За місцевою легендою, яку записав історик ХІХ століття, священик Микола Трипольський, місто свою назву одержало від імені руського дружинника київських князів Аскольда та Діра — Житоми́ра, що нібито відмовився служити Олегу, сховався в лісах і оселився на високій скелі при злитті рік Кам’янки й Тетерева. Згодом над глибоким урвищем над Кам’янкою збудували дерев’яний замок (сучасна територія обласного архіву).

У Житомирі, як і на всій древлянській землі в 945 році спалахнуло повстання, яке описане в Іпатіївському літописі. Незабаром, після цього древлянські землі остаточно ввійшли до складу володінь Київської Русі. За її часів Житомир не був значним містом, не лежав на князівських шляхах, якими ходили за полюддям, мабуть, тому немає згадки про нього в давніх літописах. Перша літописна згадка про Житомир відноситься до 1240 року, у зв’язку з походом на захід війська Батия. З 1241 р. для міста настали сумні часи. Воно зазнало страшних руйнувань від орд хана. Та згодом самотужки місто відродилося і в 1392 р. Житомирський замок було захоплено литовським князем Гедиміном. За литовської доби Житомир входить до 14 найбільших міст князівства.

У 1444 році Житомир одержав магдебурзьке право. Місто поступово росло, будувалося, розвивалися ремесла, торгівля. Його центром і найзначнішим спорудженням був замок. У 40-х рр. XVI століття він був перемурований і укріплений за проектом місцевого зодчого Семена Бабинського. Його товсті стіни були оточені оборонним ровом, заповненим водою. Після Люблінської унії 1569 року Житомир потраплив під владу польських магнатів.

В 1594—1596 роках спалахнуло народне повстання під керівництвом Северина Наливайка і Григорія Лободи, житомиряни хоробро боролися в козацьких загонах. Визвольна війна українського народу проти польсько-шляхецького панування, яку очолив Богдан Хмельницький, викликала новий підйом народного руху. У 1648 році військо Богдана Хмельницького штурмом узяло житомирський замок, а в 1651 році на північній околиці Житомира козацькі загони Івана Богуна розбили 17-тисячну армію польського князя Четвертинського.

17 листопада 1917 року в Житомирі в присутності великої кількості житомирян та військ гарнізону на головній, Кафедральній, площі за ініціативи міської думи відбулася урочиста церемонія оприлюднення ІІІ Універсалу, яким було проголошено незалежність України.

У грудні 1917 року загострилися відносини Української Народної Республіки з Радою Народних Комісарів Росії на чолі з Леніним. Більшовики розпочали збройний наступ на Україну. УНР вимушена була воювати на два фронти «внутрішньому і зовнішньому». 25 січня 1918 року більшовицькі війська підійшли до Києва. Центральна Рада прийняла рішення про свою евакуацію в Житомир.

Центральна Рада на чолі з Михайлом Грушевським прибула до Житомира в ніч з 27 на 28 січня і була тут до 9 березня 1918 року. Тобто у цей час Житомир був столицею Української Народної Республіки.
У Житомирі було прийнято ряд важливих законів, у тому числі й закони про грошову одиницю (гривну), про громадянство, про адміністративно-територіальний поділ України.

Перебувала Центральна Рада в будинку дворянського зібрання на Великій Бердичівській вулиці. На той час це було найкраще приміщення міста.

Протягом 1918–1920 років Житомир більш ніж 15 разів переходив із рук українського війська до більшовиків та інших ворогуючих сторін. Зумовлено це було стратегічним місцезнаходженням Житомира, розташованого на 140-му кілометрі від Києва західного Брест-Литовського тракту, і тим значенням, яке надавалось місту всіма ворогуючими сторонами.

Цього року Житомир відзначає 1126 річницю від часу свого заснування. З днем народження, Житомир!
Автор статті: Дмитро Сінченко


RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: газета «Замок володарів»
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:11
900 дол хабара: затримано посадовця Київського ТЦК та С ...
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення