СВК «Ружинський» перший в області застосував біологічну консервацію зерна кукурудзи

17.09 00:01    
Працівники СВК «Ружинський» заклали протягом тижня понад 600 тонн високопоживного комбікорму для свиней та худоби з сирого зерна кукурудзи за новітніми європейськими технологіями. В господарстві цей метод заготівлі кормів керівник Олександр Феодосійович Колібаба застосував вперше. На наступний рік планує закласти не менше 1000 тонн.

СВК «Ружинський» перший в області застосував біологічну консервацію зерна кукурудзи


Тому не випадково на тік сільгосппідприємства завітали перший заступник голови РДА, начальник управління агропромислового розвитку Петро Іванович Пилипчук, редактор газети «Ружинська земля» Василь Анатолійович Кащук та кореспондент газети Василь Миколайович Копач. Всіх цікавило одне-єдине питання. Що ж це за така технологія, за якою щойно обмолочену кукурудзу переробляє, немовби перемелює, а насправді сплющує фінська установка, приведена в дію трактором МТЗ-80. Автомобіль ЗіЛ-92 відвозить кукурудзу у велике, пристосоване приміщення , де її підгортає маленький італійський навантажувач і утрамбовує важкий колісний трактор Т-150. На перший погляд, це справжнє силосування, але не всієї маси кукурудзи, а лише зерна.

– Найширше цей метод заготівлі кормів застосовують в Ізраїлі, – пояснює керівник господарства Олександр Феодосійович. – Цю фінську установку для переробки кукурудзи господарство придбало за 130 тисяч гривень, і, якщо добре підуть справи, вона окупиться буквально протягом року. Вальцовий млин не тільки плющить зерно, але й добавляє в нього консервант, за рахунок чого сплющена, сира, утрамбована кукурудза не втрачає поживних речовин і може зберігатися від одного до трьох років.

Плющення та зберігання консервованого зерна є ретельно вивченим та безпечним методом, який застосовується у тваринництві вже протягом декількох років. Принцип технології заготівлі плющеного зерна той самий, що й при силосуванні трав, а саме – молочнокисле бродіння. Консервоване подібним чином зерно представляє собою готовий корм, який підходить для всіх домашніх тварин. Безумовно, заготовляючи таким методом корми все потрібно робити згідно вимог технології. Скажімо, вологість зерна повинна бути не нижчою 30-35%, в іншому випадку консервант може не спрацювати. До речі, він виготовляється в Німеччині і одного грама вистачає на тонну кукурудзи. Вісім баночок господарство придбало за 10 тисяч гривень. Консервант, розводиться водою, в установці, і працює до того часу, поки вологість утрамбованої маси не сягне 14 відсотків. Через 45 днів високопоживний комбікорм готовий до згодовування ВРХ та свиням. Загалом бактерія працює за рахунок вуглеводів, які є в кукурудзі і діє таким чином, щоб не утворювалась пліснява та не відбувались інші негативні процеси. Тому і зберігається подрібнене зерно кукурудзи підвищеної вологості протягом трьох років. А це те, що вкрай потрібно для ситої зимівлі худоби та свиней.

– Переваги цього методу очевидні, – наголосив О.Ф.Колібаба. – Технологія підходить для всіх видів зернових, кукурудзи та бобових (квасоля, горох). Тут не потрібно значних інвестицій, не потрібна сушка зерна, відповідно, економиться значна кількість енергії, немає необхідності дробити зерно, перемелювати його після сушки, тобто виключається одна і з стадій приготування кормів. Виключаються також втрати від осипання зерна, зменшуються затрати праці та знижується використання важкої фізичної праці. Нерівномірне дозрівання зерна не утруднює його обробку, використовуються маленькі, зелені та пошкоджені зерна.

Безумовно, для закладання такого корму потрібні кваліфіковані спеціалісти і добротна техніка. Все це у господарстві є. Під час закладання кукурудзи на зберігання добре потрудилися головний зоотехнік господарства, технолог, який стежив за дотриманням технології під час закладання кормів, Михайло Володимирович Федчук.

Безпосередньо на установці працював тракторист Олександр Прокопович Бромірський під керівництвом комірника Олександра Миколайовича Чумака. Перевозили сплющену кукурудзу від установки до ангару водії Олександр Іванович Кагальний та Олександр Петрович Іванисько. Пігортаючи кукурудзу в приміщенні, майстерно маневрував навантажувачем Роман Володимирович Савчук, утрамбовував її на Т-150 тракторист Юрій Васильович Мандриков. Несправності, що траплялися під час роботи, швидко усував головний механік господарства Володимир Володимирович Бочківський.

Що ж, і справді, новації, які впроваджує у своєму господарстві О.Ф.Колібаба, використовуючи передові технології, підносять галузь тваринництва в СВК «Ружинський» на новий рівень розвитку. Це добрий приклад для інших господарств. Адже цю технологію застосовано вперше як в районі, так і в області.
Автор статті: Василь Копач


RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: газета «Ружинська земля»
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 12:06
Волынь примет 500 вынужденных переселенцев из Донецкой ...
Сьогодні 12:03
Волинянки мають потужний волейбольний удар
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення