Народний рух відзначає своє 20-річчя

Народний рух відзначає своє 20-річчя

03.08 12:27    
27 липня в Житомирі відбулося засідання круглого столу з нагоди відзначення 20-ї річниці створення "Народного Руху України за перебудову" в місті Житомирі.
В засіданні взяли участь народні депутати України Іван Заєць та Андрій Давиденко, а також активісти розбудови Руху на Житомирщині.


Своїми спогадами та поглядами на сьогодення та майбутнє поділилися організатори та керівники Народного руху на Житомирщині Святослав Васильчук, Вячеслав Дєхтієвський та багато інших.


Народний рух відзначає своє 20-річчя Також було оприлюднено звернення Житомирської облорганізації Української Народної партії до співвітчизників з нагоди відзначення 20-ї річниці створення Руху, в якому зокрема говориться:
"Двадцять років тому в Україні була створена перша потужна, незалежна від комуністичної партії громадсько-політична організація - Народний Рух України за перебудову!


Українське суспільство після 70 років комуністичного насилля та сотень років колоніального поневолення прагнуло до свободи та національного відродження.
Ініційований людьми, які за Україну віддали довгі роки свого життя в таборах і на засланні, та молодими патріотами постав Народний Рух!


Впродовж 1989 року створились тисячі ініціативних груп в містах і селах України, в які об'єднались сотні тисяч громадян різних національностей та професій. Висувались вимоги ліквідувати однопартійну систему влади, надати українській мові статус державної, забезпечити економічний суверенітет України. Повсюдно в Україні піднімались національні синьо-жовті прапори та герб Тризуб, лунав спів "Ще не вмерла Україна".


27 липня 1989 року на основі Товариства української мови імені Тараса Шевченка та Української Гельсінської спілки була створена Житомирська міська організація Народного Руху, активісти якої проводили організаційну та просвітницьку роботу на теренах всієї області.


Представники Житомирщини увійшли до всеукраїнського оргкомітету, який підготував і провів Установчий з'їзд Народного Руху України в Києві 8-10 вересня 1989 року, куди наша область делегувала 22 особи.


Головним завданням Руху стало відновлення Української Держави.
Народний Рух України став рушієм та локомотивом прийняття Закону про державність української мови, організатором ланцюга Злуки від Львова до Києва в січні 1990 року на відзначення Соборності України. Рухівці висунули і підтримали на виборах 1990 року кандидатів до Верховної Ради України, які сформували у парламенті Народну раду. Багатотисячні мітинги, організовані рухівцями, змусили народних депутатів в липні 1990 року прийняти Декларацію про державний суверенітет України. Рух організував прибуття на Запоріжжя понад півмільйона українців для святкування 500-річчя Запорозької Січі, сприяв організації студентського голодування в жовтні 1990 року, яке змусило прокомуністичну Верховну Раду прийняти важливі для України рішення.


В серпні 1991 року, коли збанкрутіла комуністична влада намагалася зупинити процеси національного відродження та демократизації шляхом введення надзвичайного стану (ГКЧП), десятки тисяч рухівців піднялись на захист суверенітету і прав українців. Кульмінацією стало проголошення Верховною Радою на вимогу сотень тисяч наших співвітчизників 24 серпня 1991 року Акту про державну незалежність України.


Ми здійснили те, про що мріяли та за що сотні років боролися, віддавали свої життя і свободу мільйони українців, - здобули Українську соборну самостійну державу!


Народний Рух України вніс величезний вклад у здобуття Україною незалежності, закарбувавши навіки своє ім'я на скрижалях української історії. Тому святкування 20-річчя Руху є початком відзначення 20-ї річниці Незалежності України.

Минуло 20 років з часу створення Народного Руху. Чи досягнуті поставлені завдання? Значною мірою, так, але ще й сьогодні зберігається тривога за майбутнє України. Ми продовжуємо балансувати між європейською демократією та добробутом і залежністю від російського тиску. Українська мова поки не посіла належного їй в Україні місця, продовжується російська інформаційна агресія.


Зберігається нерівноправний розподіл національного багатства між жменькою дуже багатих та переважною більшістю бідних. Середній клас тільки починає народжуватися.


Тому сьогодні звертаємося до всіх, хто започатковував Рух, брав активну участь у його діяльності: "Ще не час нам ставати історією, ми маємо діяти, в нас попереду дуже багато роботи!".
Автор статті: О. Конашевич


RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: газета "Меркурій"
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:15
П'ятеро людей отримали травми в результаті двох ДТП на ...
Сьогодні 00:02
У Львівському районі внаслідок зіткнення з автомобілем ...
Вчора 23:58
Працівники поліції виявили 16-річного студента з наркот ...
Вчора 23:54
У Львові поліцейські затримали зловмисницю, підозрювану ...
Вчора 23:51
Малий бізнес Рівненщини сплатив до місцевих бюджетів ма ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення