Чесність нової влади чи контроль народу виведуть Житомир з економіко-політичної кризи?

13.03 22:18    
«Чесна влада – не та, у якої багато честі, а та, яку якісно контролює народ», – політичний оглядач Андрій Осіпов.

Кадрова політика – неминучий процес при зміні влади. Вимогою Майдану було номер один – відставка Януковича, але Майдан поки нічого не досягнув.
Зміна політичних кольорів не ламає систему, зміна кадрів – не долає корупцію та беззаконня.

Майдан стоїть, бо всі, хто вийшов туди не на підтримку своєї політичної сили, а проти несправедливості, утисків, бідності, свавілля чудово розуміють – стояти є за що.

Житомир не є унікальним. Навпаки, він є зменшеним макетом того, що як і в Києві, тут займаються політичною рокіровкою.

Партія з добре розвиненою структурою та квотами бере владу у свої руки, і роблячи вигляд, що рахується з народом, веде свою гру та кадрову політику.
Так колись було з Партією регіонів. Вона ще існує як явище, але в Житомирі поки нагадує симуляр (неіснуючу реальність). Екс-регіонали дивуються, як швидко людей привчили до думки, що «Партія регіонів» – це зло. Їм дивно, в чому вина підлеглого, що директор заводу виявився злочинцем.
ВО «Батьківщина» тим часом перефарбовує все з синього на червоне.

З 23 районів Житомирської області – 10 вже «пробютівські», а саме Житомирський, Андрушівський, Бердичівський, Брусилівський, Любарський, Попільнянський, Радомишльський, Ружинський, Чуднівський, Черняхівський, а також міста Малин та Червоноармійськ. Імена голів у районні адміністрації вже узгоджені. Документи подаються на затвердження в Адміністрацію Президентом, одним із голів стане скандально відомий Сергій Крутій.

Обласна рада також почервоніла, головою обраний член «ВО «Батьківщина» Віталій Француз, який вже був головою обласної ради 2008-10 років. «Бютівець» Руслан Годований, який за останні десять років змінив шість партій, став першим заступником.
З таким розмахом та адмінресурсом не страшно і на вибори йти.

Але до них ще далеко, а ось розподіл посад та влади в самому розпалі.

У владних кабінетах, в яких вже познімали Януковича, по-справжньому гаряче: професіоналів обмаль, незаплямованих професіоналів ще менше. Але є кум, брат, сват, хороший знайомий, і той, хто підтримав у потрібний момент.

Поки заступники Сергія Рижука пишуть заяви про складання повноважень, в кабінет до нового губернатора, члена ВО «Свобода» Сидора Кізіна, черга довша ніж, до лікаря в наших поліклініках.

Уже ходять розмови про призначення прокурора Анотолія Чумаченка та головного податківця Бориса Буряченко в Житомирської області. Така перспектива тішить мало кого. Очікувалося, що керувати справами мають прийти професіонали з репутацією.
Чесність нової влади чи контроль народу виведуть Житомир з економіко-політичної кризи?


Сидір Кізін вдруге за тиждень збирається з представниками бізнесу: говорить про труднощі та про того, хто стане начальником податкової
Кермувати справами міста припало секретарю міськради Любові Цимбалюк, але за два дні першим заступником було обрано голову ГО «Народна рада» Сергія Сухомлина. Його знають як хорошого стратега. Чималу роль відводять його здатності гуртувати людей навколо ідеї, щоправда ідейних дуже мало, тому доводиться шукати іншу методику.

Можливо, саме через відсутність кадрів, або ще з якихось причин, і пустує тиждень управління по зв’язках з громадськістю в міській раді.
Рішення оприлюднюються із запізненнями, сайт не оновлюється. Нагадаємо, вся команда екс-мера Володимира Дебоя звільнилася одразу після відставки свого керівництва.

Чесність нової влади чи контроль народу виведуть Житомир з економіко-політичної кризи?

Сергій Сухомлин склав свої повноваження депутата обласної ради. Пан Сергій один з небагатьох, кого різні демократичні сили не зупиняли без перепустки в ОДА.

Складність полягає ще і в тому, що взяти участь у прийнятті стратегічно – важливих кадрових рішень є бажання у кількох провладних груп, і не завжди бажання спільні.

В додаток ще є й прості житомиряни. Вони свого часу були не лише опозиційними політиками, а відчайдушним громадськими активістами. Можливо, наші житомирські відчайдухи не такі й досвідчені в справах місцевого самоврядування, але вони днювали й ночували в Києві, тижнями не бачили родин, постраждали від шумових гранат та гумових пострілів. Довіритися новій-старій владі, яка вже зі шлейфом, бажання хлопці та дівчата не мають. Команда екс-фронтовиків мала більшість в міській раді за минулої каденції.

Молоді реформатори об’єднуються в різні групи. Наприклад, «Свої» захищатимуть одне одного за лідерства молодого депутата облради, потенційного голову бюджетної комісії Дмитра Кропачова. Дмитро Ткачук та Влад Пучич створюють люстраційні комітети та схеми їхньої взаємодії.

«Народна самооборона» та «Правий сектор» згуртовуються для обміну ідей з іншими житомирянами, які представлені ГО та іншими демократичними рухами, щоправда іноді ці рухи не нагадують демократію, а повну анархію.
Чесність нової влади чи контроль народу виведуть Житомир з економіко-політичної кризи?


Команда «Демальянсу», яка претендувала на посаду профільного заступника в мерію, але домовитися з новою владою не змогла, вирішила створити народні люстраційні комітети. Кажуть до люстрації самих себе також готові.

Російське телебачення у свою чергу не спить, і збирає будь-які фактажі, аби у себе в країні, та і на міжнародній арені, показати Україну безпорадною і хаосною. Всі, хто вийшли на Майдани вже (через заангажовані ЗМІ) в очах росіян, турків – «фашисти», «нацисти», «бандерівці».

Чесність нової влади чи контроль народу виведуть Житомир з економіко-політичної кризи?

На народне Віче «Крим та Україна єдині» зібралося близько 2 тисяч людей. Виступи активістів та керівників області були емоційні, говорили про єдність.
Долаючи зовнішнього ворога, ми підсилюємо внутрішнього, що дуже небезпечно. Можливо, тому деякі експерти радять не покладати великих реформістських надій на тимчасовий уряд, а отже і на новопризначенців в Житомирі.

Уряд, Президент і ті, кому делеговані повноваження по областям працюватимуть три місяці – їхнє завдання стабілізувати хоч якось ситуацію в країні. Сподіваємося, не за горами і місцеві вибори. І тут найскладніше – обрати резидента та владу області, які стануть рушійною силою перемін та прикладом принциповості та людяності.

Майдан не сліпий і не дурний, ні в Києві, і ні в Житомирі. Майдан досягне мети за умови, що цього разу причетні до змін будуть усі українці. Методику та інструментарій впливу на владу випрацьовують громадські організації та нові опозиційні сили. Саме там Вас не вистачає, житомиряни.

Ірина Ярмоленко, газета «20 хвилин»

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: газета «20 хвилин»
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 10:38
СБУ затримала агента рф, який хотів скоригувати ракетни ...
Вчора 23:54
У Хмільницькому районі чоловік ножем поранив знайомого ...
Вчора 23:46
Псевдопосадовиці з Генічеська повідомлено про підозру у ...
Вчора 23:27
За крадіжку та наругу над могилою полеглого захисника ф ...
Вчора 23:25
Понад 64 тис грн втратив прикарпатець перейшовши за фіш ...
Вчора 23:56
Свириденко: Витрачати державні кошти на товари внутрішн ...
Вчора 23:45
Кубраков: Розширюємо міжнародне партнерство для забезпе ...
Вчора 23:43
Карандєєв: Успіх стратегічних комунікацій – ключове для ...
Вчора 23:42
На Вінниччині молодик викрав з банківської карти знайом ...
Вчора 23:41
На Буковині прокуратура зобов’язала комунальну установу ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення