Сергій Рижук: «Житомирщина впевнено рухається у напрямку економічного зростання»

Сергій Рижук: «Житомирщина впевнено рухається у напрямку економічного зростання»

22.03 09:37    
Із інтерв'ю Сергія Рижука газеті „Українські регіони”, приуроченого підсумкам трьох років діяльності на посаді голови Житомирської облдержадміністрації

«Регіон за три останніх роки демонструє темпи динамічного розвитку. За 2010-2012 роки валовий регіональний продукт зріс майже на третину. Прогнозуємо, що у 2013 році набуті темпи збережемо.

Впевнено піднімати голову зможемо лише тоді, коли твердо стоятимемо на надійному економічному фундаменті регіону. Тож ми ретельно відслідковуємо найважливіший показник загального розвитку області у вигляді валового регіонального продукту. Якщо область не буде зростати, то залишиться менш вартісною та дотаційною.

Три роки тому назад, приступивши до виконання обв’язків голови облдержадміністрації, обіцяв, що на Житомирщині буде відновлена промисловість. Економіка регіону за цей час зміцніла в півтора рази. Обсяг промислового виробництва підприємств області у 2010-2011 роках зріс на 30%, реалізація промислової продукції збільшилась в 1,5 рази, кількість промислових об’єктів зросла майже на 100 одиниць. Динаміка нарощування промислового виробництва зберігалась і у 2012 році. За темпами приросту промислового виробництва у січні-листопаді 2012 року область посіла 1 місце у державі (120,9%).

Підприємства області нарощують експортні поставки продукції, які за 2011 рік зросли на 31%. Зовнішньоторговельні операції налагоджено з партнерами із 98 країн світу. Такі результати досягнуто за рахунок освоєння інвестицій в основний капітал, обсяги яких постійно збільшуються. Область в інвестиційній діяльності співпрацює з партнерами із понад 50 країнами світу, географія її зв’язків постійно розширюється, стабільно зростає кількість внесених прямих іноземних інвестицій.

Від потужних кроків промисловості не відстає і сільське господарство Житомирщини, забезпечуючи в останні роки щорічний приріст. У 2011 році хліборобами області було отримано рекордний урожай зернових культур, обсяг якого становив півтора мільйони тонн. У 2012 році він зріс ще на 12% і досяг 1,6 млн. тонн.
Ми відновили сільське господарство, перебудували структуру посівних площ: почали переорювати і використовувати землі, які роками не оралися, не сіялися. Ми додатково ввели в сільськогосподарський обіг майже 100 тисяч га земель за рік, а це за площею майже 2 райони.

Ми, нарешті, відродили традиційну для регіону галузь – льонарство. Сьогодні ми маємо півтисячі гектарів посівів як ділянку розмноження, для того, щоб Житомирщина мала своє насіння льону і наступного року могла посіяти вже 10 тисяч га. Сьогодні ця галузь не просто необхідна для Житомирщини, а й надзвичайно важлива для світової економіки, оскільки не тільки з довгого та з короткого лляного волокна зараз виготовляються потрібні речі в усіх галузях, навіть для потреб космосу, замість цього пластику, що травить людей. Наразі іноземний капітал цікавиться льонарством регіону.

Але ми не зупиняємось на досягнутому і, застосовуючи сучасні, прогресивні технології, вирощуємо нову конкурентноздатну продукцію, відроджуємо такі традиційні галузі для Поліської землі як хмелярство, картоплярство, м’ясне та молочне тваринництво, а за кількістю поголів’я великої рогатої худоби область займає 6 місце у державі. Валова продукція сільського господарства за 2012 рік зросла на 9,5%. За темпами її приросту область посіла 3 місце в державі.
Сміливо можемо стверджувати, що нині Житомирщина є справжньою житницею, адже в області одержуються високі врожаї зернових, соняшника та кукурудзи, почали родити нові культури – соя та ріпак, ми вийшли на шлях багатогалузевого господарства.

В регіоні постійно проводиться активна політика в напрямку популяризації потенціалу Житомирщини. Впевнений, що грамотна інвестиційна політика обумовила прискорення розвитку промислового виробництва. Житомирщина – надзвичайно привабливий край для українських та зарубіжних інвесторів. Перспективними напрямками економічного та інвестиційного співробітництва є промисловість, агропромисловий комплекс, будівництво об’єктів соціальної сфери та сфери житлово-комунального господарства.

Визначаємо інвестиційну діяльність головним пріоритетом області. 2010 та 2011 роки стали переломними на шляху активізації сфери інноваційної діяльності. Вжиті заходи забезпечили у 2011 році приріст обсягу реалізованої інноваційної продукції на рівні 490 млн. грн. Це майже в 6,5 разів більше ніж за результатами 2009 року. Кількість інноваційно активних підприємств за результатами 2011 року становить 48 одиниць.

Як керівник, я налаштований на розвиток внутрішнього ринку регіону, самозабезпечення, щоб не було залежності від імпорту.
Обласна влада тісно співпрацює із представниками бізнесу. Завдяки проведеній політиці по створенню сприятливого бізнес-середовища, вплив малого бізнесу на економіку регіону помітно зростає. У загальній кількості підприємств області частка саме малих підприємств становить 92%. Вони забезпечують четверту частину загального обсягу реалізованої продукції.

Протягом останніх 3-х років обсяг реалізованої продукції малими підприємствами області зріс на 20% і становить майже 7 млрд. грн. Вперше, починаючи з 2000 року, в минулому році малі підприємства області вийшли на прибутковий рівень. Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування на малих підприємствах області становить більше 47 млн. грн. прибутку. Ми змогли збільшити податкові надходження до бюджету від суб’єктів малого підприємництва і за 2009-2011 роки по області вони зросли майже вдвічі або на 122 млн. грн.
Впевнений, що будь-які економічні показники нічого не варті, якщо не дбати про людей, їх добробут, здоров’я та родини. В області за останні 3 роки зросли темпи розвитку соціальних стандартів. Розуміємо, що головний ресурс нашого регіону - це здорові жителі, тому продовжуємо реформування сімейної медицини та вводимо в експлуатацію сучасні заклади охорони здоров’я. Упродовж останніх 3 років створено 21 заклад сімейної медицини, нині їх функціонує 244.

Житомирщина одна із перших включилася у національну медичну реформу. Так із 1 січня 2013 року в області функціонує комунальна установа «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Житомирської обласної ради. У рамках Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства» в області на базі Житомирського обласного центру охорони здоров’я матері та дитини створено обласний перинатальний центр. Народжувати до нашого перинатального центру приїжджають жінки із сусідніх областей, особливо зі столиці України.
Протягом 2011-2012 років в області відкрито заклади надзвичайного соціального значення: відділення променевої діагностики в обласній консультативно-діагностичній поліклініці в місті Бердичеві; бактеріологічний відділ централізованої клініко-діагностичної лабораторії обласної лікарні; Брусилівську районну лікарню; новий лікувальний корпус стаціонару Житомирської міської дитячої лікарні; амбулаторію загальної практики сімейної медицини на 8 дільниць у м. Бердичеві; центр соціальної реабілітації дітей з інвалідністю у місті Житомирі; проведено реконструкцію міської амбулаторії у місті Новограді-Волинському.
У 2013 році очікуємо на відкриття кардіохірургічного центру на базі приміщення обласної клінічної лікарні ім. Гербачевського, що в подальшому дозволить проводити найскладніші операції на серці.

Крім того, в області продовжується будівництво та реконструкція ще 8 об’єктів медицини. Зокрема хірургічного відділення у місті Коростені, лікарні у селищі міського типу Чоповичі, поліклініки у селищі міського типу Романів та інші.

Також не забуваємо про наших дітей, адже саме діти - це наше майбутнє, і те заради чого ми працюємо. Тому увага до освітянської галузі та підготовка нашої молоді до дорослого життя є пріоритетним завданням для органів обласної влади і у даному напрямку нам також є чим пишатись.
За останні 2 роки фінансування освітянської галузі області зросло майже удвічі і становить 2 млрд. грн. Відновлено роботу 54 дошкільних закладів. За цим показником область стабільно утримує 1 місце у державі. У Ружинському районі відкрито 6 нових дитячих садків. Побудовано та введено в експлуатацію нові школи в смт Черняхові та місті Новограді-Волинському. У 2012 році придбано 43 шкільних автобуси, що майже повністю забезпечить підвезення учнів та вчителів до шкіл.

Не можу не відзначити, що ми покращили ефективність власного господарювання. Загальний прибуток від діяльності підприємств у 2011 році збільшився порівняно з 2010 роком майже у 6 разів та склав чверть мільярда гривень. За 9 місяців 2012 року загальний фінансовий результат економіки області також був позитивним із сумою 67 млн. грн. прибутку.
І наостанок, із приємністю хочеться відмітити, що за 3 останніх роки область наростила в 1,6 рази надходження до Держбюджету, зменшилася дотаційна залежність від держави. В 1,9 рази збільшилися надходження до обласного бюджету, що є найкращим показником. Адже ці кошти можна використовувати для розв’язання важливих соціальних проблем регіону».

Прес-служба облдержадміністрації

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: газета «Українські регіони»
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення