Голова ДПС у Житомирській області Сергій Шинкаренко: «Кожен крок податківців підпорядкований оздоровленню бізнес-клімату в області»

Голова ДПС у Житомирській області Сергій Шинкаренко: «Кожен крок податківців підпорядкований оздоровленню бізнес-клімату в області»

28.03 09:28    
Інтрев'ю голови ДПС у Житомирській області Сергія Шинкаренка журналу «Вісник ДПС України» (№ 9 березень 2012)

«Кожен крок податківців підпорядкований оздоровленню бізнес-клімату в області»

Про те, що вітчизняний бізнес цілеспрямовано торує шлях на перспективні зарубіжні ринки, а це неабияк сприяє налагодженню партнерства на міждержавному рівні, свідчить приклад Житомирщини, яку ще кілька років тому вважали депресивною областю. Нині у регіоні, як стверджують представники місцевої влади, практично всі галузі є доволі прибутковими.

Активно розвиваються традиційні для області кам яновидобувна і харчова промисловості, текстильна й лісова галузі, сільське господарство, відроджується і затребуване у світі льонарство. Голова ДПС у Житомирській області Сергій Шинкаренко переконаний, що податкова служба має стати одним із провідних стимуляторів до зростання економіки. Про деякі аспекти діяльності податківців краю, спрямовані на виконання цього завдання-максимум, керівник податкової служби регіону розповідає в інтерв ю.

–Сергію Вікторовичу, на обласному форумі, що відбувся нещодавно на Житомирщині і присвячувався проблемним питанням ведення малого й середнього бізнесу в області, ви констатували позитивні зрушення у цій царині. Зокрема, йшлося про створення бази розвитку малого й середнього підприємництва. Однак у практичній діяльності підприємців поки що залишається чимало запитань, які потребують відповідей і реагування з боку податківців.
–Справді, я наголошував на тому, що адміністративний тиск на підприємців зменшено, а дозвільні процедури та процес започаткування підприємницької діяльності помітно спростилися. З цим погоджуються і самі представники бізнесу. Переконаний, що кардинальне оновлення податкової системи себе виправдало. Про це свідчить, зокрема, і той факт, що кількість підприємців – платників податків збільшується. Приміром, станом на 1 січня поточного року в регіоні провадять діяльність 24,5 тис. суб єктів господарювання – юридичних осіб, кількість яких порівняно з 2010 роком зросла на 575 суб єктів. В області активно працює 70,3 тис. суб єктів господарювання – фізичних осіб. До податкової служби області цього року надійшло близько 30,9 тис. заяв про застосування спрощеної системи оподаткування. Найпопулярнішою серед спрощенців виявилася друга група. Бажання працювати за критеріями, визначеними для цієї групи, виявили 16492 підприємці. Лише у місті Житомирі понад 4,8 тис. платників працюватимуть за умовами другої групи. Першу групу спрощеної системи оподаткування обрали 7310 підприємців, до числа яких увійшли переважно ті платники, які працювали на фіксованому податку. У третій категорії вже працюють близько 4,2 тис. платників, зокрема 169 підприємців працюватимуть за ставкою 3%, майже 4 тисячі – за ставкою 5%.
Зауважу, що жодне запитання будь-кого з підприємців, ми не залишаємо без відповіді і гарантуємо адекватний податковий супровід кожному представнику бізнесу. Відтак діяльність, спрямована на вдосконалення Податкового кодексу, триватиме і вестимемо ми її у форматі конструктивного діалогу з бізнесом та громадськістю.
–Скільком платникам податків області відмовлено у переході на спрощену систему оподаткування і з яких причин?
–У застосуванні спрощеної системи відмовлено 16 підприємцям через наявність у них податкового боргу. У переході на спрощену систему відмовлено 60 юридичним особам через наявність у них податкового боргу на день подання заяви, сукупність часток у статутному капіталі, які належать юридичним особам, які не є платниками єдиного податку, що дорівнює або перевищує 25%, представництвам філій, відділень та іншим відокремленим підрозділам юридичної особи, яка не є платником єдиного податку. У декого в заявах було зазначено види діяльності, заборонені для здійснення спрощеної системи оподаткування.
–На Житомирщині спостерігається тенденція до зростання виробництва промислової продукції, зокрема в машинобудуванні, яке є базовим для всіх галузей, у металообробці, добувній галузі, що сприяє розширенню і зміцненню зовнішньоекономічних зв язків. Наскільки сумлінно провадять діяльність суб єкти господарювання області , які здійснюють експортно-імпортні операції? В яких галузях промисловості податківці виявили найбільше порушень валютного законодавства і в чому вони полягають?
–За даними ДПС у Житомирській області, станом на 01.01.2012 року кількість суб‘єктів господарювання, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю, становить 1665 суб‘єкт, з яких 975 – юридичні особи та 690 – фізичні особи. Переважно такі суб‘єкти здійснюють експортно-імпортні операції з купівлі-продажу товарів, надають транспортні послуги, послуги з переробки давальницької сировини, ввезеної іноземним замовником на митну територію України. За 2011 рік перевірками з питань дотримання вимог Закону України “Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті” було охоплено 255 суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та встановлено 250 фактів порушення валютного законодавства. За результатами здійснених перевірок донараховано 4,6 млн. грн. За рахунок проведеної контрольно-перевірочної роботи до бюджету надійшло фінансових та штрафних санкцій за порушення валютного законодавства на суму 2 млн. грн.
Операціями з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах займалось 14 суб’єктів господарської діяльності області. Здебільшого вони надавали послуги з пошиття одягу та взуття. Із загальної кількості таких суб‘єктів ЗЕД перевірками було охоплено 5 суб’єктів, по 3 з яких виявлено порушення вимог чинного валютного законодавства щодо несвоєчасного проведення розрахунків за надані послуги з переробки давальницької сировини. За фактами встановлених порушень нараховано 100,4 тис. грн. пені.
Одночасно з проведенням перевірок щодо дотримання порядку здійснення розрахунків в іноземній валюті перевіряються питання дотримання вимог податкового законодавства у зовнішньоекономічній сфері. З цього питання минулого року було перевірено 14 суб’єктів ЗЕД, у яких встановлено порушення при виплаті доходів нерезидентам. За результатами здійснених перевірок 904,31 тис. грн.
–На початку минулого року на Житомирщині жодне з підприємств не мало права на автоматичне відшкодування ПДВ. Як змінювалася динаміка відшкодування ПДВ автоматом протягом минулого року і на початку нинішнього?
– Системна діяльність із залучення сумлінних платників ПДВ реального сектору економіки до автоматичного відшкодування сум ПДВ, яку ми проводили у 2011 році, вже дала позитивні результати. За деклараціями за лютий 2011 року таке право на автоматичне відшкодування ПДВ отримав один платник на суму 156,7 тис. грн.,у березні – троє платників на суму 2,6 млн. грн., у квітні – 6 платників на суму 5,7 млн. грн., травні – 5 платників на суму 3,3 млн. грн., червні – 8 платників на суму 6,3 млн. грн., липні – 12 платників на суму 7,9 млн. грн, серпні – 12 платників на суму 9,9 млн. грн., вересні – 11 платників на суму 5,7 млн. грн., жовтні – 10 платників на суму 4,6 млн. грн., листопаді – 11 платників на суму 5,7 млн. грн. Всього за 2011 рік право на відшкодування податку на додану вартість в автоматичному режимі отримали 16 платників на суму 52,1 млн. грн. І уже в січні 2012 року «автоматом» повернуто ПДВ 10 платникам області на суму 7,2 млн.грн.. Ми й надалі забезпечуватимемо прозорість процедур здійснення перевірок заявлених до відшкодування сум податку на додану вартість, прагнучи до повернення коштів на рахунки платників податків за відсутності людського фактора.
–Одним із критеріїв прозорості відносин між податківцями та підприємцями є показник залучення платників до подання звітності в електронному вигляді. Яким він є на сьогодні в області?
–Залучення платників податків до подання звітності в електронному вигляді – один із ключових напрямів нашої діяльності. Згідно з вимогами, визначеними у статті 49 Податкового кодексу України, платники податків, які належать до великих і середніх підприємств, зобов’язані подавати декларації до органів ДПС в електронному вигляді. Наразі ми можемо констатувати: якщо на початку 2011 року в електронному вигляді звітувало 32% платників Житомирщини, то до кінця року цей показник збільшився майже втричі і становить 95%.
–У кожній області сформовано так звану карту тіньового сектора, в якій локалізовано підприємства – платників ПДВ, що мінімізують податкові зобов язання. Наскільки ефективно податківці Житомирщини відслідковують і виявляють «маршрути» мінімізаторів податкових зобов язань?
–Протягом 2011 року на території Житомирської області зареєстровано 102 суб’єкти господарювання – юридичні особи, які у своїй діяльності використовують схемний податковий кредит: «податкові ями» – 27 суб’єктів на суму схемного кредиту 32,3 млн. грн., «транзитери» – 15 суб’єктів господарювання на суму схемного кредиту 3,1 млн. грн. Кількість виявлених підприємств – «вигодонабувачів» становить156 суб’єктів господарювання з сумою схемного кредиту 49,3 млн. грн. Таким суб єктам господарювання донараховано податок на додану вартість на суму 34,3 млн. грн., зменшено бюджетне відшкодування на 1,7 млн. грн., зменшено залишок від’ємного значення, який після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду на 5 млн. грн.
Крім того, за результатами проведених позапланових перевірок суб’єктів господарювання – фізичних осіб підприємців, які використовують схеми ухилення від оподаткування, включаючи до податкового кредиту з ПДВ «схемний кредит», протягом 2011 року зменшено такий податковий кредит за ризиковими постачальникам на 823,6 тис. грн., донараховано ПДВ на суму 414,8 тис. грн. та зменшено від’ємне значення ПДВ на 7,9 тис. грн.
–Одним із головних напрямів роботи податкової міліції є ліквідація схем відтоку коштів у тіньовий сектор. Наскільки ефективною в цьому сенсі є діяльність правоохоронців Житомирщини?
–Протягом 2011 року працівниками податкової міліції Житомирщини викрито 145 злочинів у сфері оподаткування, з яких 123 – особливо тяжкі. Встановлено 28 фактів необґрунтованих заявок на відшкодування ПДВ на загальну суму понад 7 млн. грн. Знешкоджено 4 конвертаційні центри, через які «відмито» сотні мільйонів гривень. З незаконного обігу вилучено товарно-матеріальних цінностей на 30 млн. гривень. Виявлено більш як чотири десятки доволі великих нелегальних виробництв.
За неповних два місяці поточного року вже викрито 30 злочинів, у 9-ти з яких сума збитків, завданих державі, перевищує 1 млн. грн. Знешкоджено великий підпільний цех з виробництва фальсифікованої горілки.
На початку року, в результаті реалізації оперативних матеріалів працівниками управління податкової міліції Житомирської області ліквідовано потужний конвертаційний центр, який надавав послуги підприємствам України з незаконного переведення безготівкових коштів у готівку, сприяючи останнім ухиленню від сплати податків в особливо великих розмірах. Суть злочинної схеми полягала в незаконному формуванні податкового кредиту з ПДВ шляхом здійснення безтоварних операцій через ланцюг «транзитних» та «фіктивних» підприємств. Загальний обсяг «проконвертованих» коштів лише в 2011 році становить понад 150 млн. грн. Відносно організаторів нелегального фінансового синдикату порушено кримінальну справу за ст..212 ч.3 КК України. Нині триває слідство. Ліквідація наслідків діяльності конвертаційних центрів і надалі лишатиметься одним із вагомих резервів наповнення державного бюджету.
– Як керівник податкової служби області ви неодноразово заявляли, що податківці вбачають своє завдання в тому, щоб допомогати суб'єктам господарювання розвивати підприємницьку діяльність, створювати нові робочі місця. Яким чином ці прагнення втілюються на практиці?
–Насамперед маю на увазі діяльність податкової служби області з легалізації ринку праці. Разом з місцевою владою, профспілками ми стоїмо на позиції захисту людини праці та створюємо сприятливі умови для малого бізнесу. Йдеться і про єдиний дозвільний центр, і спрощену систему реєстрації та надання дозвільних документів. Особливу увагу приділяємо негативним наслідкам виплати заробітної плати у «конвертах» та фактам неофіційного укладення угод між роботодавцями і найманими працівниками. Так, у січні 2012 року податківцями області виявлено 96 фактів використання праці найманих працівників без укладання трудових угод. В подальшому до державної реєстрації та до оформлення трудових відносин із працедавцем залучено 86 осіб.
Питання повноти виплати заробітної плати знаходиться на постійному контролі органіів державної влади та державної податкової служби області.Завдяки вжитим спільним зусиллям заборгованість по зарплаті в області неухильно зменшується, якщо на 01.01.2011 року вона становила 25,3 млн.грн., то на початок цього року - 11,5 млн.грн., а протягом січня вдалося забезпечити скорочення боргу до 9,6 млн.грн. Робота в даному напрямку триває.
На сьогодні поліпшення іміджу Житомирщини залежить від багатьох чинників. Зокрема, й від продуманої та гнучкої податкової політики, що має стимулювати розвиток традиційних і відроджуваних промислових галузей Полісся. Зростання обсягів іноземних інвестицій в економіку краю, виконання місцевих бюджетів, зокрема міста Житомира, та всіх соціальних програм у 2011 році, збільшення видатків у 2012 році на соціальну сферу свідчать про певні успіхи податківців регіону на шляху створення сервісної служби європейського зразка. Втім діяльність, спрямована на подолання усталених стереотипів у відносинах податкової та платників податків триває. І кожен крок податківців підпорядкований оздоровленню бізнес-клімату в області.
На плашку
Податковою службою Житомирщини успішно виконано завдання зі збору платежів до державного і місцевих бюджетів як минулого року, так і завдання січня 2012 року: до зведеного бюджету України ДПС у Житомирській області мобілізовано 191,5 млн.грн, що на 24,8 млн. грн. більше (або на майже 15 %), ніж за січень 2011 року, до Державного бюджету України 83,5 млн. грн., що на 7,2 млн.грн. (або на 10%) перевищує показник надходжень за січень 2011 року, до місцевих бюджетів – 108 млн. грн.
Інна Головко

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: журнал «Вісник ДПС України»
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення