Василь Стах: Обманути можна будь-кого, навіть себе, але життя не обманиш

Василь Стах: Обманути можна будь-кого, навіть себе, але життя не обманиш

22.10 10:10    
Інтерв’ю голови депутатської фракції Всеукраїнської Чорнобильської Народної Партії «За добробут та соціальний захист народу» у Житомирській районні раді Василя Миколайовича СТАХА.

- Василю Миколайовичу, розкажіть про депутатська фракцію Всеукраїнської Чорнобильської Народної Партії «За добробут та соціальний захист народу» у районній раді, яку ви очолюєте? Чим різниться її діяльність від інших груп у районній раді?
- До складу фракції входить, на жаль, тільки чотири депутати. Окрім мене, ще Віктор Загладько, Василь Козел та Антон Михайлов.
Щодо другої частини запитання, думаю, що особливої різниці в діяльності нашої фракції в порівнянні з іншими немає. Принаймні, я щиро вірю в те, що і представники нашої фракції, і абсолютна більшість депутатів інших фракцій прийшли в районну раду не для того, щоб вирішувати особисті справи, а щоб виконати взяті перед виборцями обов’язки. Тобто допомогти району,його мешканцям жити краще. А Житомирський район у всіх відношеннях є найпотужнішим в області.
Щоправда, замаскована під "децентралізацію" територіально-адміністративна реформа може призвести до його ліквідації. Не впевнений, що це правильна ідея. Тому з колегами буду протистояти цьому. Чи вдасться це нам?... Важко сказати, адже повноваження депутата районної ради є досить обмеженими.

– Ви можете сказати, кого депутати вашої фракції підтримували на посаду голови районної ради?
- Скажу відверто, що це питання у нашій фракції обговорювалося відкрито ще задовго до того, як були офіційно оголошені результати виборів до ради. Один з депутатів нашої фракції не хотів підтримувати жодного з реальних кандидатів, через що склав депутатські повноваження після першої сесії районної ради сьомого скликання.
Ми не підтримували кандидатури нинішнього голови ради. Але, щиро кажучи, на сьогодні я не маю підстав жалітися на керівництво районної ради. Так, ми є представниками різних фракцій, ми представляємо різні політичні сили, однак коли вирішуються питання жителів нашого району, його вигод, ми всі працюємо в одному напрямку.

- Наскільки прозорою й відкритою є діяльність районної ради? Що думаєте з цього приводу?
- Напевно, лише наївні вірять у те, що вони все знають. Для того, щоб дати вичерпну оцінку діяльності районної ради, треба бути чи не Господом Богом.
На превелике щастя, сьогоднішній склад районної ради я вважаю і фаховішим, і поряднішим, ніж попередній депутатський склад обласної ради, депутатом якої я обирався. Кажу це відповідально. Усі питання порядку денного сесій оприлюднюються на сайтах районної ради та райдержадміністрації, завжди відкриті двері працівників РДА. Принаймні, я можу отримати будь-яку інформацію без зайвих формальностей. Думаю, з прозорістю у діяльності райради усе більш-менш гаразд. Інше питання: наскільки наші знання, досвід, розум, комунікабельність допомагають у депутатській роботі. Та то - особиста справа кожного депутата.

- Відомо, що депутатська діяльність є неоплачуваною. Скажіть, будь ласка, яка користь вам від цього виду роботи? У чому ваш інтерес як депутата?
- Напевно, я вас не здивую відповіддю про те, що особистих прямих вигод я не отримував ні в Житомирській обласній раді шостого скликання, не маю їх і як депутат районної ради сьомого скликання. Моя дружина дедалі частіше говорить: чоловіче, закінчуй цю діяльність та повертайся у сім’ю. Можна було б і так вчинити, якби не виховання, почуття патріотизму та відповідальності перед людьми, які висловили мені довіру. Це - по-перше.
По-друге, опосередкована вигода в депутатстві має місце: ми стримуємо ліквідацію соціальних об'єктів, поліпшуємо їх матеріальну базу, зберігаємо робочі місця, намагаємося не допустити розкрадання того незначного майна, яке лишилось у спільній власності територіальних громад району тощо. Така діяльність має позитивні наслідки для усіх жителів району. Отже, і наших дітей, батьків, односельчан...

- Які у вас взаємини з нині діючими депутатами районної ради? З ким товаришуєте, з ким ворогуєте?
- Я уже сказав, що мені дуже подобається депутатський склад районної ради цього скликання. На даний час мої колеги в основному роблять, те, що декларують. Є, щоправда, серед них і ті, до того ж молоді, на яких були найбільші надії та сподівання на позитивні зміни у публічній діяльності. Та їх поведінка, як не прикро, розчаровує. Називати їх їхніх прізвищ зараз не буду, але користуючись нагодую, хочу їм зауважити: не треба вихованість своїх колег, не бажання опускатися до їх рівня поведінки сприймати за слабкість. А ще поділитися з ними повчанням мого батька:"Обманути можна будь-кого, навіть себе, але життя не обманиш", адже, складається враження, що в адресоване лукавство іншим, вони повірили самі.

- Після досягнутого перевиконання бюджету щоразу постає питання - на що витратити додаткові надходження? Депутати наввипередки намагаються максимально отримати їх для свого виборчого округу. Чи є ображені серед них?
- З даного приводу я вносив пропозиції і голові РДА, і голові районної ради, щоб розподіл цих коштів відбувався за аналогією в обласній раді.
Оскільки, згідно з законодавством, головним розпорядником коштів у нас є голова райдержадміністрації, він може вийти з ініціативою, що певну квоту цих коштів буде пропонувати для використання він, а іншу частину депутати. У обласній раді, куди спрямовувати 80 відсотків таких коштів визначав голова облради, 20 відсотків - депутати. У цьому році ця пропорція, наскільки я поінформований, змінилася: 70 на 30 відсотків. Подібний варіант я пропонував голові РДА Сергію Микитюку, він не проти, однак конкретних дій з його боку поки що немає.
Гадаю, саме у такий спосіб розподіл коштів від перевиконання дохідної частини бюджету унеможливив би кулуарний розподіл бюджету як явище.
На практиці це виглядало би десь так. Якщо, наприклад, у нас є 10 мільйонів з перевиконання, тоді на 7 мільйонів пропозиції щодо їх спрямування подає голова РДА, а на інші 3 мільйони - рівними частками 36 депутатів. У такому випадку кожен депутат знатиме, що у нього є певна квота і на неї він вносить пропозиції. Якщо йому не вистачає коштів, він домовляється з іншими депутатами і вони спільно фінансують те чи інше питання.
Власне я, коли бачу проблеми на об’єктах району, не закидаю листами відповідні служби, а приходжу до начальника профільного підрозділу РДА, або до голови райдержадміністрації чи голови районної ради і кажу: є така проблема, її можна вирішити? Якщо ми знаходимо порозуміння, тоді я пишу листа і пропоную винести на сесію питання щодо виділення певних коштів. А в більшості випадків пропоную такі клопотання подавати керівникам цих установ чи головам селищної, сільських рад - щоб не дати підстав колегам звинувачувати мене у праці на власний політичний імідж та тим сам "провалити" те чи інше об'єктивно важливе питання.

- Депутат Стах не часто бере слово й не тоді, коли емоції переповнюють, а коли – в кишені козирі, себто конкретні факти, якими можна апелювати. Які аргументи, на вашу думку, найдієвіші? Чи реально переконати колег у сесійній залі?
- Практично усі питання ми вирішуємо на засіданнях робочих груп та постійних депутатських комісій. На засіданні сесії райради немає особливої потреби виступати та когось переконувати - на пленарне засідання депутати приходять зі сформованою думкою.
Я не пропускаю засідань депутатських груп, комісій і, якщо ви звернули увагу, там є досить активним. Коли інша сторона не готова сприймати аргументи, бере голосом, емоціями, вести дискусію не бачу смислу. На перший погляд може скластися враження, що ти ніби то маєш слабшу позицію. Насправді, це - не так. Зрештою, мені уже давно байдуже: хто і що про мене думає. Для мене куди важливіше: що я роблю та які це матиме наслідки для моїх співвітчизників, краю, країни.

- З якими запитами останнім часом звертаються до вас виборці?
- Боляче говорити, але люди загнані у злидні, для них наразі вже не стоїть навіть питання оплатити опалення, купівлі якогось побутового предмету... Люди переймаються питанням фізичного виживання - за що придбати ліки.
Після таких зустрічей, коли я повертаюся додому, мені потрібен час, щоб прийти до стану рівноваги. На це почали звертати увагу мої діти, намагаються мене заспокоїти.
Боляче, але виходить, що у нас одні громадяни будують Україну, а інші, вважаючи себе наймудрішими, найхитрішими, найспритнішими, думають лише про те, як щось для себе прихопити.
Не знаю як і хто, але я вважаю, що навіть будучи власником фабрик і заводів, мільйонних чи мільярдних рахунків, у тому числі за кордоном, не можна відчути себе щасливим, якщо довкола тебе мільйони громадян України не можуть звести кінці-з-кінцями!
Сумна реальність спонукає наших людей до висновку, що у владі усі посадовці однаково погані. На щастя, це не так. Там абсолютна їх більшість - порядні та професійні спеціалісти. Просто, на білому фоні чорна цяточка дуже помітна.

- Вас як депутата районної ради громада завше щось просить, про щось запитує, щось вимагає. А у якій справі ви хотіли би звернутися до свої виборців?
- Англійці кажуть: коли погані кандидати, то нічого йти на вибори. Попри це, ми завжди повинні брати на себе відповідальність, йти на виборчі дільниці та бути дуже виваженим у виборі. Адже вибори – це єдиний інструмент, через який можливо щось змінити. Відтак, дуже прошу виборців не легковажити та не ігнорувати це право. При цьому керуватися не "сто грамами", не ста гривнями, а оцінкою особистих якостей кандидата. Зрозуміти, що віддаючи свій голос за того чи іншого кандидата, вони визначають своє сучасне і майбутнє.

- На публічних заходах ви часто представляєте інтереси народного депутат Віктора Развадовського, що вас з ним пов’язує?
- У 2006 році з молодшим сином я відпочивав у парку. Ми їли соняшникові зернята та годували ними голубів. Він дуже сміявся, коли велика кількість птахів на кожну кинуту жменю зернят піднімалася в повітря та приземлялася. Мабуть тоді випадково і вдихнув соняшникове лушпиння в легені. Коли у сина почала підніматися температура, ми спочатку збивали її звичайними ліками, потім антибіотиками. Але настав момент, коли вже не допомагали інфузії. Рентген нічого не виявляв. Ми з дружиною боялися, що можемо втратити дитину. Тоді я випадково зустрів помічника народного депутата Віктора Развадовського, він розпитав, чому у мене поганий настрій, усе розповів народному депутату і Віктор Йосипович допоміг врятувати сина.
З тих пір, а це уже більше десяти років, ми йдемо поруч. За цей час я багато чого побачив і хочу відповідально заявити: у Віктора Развадовського чуйне і добре серце. Він не тільки слухає, а й чує своїх співрозмовників, не залежно від їх соціального становища. Завжди важко переживає, якщо не може допомогти тому, хто звертається до нього за допомогою.

- Віктор Развадовський домігся фінансування з Державного бюджету на ремонт об’єктів соціальної сфери у Житомирському районі, однак з цими коштами відбулося якесь непорозуміння…
- Формуючи пропозиції для фінансування з державної казни, ми не знали механізму проведення цих коштів. Згодом виявилося, що це буде субвенція. А вона, відповідно до постанови КМУ від 6.02.2012 року №106, має використовуватися лише на капітальні видатки.
Щоб 350 тисяч з 1 мільйона гривень не довелося повертати в Держбюджет, дякуючи співпраці районної ради, райдержадміністрації та народного депутата, було спільно вирішено, що коли ми не можемо ці кошти використати на поточні видатки, спрямуємо їх на капітальні ремонти, які мали б проводитися за рахунок районного бюджету, а з районного бюджету профінансуємо поточні питання, на які планувалися державні кошти.
Кабмін 3 жовтня за пропозицією Віктора Развадовського вніс необхідні зміни до своєї постанови від 24.06.2016 №395, що дозволить використати усю мільйонну суму коштів на потреби району.

- Як розпорядилися коштами для забезпечення депутатської діяльності?
- Зважаючи на те, що де-факто два роки триває російсько-українська війна, п’ять із десяти тисяч гривень я передав на потреби учасника бойових дій в зоні АТО, решту спрямував на лікування інших жителів району.

- У вас особисто є плани щодо майбутніх виборів до Станишівської ОТГ?
- Наразі таких планів немає, хоч це питання активно обговорюємо з колегами-однопартійцями. Для нас не існує принципу «головне - участь». Перед тим, як балотуватися, ми ставимо завдання не як потрапити на посади, а що, обійнявши їх, і з ким зможемо зробити. Ми реально вивчаємо можливості усіх політичних сил, потенційних кандидатів, виходячи з цього визначатимемо свою участь у виборах до Станишівської ОТГ. Остаточного рішення поки не ухвалювали. Але є усвідомлення того, що рано чи пізно усі залишають посади. Дуже хочеться, щоб після цього не було соромно дивитися виборцям у вічі.

- Які принципи за будь-якої ситуації готові відстоювати?
- Я народився в Західній Україні і гасло «Україна понад усе!» для мене не просто слова. Україна – це наш спільний дім. Якщо в домі немає порозуміння, добра не буде. Я не вірю в те, що можна стати щасливим в одній окремо взятій сім'ї, в одному населеному пункті. Без дотримання принципів патріотизму, верховенства права, професіоналізму, доброчесності та відповідальності успішну незалежну Україну не побудуєш.
Хоч з іншого боку - це ті рамки, які стримують та звужують мої можливості у конкуренції з опонентами, які не гребують будь-якими методами політичної боротьби.

Інтерв’ю провів Сергій МОТРИЧ,
тижневик "Приміське життя", №43 (251)

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: тижневик «Приміське життя»
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 09:28
Україна та НАТО працюватимуть над поглибленням співпрац ...
Сьогодні 09:27
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 33-річного харків’яни ...
Сьогодні 09:22
На Вінниччині біля кордону виявили «комфортабельний хос ...
Сьогодні 09:21
На Львівщині прикордонники викрили зловмисницю, яка орг ...
Сьогодні 00:16
Ирина Чебелюк приняла участие в визите, организованном ...
Сьогодні 00:09
Офіцерське звання за 40 днів: Міноборони запроваджує но ...
Сьогодні 00:04
Понад 4,5 тис підприємців отримали доступні кредити на ...
Сьогодні 00:03
Свириденко: Уряд виділив додатково 5 млрд грн на закупі ...
Сьогодні 00:02
Укрзалізниця запускає новий міжнародний маршрут Прага – ...
Вчора 23:59
Естонія та Україна обговорили стан підготовки та провед ...
16 березня 10:35
У Житомирі син напав на батька та силоміць відібрав пен ...
15 березня 15:55
У Житомирі поблизу під’їзду багатоповерхівки вбили чоло ...
14 березня 13:32
Житомирські спецслужби затримали керівника волинського ...
12 березня 16:56
У Житомирі водій «Toyota Camry» побив чоловіка, якого л ...
05 березня 16:02
У Житомирі поліція викрила шахрая, який «надавав матері ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення