Житомирські вузи лишили без медпунктів… та лікарів

19.10 11:32    
З вересня Міністерство заборонило житомирським університетам мати у своєму штаті медичних працівників, а медпункти як такі уже більше не існують. Наразі, в університетах чергують лікарі із поліклінік, але надати медичну допомогу вони належно не можуть - немає медикаментів.

- Наприкінці минулого навчального року у травні нам видали трудові книжки і сказали, що з цього часу університет не має права виплачувати нам зарплатню та утримувати нас у своєму штаті, - розповідає колишня працівниця медпункту Житомирського державного університету ім.І.Франка. Її так само, як і колег, що працювали в Житомирському державному технологічному університеті звільнили законно — Міністерство заборонило надавати університетам будь-які послуги окрім освітніх. Студентам ЖНАЕУ пощастило більше, вони в підпорядкуванні іншого міністерства, тому на їх рахунок таких наказів не надходило.

- В університеті працювало п'ять лікарів — частина на фізкультурному факультеті, а інші у медпункті в гуртожитку інститу іноземної філології, що розташований поблизу університету, - розповідає проректор з соціально-економічнихх питань ЖДУ ім.І.Франка Петро Кухарчук. - Міністерство освіти не узгодило такий штат і категорично заборонило мати в штаті медпрацівників.

Однак, з вересня питання частково вирішили — зараз у приміщеннях, де раніше були медпункти чергують лікарі першої міської поліклініки. Приміщення, тому що в наявності у лікарів навіть нема жодних медичних препаратів і все, що вони можуть запропонувати студентам — попередній огляд, рекомендації або виписати рецепт із препаратами, які можна купити самостійно чи видати направлення.

При цьому лікарі не отримують зарплатні від університету, а їх кількість визначили просто — щодня з понеділка по четвер приходить лікар із тієї поліклініки на ділянці якого знаходиться кожен з гуртожитків університету і приймають студентів з 14 до 17 години. Паралельно з цим на фізичному факультеті з 9 до 15 години не менше 20 студентів щодня приймає лікар-терапевт Валерія Чудовська.

- Із вересня ми проводили медичний огляд перед заняттям фізкультурою усіх студентів вузу, і як тут обійтися без медичного персоналу, коли щодня по 50 студентів, - каже лікарка. Але так як ми працюємо зараз далі уже не можна — нема медикаментів і ми фактично при потребі не зможемо надати належну допомогу, тому й радимо тим, хто знає свої хвороби носити ліки при собі. До Нового року ситуація не зміниться, а ділі ніхто не каже.

Головний лікар санаторію -профілакторію при ЖДТУ Юліан Маху переконаний, що без терапевта жоден навчальний заклад працювати не може, але навіть у своєму вузі не взмозі щось змінити. Наразі, медпрацівника їхнього університету з гуртожитку просто перевели ближче до студентів — у кабінет без медикаментів в самому університеті. В закладі Юліана Маху лікуються студенти лише по направленнях 11 заїздів по 18 днів в кожному і не більше 50 осіб в місяць. Крім тих процедур, що призначені саме для тих, хто лікується, в профілакторії безкоштовно можна оглянутись у гінеколога, терапевта, полікувати зуби в стоматолога. Та все це вже зовсім інша структура, яка нічим не схожа із студентським медпунктом. Такий же профілакторій є і в ЖНАЕУ, а якщо вірити чуткам, то керівництво ЖДУ ім.І.Франка теж планує відкрити подібний. Хоча, поки що в обох вузах лише оббивають пороги київських кабінетів, аби ті дозволили працювати медпунктам як і рініше.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: газета «20 хвилин»
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 23:04
Відбулося засідання Наглядової ради Центру гуманітарног ...
Сьогодні 23:02
36 млрд грн банківських кредитів отримали аграрії на ро ...
Сьогодні 21:00
СБУ затримала помічника Шуфрича, який фінансував росгва ...
Сьогодні 19:08
Викритий на обмані чоловік намагався відкупитись на кор ...
Сьогодні 16:07
В Запоріжжі рятувальники ліквідували пожежу на територі ...
Вчора 15:50
Жіночий рюкзак та кросівки: які вибрати для абсолютної ...
Вчора 10:14
Для чого потрібна індивідуальна упаковка?
16 квітня 23:46
Курорты в Болгарии: От полноценного отдыха – до позитив ...
15 квітня 23:13
Онлайн-оценка золотых монет: как не ошибиться с выбором ...
15 квітня 17:50
Особливості запальничок та розпалювачів для гриля
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення