Чи вистачить волі у влади Житомирщини зробити добру справу. Фото. Відео

13.09 09:31    
Олеся Марчук - спеціаліст-іпотерапевт з Житомира, президент благодійного фонду "Берегиня Полісся".

До неї в Житомир везуть хворих дітей з інших областей України, з Москви, Петербурга.

Вона ефективно лікує дітей-інвалідів хворих на параліч, ДЦП, ураження нервової системи, розлади психіки, аутизм, неврози, окремі форми шизофренії, олігофренії, синдром Дауна, захворювання бронхо-легеневої та серцево-судинної системи, порушення соціальної адаптації.

Їй пропонують роботу за кордоном, адже вона, якщо не ставить дітей на ноги, то реально покращує їхній стан здоров'я завдяки заняттям з кониками й собачками. Але вона хоче працювати в Житомирі, лікувати дітей Житомирщини. Зараз заняття проходять на приватному кінному ранчо в Станішівці.

Звісно ж, там немає умов для реабілітації. І попри це - Олеся вмудряється лікувати цих тяжкохворих діток. Батьки за нею горою стоять! Бо є результати лікування. А це найголовніше.

Все, що треба їй, цим дітям і їх вимученим батькам - ділянка землі в житомирському районі, а краще - в Житомирі. Базу збудують за кошти спонсорів. Однак, землю на ці потреби не виділяють. Олеся Марчук з батьками вже 2 роки оббиває пороги влади. Чиновники або не розуміють, що таке іпотерапія й наскільки важливо мати на Житомирщині такий центр з терапевтом світового рівня, або їм просто байдуже.

Батьки цих діток прийшли 10 вересня під обласну раду. Вони не пікетували, а просили почути їх.

Депутат обласної ради Дмитро Кропачов отримав звернення від фонду "Берегиня Полісся" з проханням допомогти у виділення земельної ділянки для створення центру іпотерапії.

Далі він звернувся за роз'ясненнями. І ось результат: обласна рада спрямувала в Держземагентство, Держземагентство відповіло, що це компетенція РДА, РДА пояснила, що треба звертатися до влади Житомира, житомирський міськвиконком повідомив, що вільні земельні ділянки на території Житомира відсутні й порадив звертатися в районну адміністрацію.

Кропачов каже, що ці відписки - свідчення відсутності волі влади створювати центр іпотерапії, адже ми знаємо, як швидко в нас знаходиться земля й готується документація для потрібних людей.

Цього вівторка пропозицію Олесі Марчук вислухали члени постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів.

Вона розповіла про дієвість іпотерапії, потребу створення такого центру в регіоні. Її вислухали. Перший заступник голови обласної ради Володимир Арешонков сказав, що ініціатива важлива та порадив написати листа на ім'я голови обласної ради Йосипа Запаловського, а від імені комісії пообіцяв підтримку у вирішенні цього питання.

Водночас, вищенаведені відповіді, які отримав Дмитро Кропачов наштовхують на думку, що обласна рада знову це звернення кудись перенаправить. По другому колу.

"Те, що комісія не створила робочу групу з вивчення цього питання, а просто порадила ще раз написати звернення на ім'я голови обласної ради свідчить про те, що волі й розуміння нагальності створення такого центру у влади немає", - каже Кропачов.

За його словами, це могло би бути навіть комунальне підприємство, яке не потребувало б дотації з обласного бюджету. Але для цього має бути воля людей, які керують від імені громади.

Нагадаємо, житомирян обурив факт забудови котеджами території житомирського Гідропарку, де в принципі будувати не можна. Так само шокувало громадськість рішення житомирської РДА будувати на кістках розстріляних в лісі під Довжиком військовополонених в роки Другої Світової Війни.

Ілля Стронговський, відомий письменник, перекладач зіштовхнувся в житті з тяжкою хворобою своєї дитини. Його 6-річна донька має сильний тонус ніг, що унеможливлювало їх розтиснення. "Нам казали - треба операція. Коли ми прийшли до Олесі вперше, дитина не могла сісти на коня. Нині дівчинка сидить верхи. Результат бачать лікарі. Зрозуміло, що Олеся не творить дива, але її іпотерапія - дуже ефективна", - каже Ілля.

Особливість іпотерапії полягає в тому, що нею треба займатися стабільно. Якщо дитина довго не сідає на коня - вона його забуває, її м'язи затискаються.

"В Станишівці немає умов для занять в холодну пору доби, тому що кінна база непристосована для таких цілей. Для іпотерапії потрібен центр з будинком для батьків з дітьми, конюшнею й полем для занять та випасу коней", - пояснює батько.

З 2010-го року Житомирський обласний благодійний фонд "Берегиня Полісся" проводить оздоровлення дітей-інвалідів за допомогою іпотерапії. У Фонді займаються фахівці, які мають міжнародну кваліфікацію з іпотерапії, реабілітацію проводять на спеціально навчених іпотерапевтичних конях. В співпраці з Фондом дітей лікують невропатологи, педіатри, психологи, реабілітологи, масажисти.

З 2013-го року ЖОБФ "Берегиня Полісся" став членом Всесвітньої школи з іпотерапії.

За період 2011-2013 років Фонд допоміг оздоровити більш як 100 дітей-інвалідів з різними захворюваннями.

Для створення такого центру має бути розуміння нагальності й цінності для Житомирщини від його функціонування.

Якщо біда чужа, то це означає, що треба бути байдужим.

Влада Житомирщини має шанс зробити добру справу. Але чи вистачить у неї для цього волі?

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Репортер Житомира
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 09:37
На Миколаївщині судитимуть посадовця лісгоспу, якого ДБ ...
Вчора 23:04
Відбулося засідання Наглядової ради Центру гуманітарног ...
Вчора 23:02
36 млрд грн банківських кредитів отримали аграрії на ро ...
Вчора 21:00
СБУ затримала помічника Шуфрича, який фінансував росгва ...
Вчора 19:08
Викритий на обмані чоловік намагався відкупитись на кор ...
17 квітня 15:50
Жіночий рюкзак та кросівки: які вибрати для абсолютної ...
17 квітня 10:14
Для чого потрібна індивідуальна упаковка?
16 квітня 23:46
Курорты в Болгарии: От полноценного отдыха – до позитив ...
15 квітня 23:13
Онлайн-оценка золотых монет: как не ошибиться с выбором ...
15 квітня 17:50
Особливості запальничок та розпалювачів для гриля
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення