Театр трьох акторів. Неформальна хронологія позачергової сесії Житомирської міської ради

23.08 11:24    
Театр трьох акторів. Неформальна хронологія позачергової сесії Житомирської міської ради

На позачерговій сесії 22 липня, скликаній менше ніж за добу, депутати виділяли гроші КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» (ЖТТУ).

Події останніх днів свідчать про загострення навколополітичних пристрастей. Чим ближче до виборів – тим гучніші заяви. Інколи складалось враження, що присутні, окрім демонстрації бажання допомогти працівникам ТТУ, які вже кілька місяців чекають на зарплатню, отримали чудовий привід помірятися амбіціями та показати хто в місті «хазяїн».

Нагадаємо, 20 липня працівники ТТУ всерйоз пригрозили владі безстроковим страйком. Вже наступного дня опозиційні фракції подали заяву на проведення позачергової сесії ради на 27 серпня. Володимир Дебой “не помітив” звернення депутатів і розпочав гру на випередження, скликавши сесію 22 серпня. Про це окремі депутати міської ради дізнавались від журналістів.

День сесії 22 серпня
8.54
До початку 6 хвилин: сесійна зала порожня, лише на балконі про щось спілкуються двоє депутатів. Журналісти не поспішають заходити в приміщення: орієнтуються по народному депутату Геннадію Зубку та депутату облради Сергію Сухомліну.

9.06
Зала починає наповнюватися. Поки більше журналістів, ніж обранців народу. Акули пера роблять ставки щодо депутатського кворуму. Ті, хто знають трохи більше – пояснюють: він буде. Прес-служба мерії роздає не зовсім звичний порядок денний – пів листа А4 з лише двома питаннями.

9.10
Кворуму все ще немає. Тривають розмови в кулуарах та привітання. Бесіду опозиціонерів Зубка, Сухомліна та Михальця (який напередодні відсвяткував День народження) розбавляє заступник мера Кропивницький. Потиском руки не обходиться і в хід йдуть теплі обійми й усмішки. Через кілька хвилин до чоловічої розмови долучається депутат Наталя Боровська, тримаючи в руках телефон зі стразиками.

9.20
В залу заходить мер. Депутат від ВО «Свобода» Сергій Оніщук одразу задає дискусійний тон, зауважуючи запізнення Володимира Михайловича.

9.30
Зареєстровано 38 депутатів і сесія відкрита. Грає гімн.
Доповідь заступника губернатора Олександра Никитюка починає нагадувати «відбивання поклонів» Сергію Рижуку. За його словами прийнято безпрецендентне рішення, яке дозволяє вирішити проблеми ТТУ. Заступнк мера Юрій Мойсеєв підтримує тон і запевняє депутата Миколу Савенка, що у цьому році до проблем ТТУ депутати вже не повертатимуться. В протилежному випадку обіцяє піти з посади.

Театр трьох акторів. Неформальна хронологія позачергової сесії Житомирської міської ради

9.40
Сергій Оніщук намагається внести конструктив у розмову. Свободівець змушує виступаючого визнати, що Житомирське ТТУ перевозить 60% пільговиків області, але отримує всього біля 30% компенсацій з бюджету. Никитюк, відмовляючись від мікрофону, психологічно нависає над свободівцем і всім своїм виглядом переконує у правоті власної позиції - мовляв, не ставте палки в колеса.

Театр трьох акторів. Неформальна хронологія позачергової сесії Житомирської міської ради

9.43
До мікрофону виходить народний депутат Геннадій Зубко. Відчувається напруга. На обличчі опозиціонера з’являється червоний рум’янець. Зубко звинувачує владу у популізмі і запитує керівництво області чи у казначейства є гроші, шоб перерахувати їх ТТУ. Крім того, державні дотації може перерозподілити лише сесія обласної ради (яка пройде 19 вересня. Варіантом могла бути ще й бюджетна комісію, про яку взагалі усі забули), а не Сергій Рижук розчерком свого пера.
Мер приймає гру і звертається до Зубка, як представника Верховної Ради з тим, щоб законодавчий орган не приймав популістських рішень щодо великої кількості пільговиків і вчасно виконував свої зобов’язання по дотаціям ТТУ (субвенціям). Мер цього дня став єдиним промовцем, який зірвав оплески зали.

Театр трьох акторів. Неформальна хронологія позачергової сесії Житомирської міської ради

10.40
Після палких дебатів рішення приймається одноголосно. 38 присутніх депутатів виділяють кошти ТТУ. Зокрема, підприємству надійде 2,1 млн.грн. раніше виділених із міського бюджету та 1,5 млн.грн. за рішенням позачергової сесії міської ради. Вже ввечері мерія на своєму сайті відрапортує про надходження грошей на рахунок ЖТТУ.
Театр трьох акторів. Неформальна хронологія позачергової сесії Житомирської міської ради

Облдержадміністрація обіцяє перерозподілити понад 9 мільйонів гривень субвенцій, забравши їх з інших районів регіону. Не зважаючи на те, що влада контролює майже ⅔ голосів в обласній раді, джерела “20 хвилин” передбачають палкі дебати і там.
Причин декілька - депутатам-мажоритарникам треба буде пояснювати своїм виборцям в округах, чому вони голосували за урізання компенсацій для жителів їх району. Іншим важливим фактором є те, що багато депутатів облради займаються бізнесом у сфері перевезень, а тому фактично голосуватимуть за зменшення власних надходжень. Тож транспортні бізнесмени мають дилему - партійна дисципліна проти власної сорочки, яка, як правило, знаходиться ближче до тіла.
Театр трьох акторів. Неформальна хронологія позачергової сесії Житомирської міської ради

Друге питання щодо змін до бюджету міста ухвалюється майже непомітно. Сесія закривається і лунає гімн, слова якого практично ніхто не підспівує. Геннадій Зубко і Олександр Никитюк з посмішками потискають один одному руки…

14.00
Інтернет-ресурси рясніють заголовкам про подвиги нардепа Геннадія Зубка, губернатора Сергія Рижука та його заступника Олександра Никитюка, і, звісно ж, міського голови Володимира Дебоя.
Насправді ж відбувається те, що в будь-якій нормальній державі відбувається щоразу: з держбюджету виділять субвенцію, обласна влада розподіляє ці кошти, казначейство обіцяє їх перерахувати, а міські депутати збирають кворум і приходять на сесію аби спрацювати для своїх виборців.

Ірина Ярмоленко, Владислав Пучич

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: газета «20 хвилин»
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 10:45
На Львівщині прикордонники поділились своїм досвідом зі ...
Сьогодні 10:36
Дніпропетровські рятувальники ліквідували пожежу, що ви ...
Сьогодні 10:15
СБУ затримала агентку фсб, яка наводила російські авіаб ...
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення