Хто керуватиме Житомиром у разі відставки Дебоя?

01.04 11:22    
28 березня Інтернет-стрічки новин рясніли про скандальну сесію Житомирської міської ради. Я запитала у редактора місцевого Інтернет-видання, скільки новин у нього було про цю сесію. Відповідь – десять...

Але житомиряни навряд чи збагнули, що це тільки початок драми. Відправити у відставку виконком опозиції за підтримки інших депутатів під час цієї сесії не вдалося. Хотіли попрощатися із заступниками міського голови – фіаско. Хоча коли виходили із заявами про відставку деякі із заступників Закусило і Боровець, у їхніх словах звучали не розпач і сльози, а захват. Тим часом більшість депутатів вирішили не задовольняти їхні бажання безболісно піти з ради.

Зрештою не затвердивши порядок денний, сесію було закрито, бо депутати так і не змогли домовитися із міським головою Володимиром Дебоєм про нормальну співпрацю. Нарікання, зокрема, звучали з вуст представників фракцій “Фронту змін” і “Батьківщини”, а тихе невдоволення подекуди висловлювали регіонали, до яких належить і Дебой.

“Річний бюджет міста мав бути затверджений або у грудні, або у січні-місяці. Але прийняття бюджету у кінці кварталу – це безглуздя. Протягом року ходять чутки про звільнення двох заступників міського голови Боровця і Закусила. Як сьогодні люди, які знаходяться у стадії звільнення, можуть пропонувати якісь проекти, планувати свою діяльність? Депутати хочуть працювати із фахівцями, у яких горять очі, які мріять про розбудову міста, а не просто чекають свого звільнення”, - говорить про претензії до команди Дебоя керівник фракції “Фронту змін” у міській раді Володимир Михалець. Зустрічаємося 29 березня у кав’ярні “Брама”, що на Михайлівській. Тут останнім часом постійно збираються депутати від опозиції не в останню чергу тому, що заклад належить родині нардепа Зубка.

Михалець додає, що попри кадрову проблему, яка триває місяцями, місто тримається на комунальних підприємстах і попередньо налагоджених процесах, у комунальних установах у тому числі. Але ефективність цієї діяльності, каже депутат, бажає бути кращою, бо ряд комунальних підприємств зменшив свої прибутки.

“У нас є ситуативний вплив, коли трапляються “стихійні лиха”. Але хочеться бачити готовність до цих ситуацій. Те ж прибирання снігу має бути настільки відпрацьоване, що обходилося б без заступників (міського голови - автор). А у нас відбувається все у ручному режимі. Міський голова не був у Житомирі під час негоди 22-24 березня, бо перебував, за інформацією Інтернет-ЗМІ, у Києві на врученні якихось нагород. Жоден мер чи його заступник не має права не те що захворіти чи піти у відпустку, він не має права вмерти навіть, бо йде формування бюджету, бо це складний зимовий період”, - веде далі депутат.

І нарікає, що у виконкомі троє опозиціонерів не можуть впливати на прийняття рішень, де більшість контрольована Дебоєм. Словом, Михалець вважає, що Дебой втратив контроль над ситуацією у міській раді.

“Не повинно бути більшості чи меншості у раді. Треба так готувати питання, щоб вони були зрозумілі усім. Нам хочеться зробити так, щоб ми звітували перед громадою, а заступники (міського голови - автор) – перед нами”, - говорить депутат.

-Хто винний у кризі? – запитую у Михальця.

-Сказати, що це особисто мер? То і нам свого часу не вдалося сформувати більшість. Якби мер пішов на співпрацю із депутатським корпусом, то було б інакше. З самого початку до команди міського голови не було довіри з боку депутатів. Вина є у всіх.

-Що робити для того, аби рада запрацювала?

-Визначитися із постатями заступників. У міській раді є багато фахових людей, які можуть обійняти ці посади. А щодо інформації про те, що Дебой обіцяв комусь ці посади, то обіцянка-цяцянка – дурню радість. Але влада, зокрема виконком, сьогодні керується студентським принципом: від сесії до сесії студенти живуть весело.

Із Володимиром Дебоєм спілкуємося також за день після сесії, після засідання виконкому, де обговорювалося питання паводків. Запрошує до себе у кабінет. Хоча неформальне спілкування міський голова, як стверджують депутатські джерела, полюбляє проводити у пабі “Шульц”, який пов’язують із депутатом-регіоналом Юрієм Самборським.

У приймальню Дебоя заходить начальник управління охорони здоров’я Віктор Борщівський, який приніс заяву про звільнення. Борщівський просить пропустити його вперед, але Дебой через секретаря запрошує все-таки журналіста.

“Спроба опозиції розпустити виконком означає зняття відповідальності з тих представників “Фронту змін”, “Батьківщини”, практично усієї опозиції, яка була туди введена. За великим рахунком, виконком працював ефективно. І місто сьогодні має досягнення, які оцінюють на рівні держави. От ми збираємо терміново виконком, щоб недопустити підтоплення у Житомирі і відповідно виділити кошти для потреб у разі такої ситуації. Якби виконком був розпущений, то юридично ми могли б мати проблему. І люди під час повені відчули б у повному обсязі відсутність виконкому на власних домівках, життях. Тому питання розпуску є суто політичним, бо сильний виконком не допускає розкрадання майна, працює над погашенням кредитів і вирішенням проблем, накопичених у попередні роки”, - говорить міський голова.

Щодо нарікань про те, що деякі його заступники і депутати не можуть прийти на прийом, Дебой зауважує, що журналіст зміг швидко з ним домовитися про зустріч.

“Мої двері відкриті для всіх депутатів”, - переконує міський голова.

І зауважує, що є різниця між “домовлятися” і “торгуватися”.

“Я виступаю за публічні перемовини у присутності преси”, - каже Дебой.

Інформацію про те, що він не дотримується слова у веденні переговорів, щодо кандидатури секретаря міськради зокрема, називає плітками.

“Я не хотів би, аби наша міська рада стала прототипом Верховної, де опозиція блокує роботу. Це буде ганьба для всіх і опозиція тут не виграє”, - резюмує керівник міста.

Дебой не чув слова члена покищо діючого виконкому юриста Олексія Ясюнецького про безталанність роботи керівництва міста протягом двох років, що й призвело до таких наслідків. Ясюнецький не виключає, що депутати можуть достроково припинити повноваження Дебоя. Для цього необхідно мати 41 голос, тобто 2/3 від складу ради, згідно із ст. 79 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”.

“У цьому випадку має відбутися саме таємне голосування. А відтак існує дуже велика ймовірність того, що й однопартійці міського голови (ПР) приєднаються до решти депутатів, що може виявитися для міського голови неприємним сюрпризом”, - припускає юрист.

Проте виникає інша колізія. Досі у міській раді так і не обрали нового секретаря. Цю посаду 4 місяці тому обіймала Наталія Леонченко, яку “звільнили” більшістю голосів депутати. “Відставка” Дебоя означає, що секретар ради мав би перебрати функції міського голови, якого поки немає! За відсутності міського голови і секретаря місто просто... лишилося б без очільника. Тоді міська рада, знову ж таки шляхом голосування, могла б “подарувати” ці регалії одному із заступників. І точно вже не Боровцю і Закусилу, які “радісно” ішли у відставку. Можливо, це буде Галина Семенець чи Микола Бочковський? Навряд, якщо більшість виступає категорично проти політики Дебоя і відповідно його команди. Нового міського голову обиратимуть тільки після відповідного рішення Верховної Ради, яка поки не здатна запрацювати у нормальному режимі. З таким сценарієм у Житомирі точно буде надзвичайна ситуація.

Поки такого апокаліпсису немає, треба забути про свої амбіції, чітко поставити межу між самодурством і позицією, не виправдовуватися, “не пєтляти”, а співпрацювати. А декому зрозуміти, що лідер залишається ним лише в єдиній команді, без команди неможливо бути лідером.
Автор статті: Олена Галагуза


RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: 0412
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:15
П'ятеро людей отримали травми в результаті двох ДТП на ...
Сьогодні 00:02
У Львівському районі внаслідок зіткнення з автомобілем ...
Вчора 23:58
Працівники поліції виявили 16-річного студента з наркот ...
Вчора 23:54
У Львові поліцейські затримали зловмисницю, підозрювану ...
Вчора 23:51
Малий бізнес Рівненщини сплатив до місцевих бюджетів ма ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення