Безкоштовний сир тільки в мишоловці, - Житомирське відділення АМКУ

Безкоштовний сир тільки в мишоловці, - Житомирське відділення АМКУ

10.04 12:13    
Антимонопольний комітет України оштрафував ТОВ «Поштовий магазин» (м. Київ) на 1 млн 681 тис. грн і TOB «Поштовий каталог» (м. Київ) на 170 тис. грн за недобросовісну конкуренцію у вигляді поширення оманливої інформації.

Про це 3 квітня на прес-конференції розповів голова Житомирського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Олександр Безсмертний.

«Останнім часом жителі Житомирщини частенько знаходять у своїх поштових скриньках гарні конверти з повідомленнями про грошові виграші», - каже очільник Антимонопольного комітету в області. - Такі листи надсилаються через державне підприємство «Укрпошта». Коли Комітет перевірив, стало зрозуміло, що різні фірми в такий спосіб здійснюють продаж товарів широкого вжитку».

Як встановив Антимонопольний комітет, «Поштовий магазин», реалізуючи певні товари, обманював громадян про можливість отримання виграшу.

Так, товариство розміщувало у друкованих виданнях рекламу, що містила наступні твердження: «300 000 гривень ЗА ОДНЕ СЛОВО»; «відгадайте закодоване на малюнку слово і ... ВИГРАЙТЕ 300 000 ГРН»; «Знайдіть в скрині слово і отримайте 300 000 грн». Нижче великими напівжирними літерами зазначалося: «ГАРАНТІЯ ВРУЧЕННЯ 300 000 грн».

Як показало розслідування, у такий спосіб TOB «Поштовий магазин» лише зібрало адреси громадян, що легко відгадали слово, з метою залучення їх у клієнти.

Зокрема, за цими адресами були розіслані листи про гарантовану можливість виграшу головного (автомобіль або 150 тис. грн) та додаткових призів за умови замовлення продукції з каталогу товарів магазину.

Внаслідок специфічного викладу інформації (виділення шрифтом «потрібної» інформації, написання дійсних фактів майже прозорими літерами тощо) у споживача складалося враження, що саме він є переможцем розіграшу. Але насправді гарантувалося тільки право на участь в акції.

При цьому, ціни на продукцію, придбання якої було «запорукою» виграшу, у 2-4 рази перевищували середню вартість аналогічних товарів у торговельних мережах. Наприклад, засіб для зміцнення зору з екстрактом чорниці в аптеках коштує 32 грн, а в каталозі «Поштового магазину» - 82,9 грн.

Разом з цим, виявлено, що інформація про переможців попередніх розіграшів не відповідала дійсності, оскільки подібні акції товариство не проводило.
Комітет зобов'язав TOB «Поштовий магазин» припинити неправомірні дії, що вводять громадян в оману.

Таким же нечесним виявилось і столичне товариство «Поштовий каталог».

Як було встановлено, реалізатор товарів широкого вжитку у власних рекламних матеріалах вказував неправдиву та нечітко сформульовану інформацію про розіграші й отримання призів.

Йдеться, зокрема, про відомості щодо переможців акцій товариства. Так, у рекламній листівці разом із фото людей зазначалося: «80 000 гривен помогут вам осуществить все ваши мечты! Вот несколько примеров, как распорядиться деньгами. Из опыта наших победителей*». Але як приклади використовувалася інформація про досвід нібито переможців акцій російських компаній, без уточнення яких саме.

Водночас, рекламуючи розіграш спеціального призу - пральної машини, товариство виклало інформацію у такий спосіб, внаслідок якого у пересічного споживача могло скластися враження, Що він може отримати виграш безкоштовно за умови придбання товарів із каталогу на суму від 160 грн та за наявності під захисним покриттям відповідної комбінації.

Насправді ж, як було написано усередині конверта і складним для прочитання шрифтом, споживач, замовивши продукцію із каталогу на зазначену суму, отримає лише подарунок-сюрприз, що визначається товариством.

У рекламі іншої акції - «Привілейований чек» - повідомлялося: «Вручение приза гарантировано на 100 %» та зазначалося, що споживач отримає приз, надіславши запит протягом 10 днів. Проте жодного способу фіксації дати вручення листа товариство не передбачило. При цьому, внаслідок специфічного викладу інформації у споживача формувалося враження, що саме він є переможцем розіграшу 80 тис. грн. Але насправді гарантувалося тільки право на участь в акції.

Комітет зобов'язав TOB «Поштовий каталог» припинити неправомірні дії, що вводять громадян в оману.

Житомирське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету закликає жителів краю не «клювати» на легкі гроші. «Безкоштовний сир тільки в мишоловці», - нагадую землякам голова Комітету в області О. Безсмертний.
Автор статті: Ірина Коник


RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: «Житомирський Меркурій»
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 12:03
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хо ...
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:57
У Тернополі в пасажирському транспорті травмувалася жін ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення