Конфлікт у Житомирській «Батьківщині»: Позиція чи інтереси?

Конфлікт у Житомирській «Батьківщині»: Позиція чи інтереси?

13.04 10:23    
Конфлікт у житомирській «Батьківщині» як показник вразливості політиків-бізнесменів

Нещодавно бюро Житомирської обласної організації ВО «Батьківщина» виключило з партії головного власника і керівника фірми «Віндзор» Миколу Савенка, який кілька років очолював міську організацію і був зміщений з цієї посади кількома місяцями раніше. Подія для регіону явно з розряду непересічних, оскільки Савенко є відомою в місті людиною, балотувався на міського голову Житомира від «Батьківщини» на останніх місцевих виборах і хоча поступився нинішньому меру-регіоналу Володимиру Дебою і ще кільком кандидатам, але показав вельми пристойний результат. Минулого вівторка на спеціальній прес-конференції він оприлюднив деякі пов’язані з цим документи, зокрема, постанову про виключення з формулюванням, цитуємо, «за антипартійні дії, спрямовані на розкол партійної організації, невиконання програмних положень і вимог Статуту, за грубе ігнорування принципів партійного керівництва діяльністю депутатської фракції «Батьківщина» в Житомирській міській раді». Але сам Савенко звинувачення відкидає і вбачає причину в намаганнях голови обласної організації «Батьківщини» народного депутата України Сергія Пашинського підкорити житомирських партійців своїй волі, не зважаючи на їх позицію. Чого екс-кандидат в мери категорично не сприймає. Головне — фракція «Батьківщини» в міськраді, яку він донедавна очолював, відмовилась проводити однозначно опозиційну лінію щодо чинного мера-регіонала, дехто з її членів підтримали запропоновані ним кадрові призначення. Микола Савенко вважає (це, до речі, він декларував і під час виборчої кампанії), що в інтересах життєзабезпечення міста з владою слід знаходити порозуміння, і наголосив, що на даний час фракція «Батьківщина» в міськраді (після виключення з неї чотирьох членів, в ній залишилося 12 чоловік) демонструє єдність. Крім того, він висловив припущення, що даний конфлікт пов’язаний з планами обласного керівництва на майбутніх виборах до Верховної Ради у 2012 році у Житомирі зробити ставку на більш лояльного партійця, усунувши норовливого.

Власне, на даному прикладі (та хіба лише в Житомирі відбуваються подібні речі?) можна побачити, як незатишно почувають себе політики-бізнесмени в опозиції. Прийшовши до лав певних партій, коли ті були при владі, тепер вони відчули реальну небезпеку статусу опозиціонерів, особливо за нинішнього державного керівництва, яке будь-яку незгоду з його діями розцінює як крамолу і загрозу власному становищу і статкам. Навряд чи є випадковим, що майже відразу після місцевих виборів на фірму Савенка та пов’язані з нею структури масово прийшли з перевірками різні державні структури, і йому довелось пережити непрості моменти. На запитання про свою подальшу політичну долю він відповів, що поки бере тайм-аут. Але з неофіційних джерел надходить інформація, що його намірами цікавляться і в облдержадміністрації, і в Адміністрації Президента. За іншою версією, його вже чекає крісло заступника Житомирського міського голови, яке нещодавно звільнив Іван Заінчковський (дехто вважає, що спеціально для Савенка).

І ще одне, останні 10 років після кожних виборів в політичних колізіях на Житомирщині спостерігається приблизно однакова картина — депутати, які проходять до різних місцевих рад від якихось партій чи блоків, байдуже, на той момент провладних чи опозиційних, неухильно починають дрейфувати в бік тих, хто в той чи інший момент знаходиться у владного керма. А ще об’єднуються навколо розподілу фінансових потоків, землі, лісових багатств, надр. Про ідеї, з якими вони йшли на вибори, як правило забувають, а потреби громад, про які вони полюбляють говорити, часто служать для них лише прикриттям для забезпечення власних інтересів. Але зараз ситуація суттєво інша — часто народним обранцям-бізнесменам доводиться думати лише про те, як зберегти свій бізнес. За таких умов на щось більш значуще вони не здатні. Тому вочевидь настала пора не обирати їх — для суспільства так буде, вочевидь, краще.

КОМЕНТАР
Сергій ПАШИНСЬКИЙ, народний депутат, фракція БЮТ:
— Мені дуже прикро про це говорити, але, на жаль, пан Савенко був дійсно керівником нашої партійної організації, формував список депутатів до міської ради. І я би хотів сказати, що в цьому є і частина моєї вини. Єдина фракція, яка в перший же день посипалась в бік Партії регіонів була фракція нашої міської парторганізації. Для нашої партії це дуже серйозна проблема. Було 15 депутатів, 5 перейшло на бік більшості. Водночас, по обласній раді жодного перебіжчика. В інших міських радах жодного немає... З нашої точки зору, найголовніше — це кадрова політика, яку проводив Микола Миколайович, яка, по суті, збанкрутіла.

Бюро місцевої парторганізації на своєму зібрані одноголосно подало клопотання про те, що пан Савенко не повинен очолювати міську організацію. Я, відверто кажучи, не був прибічником якихось жорстких рішень, але коли міське бюро, де він був керівником, одноголосно приймає рішення за відсторонення його від посади міської парторганізації, іншого шляху не було. Ця історія тягнеться вже декілька місяців. Було проведене відкрите засідання, де ми намагались знайти якісь консенсус. На жаль, ми його не знайшли. Ми прийняли рішення відсторонити його від керівництва міської парторганізації, що і було реалізовано згідно з нашим статутом.
Ще раз повторю, тільки ті депутати, яких привів пан Савенко, пішли до Партії регіонів. Всі інші депутати стійко тримаються, незважаючи на тиск та інші обставини.
Автор статті: Валерій КОСТЮКЕВИЧ


RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: газета «День»
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 14:41
За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримали бойовики, як ...
Сьогодні 14:40
У «Порубному» виявили громадянку, яка обладнала сховок ...
Сьогодні 13:43
На Одещині прикордонники затримали переправника, який п ...
Сьогодні 12:47
Депутат міськради з Чернігівщини постане перед судом за ...
Сьогодні 10:45
На Львівщині прикордонники поділились своїм досвідом зі ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 14:39
Синтезував амфетамін у підвалі багатоповерхівки, а в ди ...
Сьогодні 12:05
СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до р ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення