Громадянська мережа ОПОРА розповіла про перебіг виборчої кампанії у тринадцяти громадах Житомирщини

Громадянська мережа ОПОРА розповіла про перебіг виборчої кампанії у тринадцяти громадах Житомирщини

20.10 20:01    
У п’ятницю, 20 жовтня, відбулася прес-конференція Громадянської мережі ОПОРА «Вибори в ОТГ Житомирщини: проміжні результати спостереження».

Представники ОПОРИ перезентували проміжні результати громадського спостереження за першим виборами у тринадцяти громадах області. Зокрема, обговорили склад та роботу ТВК, формування виборчих округів та дільничних виборчих комісій, реєстрацію кандидатів, а також головні тенденції, що зафіксовані мережею.
29 жовтня 2017 року у всіх підконтрольних регіонах України відбудуться перші вибори у 201 об’єднаній територіальній громаді. Виборчий процес офіційно розпочався 9 вересня і охоплює 13 громад Житомирської області: Радомишльської та Овруцької міських, Ємільчинської, Любарської та Пулинської селищних, а також вісім сільських: Брониківської, Піщівської, Словечанської, Курненської, Мартинівської, Соколівської, Глибочицької та Оліївської об’єднаних територіальних громад.

Виборчий процес на Житомирщині розпочався з процедурних порушень щодо складу комісій та проведення жеребкування під час формування Пулинської та Ємільчинської територіальних виборчих комісій. Під час формування Пулинської селищної виборчої комісії Пулинського району Житомирської області було зроблено 10 подань від представників місцевих організацій політичних партій, що мають фракції у Верховній Раді, та 4 подання від місцевих організацій політичних партій. Незважаючи на те, що сумарна кількість подань складала 14, голова Пулинської районної виборчої комісії внесла подання на ще одного члена комісії – з власної ініціативи, таким чином порушено частину 17 статті 22 Закону «Про місцеві вибори» відповідно до якої голова комісії може робити подання членів комісії у випадку, коли немає мінімального складу в 9 осіб.

При формуванні Ємільчинської селищної виборчої комісії Ємілічинського району Житомирської області було отримано 18 подань (12 від представників політичних партій, що мають парламентські фракції та 6 від місцевих осередків політичних партій). Однак, в порушення порядку формування Ємільчинською районною виборчою комісією прийнято рішення про включення до складу селищної комісії поза жеребкуванням представника політичної партії «Українське об’єднання патріотів - УКРОП» (яка стала секретарем Ємільчинської селищної комісії), а інше заповнити шляхом жеребкування між іншими 5 кандидатами.
“Крім того на посаду голови Ємільчинської селищної ради об’єднаної територіальної громади зареєстровано лише одного кандидата – чинного голову селищної ради Сергія Волощука, який балотується як кандидат від політичної партії "Блок Петра Порошенка". Подань від інших кандидатів на пост голови ОТГ територіальна комісія не отримувала”, - зауважив координатор громадського спостереження ОПОРИ у Житомирській області Тарас Чмут.

“Відповідно до частини 8 та 9 статті 85 Закону України “Про місцеві вибори”, якщо голосування проводилося по одному кандидату, то він вважається обраним, якщо за нього подано більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. В іншому разі вибори визнають такими, що не відбулися” , - пояснює Тарас Чмут.

Під час реєстрації кандидатів у Радомишльській та Овруцькій територіальних виборчих комісіях відхилили подання на шістьох потенційних кандидатів у депутати до місцевих рад . У Радомишльській міській виборчій комісії відхилили п’ять подань: чотири з них від районної організації Радикальної партії Олега Ляшка та одне від районної організації політичної партії «Громадський рух «Народний контроль». Причиною відхилення в обох випадках була відсутність заяв та згоди на балотування до місцеої ради. У Овруцькій міській виборчій комісії відхилили одного потенційного кандидата від Всеукраїнського об’єднання «Свобода», також у зв’язку з відсутністю повного комплекту реєстраційних документів.

Координатор громадського спостереження розповів :”Що було ускладнено подання документів на членів дільничних виборчих комісій. Чотири районних виборчих комісії: Житомирська, Любарська, Новоград-Волинська, Ємільчинська, які відповідають за проведення виборів у шести об’єднаних територіальних громадах, у суботу, 7 жовтня, або не працювали, або працювали тільки до обіду. А 8 жовтня, останній день, коли кандидати у депутати до рад об’єднаних територіальних громад могли зробити подання на своїх представників у дільничих виборчих комісіях.”

У Житомирській області було утворено 273 дільничі виборчі комісії. ОПОРА проаналізувала керівний склад. Більшість посад отримали претенденти від місцевих організацій ВО «Батьківщина» – 205; представникам «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» дісталося 203 посади; 102 місця у керівному складі ДВК обіймають особи, включені за поданням голів районних виборчих комісій.

Загалом у ДВК області налічується по 273 посади голів і секретарів комісій та 262 посади секретарів. Найбільше посад голів ДВК у ОТГ Житомирщини, де 29 жовтня відбудуться вибори, дісталося ВО «Батьківщина» (91), заступників голів ДВК – політичній партії «БПП «Солідарність» (61), секретарів – «БПП «Солідарність» (68) та ВО «Батьківщина» (68).

З-поміж об’єднаних територіальних громад області найбільше ДВК створили в Овруцькій ОТГ – 55, Ємільчинській та Радомишльській – 40 та 35 відповідно. Найменше ДВК сформовано в Соколівській та Глибочинській ОТГ – по шість.

Як зазначив Олександр Клюжев – аналітик центрального офісу Мережі ОПОРА, «Місцева виборча кампанія в об’єднаних територіальних громадах відзначається значно меншою активністю суб’єктів виборчого процесу та насиченістю публічних заходів, порівняно із загальнонаціональними кампаніями. У розрізі політичних партій, попри загальну пасивність суб’єктів виборчого процесу, найпомітніше проводить офіційну агітаційну кампанію ВО «Батьківщина» (агітацією цієї партії охоплено 33% ОТГ). Для «БПП «Солідарність» показник охоплення ОТГ публічними агітаційними заходами станом на середину жовтня склав лише 21%. Наступними за рівнем агітаційної активності по країні є Аграрна партія України (агітацію зафіксовано в 18% ОТГ) і УКРОП (17% ОТГ).

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:07
На пожежі в Ужгороді одну людину врятовано та двадцять ...
Сьогодні 00:05
Станом на 17 березня профінансовано на пенсійні виплати ...
Сьогодні 00:02
У Запоріжжі ліквідовано шахрайський call-центр, який ош ...
Вчора 23:58
Самопроголошеного голову Димерської ОТГ засуджено за сп ...
Вчора 23:54
У Львові два укриття на заводі приведуть в належний ста ...
Сьогодні 00:09
Офіцерське звання за 40 днів: Міноборони запроваджує но ...
Сьогодні 00:04
Понад 4,5 тис підприємців отримали доступні кредити на ...
Сьогодні 00:03
Свириденко: Уряд виділив додатково 5 млрд грн на закупі ...
Сьогодні 00:02
Укрзалізниця запускає новий міжнародний маршрут Прага – ...
Вчора 23:59
Естонія та Україна обговорили стан підготовки та провед ...
16 березня 10:35
У Житомирі син напав на батька та силоміць відібрав пен ...
15 березня 15:55
У Житомирі поблизу під’їзду багатоповерхівки вбили чоло ...
14 березня 13:32
Житомирські спецслужби затримали керівника волинського ...
12 березня 16:56
У Житомирі водій «Toyota Camry» побив чоловіка, якого л ...
05 березня 16:02
У Житомирі поліція викрила шахрая, який «надавав матері ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення