Житомир, кандидат від РПЛ Ганна Ковтун – допомагатиму в створенні ОСББ

Житомир, кандидат від РПЛ Ганна Ковтун – допомагатиму в створенні ОСББ

19.10 12:19    
Поточна передвиборча компанія схожа на інші захмарними обіцянками. Багато представників партій не розуміють, що на місцевому рівні не приймаються рішення щодо зменшення тарифів, зміни статусу армії на контрактну, і, тим більше, об’єднання країни. Всі кандидати лишень піклуються про імідж партії, забуваючи про щоденну копітку роботу щодо покращення добробуту в рідному місті. Адже, насамперед, потрібно обирати людину, яка проживає поряд, тому обізнана з проблеми конкретного округу, двору, будинку. Це повинен бути такий представник громади, який має спільні проблеми із своїми сусідами, який піде до обласної або міської ради вирішувати не «глобальні» проблеми країни чи власні бізнесові питання, а представляти інтереси своїх сусідів, а відтак і власні. Є проблеми, відомі десятиріччями: неякісне асфальтове покриття, часткове утримання дитячих садків і шкіл за систематичні внески батьків, низька якість харчування дітей в закладах освіти, погане обслуговування ЖКГ, і, нарешті, зграї безпритульних собак… Звісно, цей перелік можна продовжити

Саме з метою згуртування громади, аналізу проблемних питань та шляхів їх вирішення молодий та енергійний кандидат від РПЛ до обласної та міської ради Ковтун Ганна проводить зустрічі з людьми, що мешкають в районі площі Короленка (48-ий обласний та 9-ий міський округи). Однією з нагальних актуальних проблем Ганна Ковтун вважає питання створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Кандидатка в депутати пройшла необхідне навчання та одна з перших в Житомирі отримала сертифікат управлінця житловим господарством. Ганна Ковтун зазначає: «Дуже важливо донести до людей, наскільки якісно може змінитися життя жителів окремого будинку при переході на самоврядування. Через необізнаність пересічні жителі міста ставляться до створення ОСББ з острахом. Моя мета – надати максимальну інформацію про переваги об’єднань мешканців багатоквартирних будинків. Готова надати юридичні консультації та практичну допомогу при створенні ОСББ. Я впевнена, що розвиток міста залежить безпосередньо від кожного з нас».

Дійсно, проблема є актуальною, адже Законом України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 року передбачено до 01.07.2016 року створення співвласниками багатоквартирного будинку ОСББ чи обрання свого управителя. В іншому випадку виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок, на конкурсних засадах призначається управитель на один рік. Якщо за один місяць до закінчення зазначеного строку жодна із сторін (або мешканці будинку, або виконавчий орган місцевої ради) не повідомить письмово іншу сторону про відмову від договору, він вважається продовженим на черговий однорічний строк. Отже, проблема створення ОСББ стоїть дуже гостро: або мешканці самостійно об’єднуються та обирають голову, або їм призначають управителя.

Необхідно зазначити, що створення ОСББ має ряд переваг, а саме:
- прозорі витрати й постійний контроль за якістю житлокомпослуг;
- обрання підрядників для поліпшення якості утримання будинку й скорочення загальних витрат;
- планування заходів щодо поліпшення стану будинку самими мешканцями;
- можливість покращити матеріальний стан будинку та умови проживання у ньому;
- отримання додаткового прибутку (оренда приміщень, створення стоянки, рекламні послуги, оренда від розміщення телекомунікаційних мереж тощо);
- представництво ОСББ (зацікавлений представник в різних інстанціях);
- реальні важелі впливу на порушників загальних домовленостей;
- контроль за використанням видатків на утримання будинку та прибудинкової території, дотацій і субсидій;
- контроль за безпекою проживання в будинку та використанням прибудинкової території;
- можливість оформлення на ОСББ пільгового кредиту по програмі енергозбереження з частковою компенсацією від держави вартості матеріалів до 70% від - вартості (наразі Житомирська міська рада повністю компенсує відсотки);
- можливість частково відшкодувати затрати на ремонті роботи будинку за рахунок програми Житомирської міської ради для новостворених ОСББ тощо.

Кандидат у депутати Ганна Ковтун розробила короткий алгоритм створення ОСББ. Представимо його.

Короткий алгоритм створення ОСББ

- Створення ініціативної групи (не менше 3-ох мешканців будинку), яка має до проведення установчих зборів підготувати для розгляду такі документи:
- скорегований типовий статут ОСББ з урахуванням особливостей будинку;
- проект кошторису за наслідками вивчення й аналізу технічного та економічного стану будинку.
- Розсилка повідомлень про проведення установчих зборів (не пізніше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів).
- Проведення зборів, які мають наступні особливості:
- збори веде Голова, який обирається більшістю присутніх;
- рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості усіх співвласників;
- під час підрахунку враховуються голоси, подані співвласниками під час проведення установчих зборів, і голоси, подані під час письмового опитування;
- установчі збори приймають рішення про створення об'єднання, затверджують його статут, а також обирають членів правління (наприклад, по 2 людини з під’їзду) і ревізійну комісію.
- Обрання Голови ОСББ з числа членів правління на зборах правління.
- Здійснення державної реєстрації об'єднання.
- Передача колишнім балансоутримувачем багатоквартирного будинку у тримісячний строк з дня державної реєстрації Голові ОСББ таких документів:
- документ, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію;
- технічний паспорт та плани інженерних мереж;
- технічну та іншу передбачену законодавством документацію на будинок.
- Затвердження на наступних зборах кошторису витрат на утримання будинку та встановлення щомісячних внесків в залежності від особливостей будинку та/або бажань мешканців (з розрахунку за кількістю квадратних метрів тієї чи іншої квартири).

Щодо законодавчої бази, то діяльність об'єднань співвласників багатоквартирного будинку законодавчо регулюється Законом України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29.11.2001 № 2866-III (Редакція станом на 01.07.2015) та Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 року № 417-VIII.

Звичайно, в одній статті важко висвітлити всі особливості створення ОСББ, тому для тих, хто бажає отримати консультації, надаємо контактні дані кандидата в депутати Ковтун Ганни Олександрівни: моб.тел. 0977445818

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення