Скільки в Коростені вартуватиме земля!

14.01 10:32    
На другій сесії VI скликання було прийнято рішення «Про затвердження матеріалів коригування технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Коростеня». Роз’яснення щодо цього питання надано начальником управління Держкомзему в місті Коростені Вигівською Раїсою Петрівною на сторінках газети «Іскоростень».

В усі часи земля нерідко ставала гірким яблуком розбрату, причиною жорстоких міжнародних конфліктів, у які втягувалося немало держав, й викликала довкола себе безліч невдоволень, суперечок, протиріч. Хіба ж не за неї спалахували у світі війни, що, бувало, не припинялися десятиліттями? За ласі земельні шматки, які приносили їм казкові прибутки, затято чубилися колись ненажерні пани, навіки псували свої приятельські стосунки всемогутні вельможі. Та що там вельможі? Найрідніші по крові люди, як про це майстерно повідали нам у своїх безсмертних художніх творах класики вітчизняної літератури, не завжди могли досягти у цій делікатній справі цілковитого консенсусу й інколи за межу позбавляли один одного життя. Час минув, конфлікти залагодилися і невгамовним пристрастям, що кипіли в людських душах, здавалося б, пора уже вщухнути. Проте завжди, як тільки на поверхню випливає, так би мовити, «апетитна» земельна проблема, вони, буває, розгоряються з новою силою.

- Розкажіть, Раїсо Петрівно, що являє собою нормативна грошова оцінка земельних ділянок населених пунктів та з якою метою вона проводиться?
- Така їх оцінка відіграє особливе значення. Адже, незважаючи на те, що землі населених пунктів займають порівняно невелику частину від їхньої загальної кількості, на них зосереджений основний виробничий і соціальний потенціал нашої держави. І саме на їхніх ділянках відбувається переважна більшість земельно-майнових операцій, здійснювати які без проведення нормативної грошової оцінки цих ділянок неможливо. Результати нормативної грошової оцінки земель того чи іншого населеного пункту застосовуються для визначення розміру земельного податку, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, справляння державного мита, а також в інших передбачених законодавством випадках. Тож проводиться вона, як бачимо, з метою економічного регулювання земельних відносин та ефективного використання землересурсів міста.

- У які терміни здійснюється нормативна грошова оцінка земельних ділянок населених пунктів?
- Відповідно до статті 18 Закону України «Про оцінку землі» вона проводиться у межах населених пунктів незалежно від цільового використання земельних ділянок не рідше одного разу на п'ять-сім років. У 2002 році нормативну грошову оцінку земельних ділянок Коростеня проводив Український науково-дослідний інститут «Дніпромісто», а в нинішньому ії коригування здійснювало державне підприємство «Поліськгеодезкартографія», результати якого вже затверджені рішенням міської ради і вступають вони в силу з першого січня наступного року. Як свідчить практика, надходження коштів від плати за землю після кожного проведення ії нормативної грошової оцінки збільшується на 25-30 відсотків.

- Які чинники лежать в основі проведення грошової оцінки земельних ділянок населених пунктів?

- В його основу покладено капіталізацію рентного доходу, який виникає завдяки місцю розташування населеного пункту у загальнодержавній, регіональній та місцевій системах виробництва й розселення, рівню облаштування його території та якості земель із врахуванням природно-кліматичних, інженерно-геологічних умов, архітектурно-ландшафтної та історико-культурної цінності, економічного стану і функціонального іх використання.

За результатами проведення нормативної грошової оцінки земельних ділянок населених пунктів складається технічна документація, яка, зокрема, включає визначення базової вартості одного квадратного метра землі населеного пункту, середньої для економіко-планувальної зони земель різного функціонального використання, та схем зон впливу локальних факторів, що виявляється в межах окремої земельної ділянки. За допомогою зазначених даних та площі обчислюється нормативна грошова оцінка конкретної ділянки і видається витяг з технічної документації власнику або ж землекористувачеві. Проведення такої оцінки земельних ділянок населеного пункту дозволить вирішити проблему одержання витягів з технічної документації при їх оподаткуванні, даруванні та укладанні орендних договорів, що без здійснення цієї процедури було б неможливим.

- Раїсо Петрівно, які земельні ділянки включаються до оцінюваної території при визначенні базової вартості одного квадратного метра землі населеного пункту?
- При обчисленні витрат на освоєння та облаштування території в розрахунку на один квадратний метр приймається площа забудованої території населеного пункту у встановлених межах за показниками форми державної статистичної звітності з кількісного обліку земель. До території, що приймається в розрахунок, не включаються сільськогосподарські угіддя, крім присадибних ділянок, землі лісів та інших лісовкритих площ, магістральних залізниць і зайняті відкритими розробками й природними відвалами, відкриті землі, акваторії, незабудовані ділянки земель Міноборони.

- Чи включаються при формуванні витрат на освоєння та облаштування території населеного пункту об'єкти інфраструктури, які його обслуговують, але розташовані за межами цього пункту?

- Безперечно, при визначенні таких витрат слід включати і ці об'єкти.

- А як бути, коли вони та їхні магістральні мережі обслуговують водночас кілька населених пунктів ?
- У такому випадку встановлюється певна частка для кожного з цих пунктів від загальних витрат об'єкта інфраструктури, що їх обслуговує.

-І яким чином можна її вирахувати?

- Експертним шляхом, визначивши відсоток чисельності населення кожного пункту, які обслуговує об'єкт, у його загальній кількості.

- Раїсо Петрівно, відповідаючи на одне з попередніх моїх запитань, ви відзначили, що на результати проведення нормативної грошової оцінки земельних ділянок населених пунктів впливають так звані локальні фактори. Що ви мали на увазі?

- Ці фактори проявляються в межах окремої земельної ділянки і коригують її цінність у тій економіко-планувальній зоні, де вона розташована. Такі фактори, як, скажімо, відсутність твердого покриття доріг, центрального водопостачання, каналізації, тепломережі, наявність шуму від залізниці і напруги електромагнітного поля вважаються знижуючими. А пішохідна доступність до громадських центрів, зовнішнього пасажирського транспорту, до парків, лісопарків і пляжів, а також містоформуюче значення належать до підвищуючих локальних факторів. Таким фактором вважається і розташування земельної ділянки у прирейковій зоні, якщо вона має під’їзну колію. Але він стосується лише підприємств промислового і комерційного використання.

- І, нарешті, останнє запитання. Як визначається вартість одного квадратного метра земельної ділянки населеного пункту?
- Згідно з «Порядком грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів» ця вартість визначається з урахуванням її базової вартості, коефіцієнтів місцерозташування та функціонального використання земельної ділянки - під житлову або громадську забудову,
для промисловості, транспорту тощо.

Наше місто розділене на 45 зон і в кожній з них обраховано зональний коефіцієнт одного квадратного метра земельної площі. А його базова вартість у Коростені складає 84,56 гривні. У різних містах залежно від їх місця розташування, чисельності населення, адміністративного статусу та господарських функцій вона може бути різною. Наприклад, базова вартість одного квадратного метра земельної площі в Житомирі складає 102,38 гривні, у Новограді-Волинському - 70,37, а в Бердичеві - 41,30 гривні.

Відрізняється вартість одного квадратного метра земельної ділянки залежно від місця її розташування та функціонального призначення. Наприклад, для житлової забудови вона складає 175 гривень (була 121 грн.), для промисловості - 210,05 гривні (попередня - 146 грн.), а для комерційного використання - 437,60 гривні (раніше становила 304 грн.). Це, зауважу, у центральній частині міста, а в інших його зонах вартість одного квадратного метра земельної ділянки з метою використання її для цих цілей буде вже іншою.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: газета «Іскоростень»
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:11
900 дол хабара: затримано посадовця Київського ТЦК та С ...
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення