Житомир: На чий «млин» вода дитячих садків?

Житомир: На чий «млин» вода дитячих садків?

22.09 11:52    
Повідомлення у засобах масової інформації одного із кандидатів у нардепи по Житомирському виборчому округу №62 про те, що міська влада Житомира саботує ініціативу зі встановлення у дитячих садках станцій з очищення води, на що депутати облради від опозиції передали 210 тис.грн., навряд чи залишило байдужим будь-кого, чиї чада ходять у дошкільні заклади міста.

Прокоментувати зазначене повідомлення кореспондент “Міста” попросив директора департаменту бюджету і фінансів міської ради Сергія Гаращука, заступника начальника управління освіти міської ради Світлану Ковтуненко і заступника головного санітарного лікаря міськСЕС Галину Шарапу.

– Сергію Петровичу, будь ласка, про які 210 тис.грн. йдеться і чим зумовлена затримка щодо їх використання?
– Йдеться про бюджетні гроші, якими депутати обласної ради вправі розпоряджатися в разі перевиконання бюджетних надходжень у обсязі 20% цього перевиконання. Одинадцята сесія обласної ради своїм рішенням від 16.08.12 надала бюджету Житомира 210 тис.грн. цільових коштів на придбання фільтрів комплексної очистки води дошкільним навчальним закладам та навчально-виховним комплексам міста.

Оскільки ці гроші є бюджетними, а не особистими депутатів, і виділені вони на придбання товару у сумі понад 100 тис.грн., то їх належить використовувати із застосуванням тендерних торгів. Таку вимогу ставить Закон України “Про здійснення державних закупівель”.
Як тільки ми почули, що ця сума грошей обговорюється депутатами обласної ради в постійних комісіях, то запитали їх: яким чином хочуть вони реалізувати свою ініціативу? Але конкретної відповіді тоді так і не почули.

Тобто проблема полягає не в спеціалістах виконавчих органів влади, а у відсутності конструктивної співпраці з боку опозиційних сил обласної ради. Тепер, коли стало очевидним, що навряд чи вдасться до дня виборів, тобто до кінця жовтня, обладнати фільтрами з очищення води харчоблоки дитячих садків міста, то цей прорахунок вирішено перекласти на міську владу, яка буцімто чинить спротив цій справі.

– Чи є інші варіанти використання даних коштів? Адже тривалість процедури тендерних торгів – у межах 3 місяців...
– 17 вересня ми спільно з управлінням освіти за участю депутата міської ради, який представляє опозицію у міській раді, розглядали кілька варіантів. Запропонований депутатом варіант уникнення тендерної процедури є неприйнятним, оскільки призводить до порушення бюджетного законодавства. При цьому наголошую, що жоден виконавчий орган міської ради не саботує ініціативу опозиції, а навпаки, ми ведемо пошук ефективного та раціонального використання виділених коштів. Ми вдячні за будь-яку допомогу, особливо, коли йдеться про наше майбутнє – наших дітей. Як на мене, найбільш прийнятним може бути звернення самих ініціаторів до обласної ради щодо внесення питання на наступну сесію про зміну формулювання стосовно зазначених коштів. Їх можна використати для поточного ремонту системи водопостачання із встановленням фільтрів. Результат буде той самий – садки будуть оснащені системами очистки води. Адже, відповідно до законодавства, у цьому випадку тендерні процедури не застосовуються. Але це питання, підкреслюю, має розглянути сесія обласної ради.

– Світлано Анатоліївно, яким чином управління освіти може прискорити перебіг подій щодо використання виділених йому 210 тис.грн.?
– Все виглядало б значно простіше і максимально ефективно, якби хтось з ініціаторів заздалегідь порадився з нами. Аби ж то ці гроші надійшли нашому управлінню як на поточний ремонт, то ми їх розділили б між садочками, вони не мали б товарного призначення, а отже не було б жодної потреби у тендерних закупівлях. Проте сталося так, як сталося...

З нашого боку немає жодних зволікань. Ми ввели ці кошти у річний план закупівель і вже подали оголошення про проведення тендерних торгів. Тобто, по суті, розпочали процес підготовки до тендерних торгів. Паралельно внесли пропозицію змінити формулювання рішення обласної ради. Все залежить від ініціаторів проекту зокрема і депутатів обласної ради в цілому.

– Світлано Анатоліївно, у яких дошкільних закладах вже діють сучасні станції з очищення води? І яку воду споживають діти?
– Відповідно до санітарних норм, діти забезпечені кип’яченою питною водою, яку зберігають у спеціальних бачках і розливають для зручності користування у чайники. Кип’ячена вода є у всіх садочках, її поновлюють не рідше ніж протягом 24 годин, звільняючи при цьому бачки і чайники від залишку води і ретельно їх просушуючи. Ця норма чітко дотримується у всіх дошкільних закладах, вона перебуває під постійним контролем як працівників дитячих садків, так і фахівців міської СЕС. Близько третини шкіл і майже всі дитсадки користуються бутильованою водою.
Однак, ми вважаємо, що перспективний напрямок – встановлення комплексних пунктів доочистки води, щоб діти не лише в школі чи садочку споживали якісну воду, а і вдома.

– Галино Дмитрівно, нещодавно пройшла інформація про те, що два тижні тому у двох дитячих садках Житомира фахівці однієї з місцевих фірм встановлювали устаткування для очищення води. Як це відбувалося?
– Для міської санепідемстанції ця інформація є цілковитою несподіванкою. Адже за чиї б кошти не було придбане обладнання очищення води, проте встановлювати його у дитсадках без нашого відома ніхто не має права. Тож, інформація щодо встановлення устаткування для очищення води у дитячих садочках не відповідає дійсності.
Автор статті: Антон БЕЗДІТКО


RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: газета «Місто»
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 10:45
На Львівщині прикордонники поділились своїм досвідом зі ...
Сьогодні 10:36
Дніпропетровські рятувальники ліквідували пожежу, що ви ...
Сьогодні 10:15
СБУ затримала агентку фсб, яка наводила російські авіаб ...
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення