Житомирські науковці вперше виявили 20 видів водоростей і отримали президентську премію

21.12 16:51    
Молодим науковцям Житомирського державного університету ім. І. Франка - Юлії Шелюк та Наталії Корнійчук присуджено щорічні премії Президента України.
За свою спільну роботу «Стратегія збереження біорізноманіття автотрофної компоненти річкових екосистем Полісся» викладачки природничого факультету отримають 20 тисяч гривень. Частину грошей, після оподаткування, планують витратити на покупку певного обладнання для подальших досліджень, а частину все ж залишать і для себе.

Юлія Шелюк розповіла, що працювати над цим дослідженням почали кілька років тому і за цей час вивчили показники розвитку водоростевих угруповань поліських річок: Тетерів, Гуйва, Ірша, Здвиж, Гнилоп’ять, Дубовець, Кам’янка, Таль, Путятинка, Лісова.
На розгляд Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки роботу вчені подали у лютому 2011 року, а нещодавно дізналися, що увійшли в число 15 молодих вчених країни, яким особисто вручить грошові премії Президент України – Віктор Янукович і Президент Національної академії наук України – Борис Патон уже на початку наступного року.

Відзначимо, що до цього часу в ЖДУ ім.І.Франка дані науковці не перші отримуватимуть цю премію: у 2003 році її удостоювалась Галина Киричук і Лариса Янович, у 2005 році – Руслана Мельниченко та Олександр Гарбар.

Водночас, дослідження Юлії Шелюк та Наталії Корнійчук є не менш унікальним, ніж їхніх попередників. Вони розробили стратегію збереження біорізноманіття автотрофної компоненти річкових екосистем Полісся. Дослідження дозволило виявити вперше не лише в Україні, а й на території Українського Полісся 20 видів водоростей.

- За індексом забруднення водойми Полісся мають V клас якості води – «брудна». Це значить, що річки Полісся можна оцінити як такі, що мають порушені екологічні параметри, а їх екологічний стан характеризується екологічним занепадом, - пояснює кандидат біологічних наук, доцент кафедри ботаніки Юлія Шелюк. - Забруднення води органічними речовинами, яке було виявлене у річках м. Житомир і м. Коростишів, призводить до зміни балансу водоростей у водоймі та процесу цвітіння води. А це значить – зменшується кількість кисню, внаслідок чого зникають інші види водоростей та риб.

На даний час провідні науковці України та Росії уже відзначили цінність цієї роботи, яка полягає у створенні електронної бази даних водоростевих угрупувань поліських річок, що доповнює дані щодо флори континентальних вод України. Також вони звернули увагу на високий індекс цитованості (123) результатів дослідження іншими науковцями, зокрема зарубіжними. Адже результати наукової розвідки Юлії Шелюк та Наталії Корнійчук представлено у 60 публікаціях, 9 із яких надруковано у англомовній версії видання «Гідробіологічний журнал».

До речі, Натялія та Юлія не лише спільно займалися цим дослідженням, а так само разом у 2010 році отримали премію Національної академії наук України.
Крім цього вони обидві закінчили природничий факультет ЖДУ ім..І.Франка, у 2007 році захистили кандидатські дисертації. Сьогодні Наталія Корнійчук теж кандидат біологічних наук, доцент кафедри ботаніки та завідувач кафедри медико-біологічних основ фізичного виховання та спорту.
Своїм досягненням молоді науковці завдячують Вченій раді університету, а також завідувачу кафедри ботаніки Галині Киричук і переконують, що премія лише стимулює їх до подальшої дослідницької роботи.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: газета «20 хвилин»
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:40
Слідчі оголосили про підозру водієві, який вчинив масшт ...
Вчора 23:37
Повідомлено про підозру водієві, який на пішохідному пе ...
Вчора 23:35
У Києві поліцейські встановлюють обставини ДТП, в якій ...
Вчора 23:31
На пожежі в Ужгороді травмувалось двоє людей
Вчора 23:27
У Києві підрядник розчистив озеро у Деснянському районі ...
Вчора 23:36
Єврокомісія схвалила План України, що відкриває шлях до ...
Вчора 23:34
Галущенко: Маємо консолідуватися, щоб пройти наступну з ...
Вчора 23:32
У першому кварталі буковинському підприємництву відшкод ...
Вчора 23:30
ДРБ завершило розслідування провадження щодо незаконног ...
Вчора 23:28
Дунайське пароплавство завершило 2023 рік з рекордним п ...
Вчора 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Вчора 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
Вчора 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Вчора 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
12 квітня 16:59
У Житомирі чоловік намагався викрасти декоративні дерев ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення