В Житомирі створено Молодіжну раду

В Житомирі створено Молодіжну раду

15.11 10:34    
Рішенням виконавчого комітету Житомирської міської ради від 28 жовтня 2010 року затверджено Положення про Молодіжну Громадську Раду. Склад Ради буде затверджено на найближчому засіданні виконавчого комітету (напевне, вже після виборів нових депутатів міськради та міського голови).

Питання створення молодіжної ради в Житомирі вже тривалий час дискутувалось у молодіжному середовищі міста. Зокрема, 21 жовтня 2010 року відбувся «круглий стіл» з питань затвердження концепції молодіжної політики на 2011-2014 роки та погодження складу Молодіжної ради при Житомирському міськвиконкомі.

У засіданні взяли участь представники виконавчих органів міської ради, лідери молодіжних громадських організацій та органів студентського і шкільного самоврядування. Присутні обговорили основні засади Концепції молодіжної політики в м. Житомирі на 2011-2014 роки та Положення про Молодіжну раду міста Житомира.
В ході обговорення молодь скаржилась на погану підготовку самого заходу, адже запрошені активісти не отримали проектів ані Концепції, ані Положення, і тому сформулювати якісні пропозиції, зауваження та доповнення було досить складно.

Дискусія розпочалася з питання членства в молодіжній раді. Пропонувалось дозволити участь в раді представникам офіційно зареєстрованих або легалізованих громадських організацій, що працюють у галузі молодіжної політики, а також громадським діячам, що мають авторитет у молодіжному середовищі. Останній пункт було запропоновано прибрати з положення, оскільки чітких критеріїв «авторитетності» не було узгоджено. Інша пропозиція учасників стосувалась участі в раді представників Всеукраїнських організацій, які офіційно не зареєстровані та не легалізовані на місцевому рівні, однак активно діють у місті. Свідченням їх легітимності пропонувалось вважати відповідні документи Всеукраїнських організацій.

Викликала жваве обговорення і сама назва органу, і його функції. За задумкою міськвиконкому ця рада мала складатись з одинадцяти чоловік і бути дорадчим органом при міськвиконкомі. Натомість молодіжні лідери, ґрунтуючись на досвіді інших міст, зокрема найяскравіших з них – Одеси та Херсону, вважали, що Молодіжна рада має бути в першу чергу представницьким органом і формуватись на загальних «молодіжних виборах». Вона повинна була би мати у своєму складі представників молодіжних організацій, органів студентського та учнівського самоврядування всіх навчальних закладів міста. Необхідність створення дорадчого органу не заперечувалась, але його пропонували назвати Колегією або Комітетом, і він мав виконати функцію ініціативної групи з формування власне Молодіжної ради.

З рештою, термінологічна суперечка залишилась невирішеною, тому продовжилась у робочій групі, яка доопрацьовувала положення після завершення «круглого столу». В результаті тривалих суперечок та узгоджень вдалось сформувати компромісний варіант документу, що і був затверджений на засіданні міськвиконкому.
За інформацією управління юстиції, у місті Житомирі зареєстровано 54 молодіжні громадські організації та об’єднання. З них активною діяльністю відзначається не більше десяти. Деякі організації офіційно не зареєстровані на рівні області і міста, але діють як осередки Всеукраїнських молодіжок. У 2010 році міською радою спільно з громадськими молодіжними організаціями проведено 26 заходів за участю 16 тис. молоді.

Автор статті: Дмитро Сінченко


RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: газета «Замок Володарів»
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 16:52
На Львівщині ДБР затримало посадовця, який організував ...
Сьогодні 12:03
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хо ...
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення