На Житомирщині потерпілі від трудового рабства розповіли про свої поневіряння

29.01 17:32    
У середині січня поліцейські Житомирщини припинили діяльність організованної злочинної групи, члени якої упродовж року утримували у трудовому рабстві людей. Нині лідери банди взяті під варту, а поліцейські встановлюють обставини експлуатації потерпілих у рамках розслідувань.

Нам вдалось поспілкуватись з декількома з потерпілих. Ось що вони змогли розповісти, зважаючи на встановлені досудовим розслідуванням обмеження розголошення деталей.

Молодий парубок, батьків немає, є брати та сестри, але зв’язків з ними не підтримує:

- Я приїхав у цей район на роботу фасувати деревне вугілля. Періодично ходили з хлопцями у сільський бар відпочивати. Там познайомились з цими, запропонували мені роботу охоронця, обіцяли високу оплату. Поїхав одного дня подивитись, що там, і назад уже не відпустили. Через місяць десь зрозумів, що платити не будуть.

Зібрався був піти звідти, склав речі, але дозволили дійти лише до дверей – далі почали бити. Сім місяців без оплати і без права піти. Били не лише за це. Ми фасади робили, вугілля фасували, охороняли бари. У мене був випадок, коли я не зупинив бійку на вулиці біля кафе (просто не знав про неї) і уже на базі під час розбірок побили мене, ребро зламали.

За увесь час жодного разу зарплату я не отримував. Жили там, де працювали, харчувались всухом’ятку.

Сказати комусь про це міг, але дуже боявся. Мені розповідали про випадки, коли за непокору та втечу хлопців знаходили і сильно били.

Чоловік середнього віку, приїхав на підробітки з тестем, але через 3 місяці той його залишив та поїхав додому, а дружина повідомила, що вийшла заміж вдруге, та обірвала з ним усі контакти:

- Приїхав 8 січня 2019 року. Обіцяли хорошу зарплату. Через 3 місяці передав додому 270 доларів США – більше грошей я не отримував, а працював майже рік. Паспорт у мене забрав начальник, сказав, для офіційного працевлаштування, і не віддав. Так, я опинився без документів і без грошей, куди поїдеш-підеш?

Бувало били. Працювали на будівництві від світанку до заходу сонця. Інколи й уночі, коли терміновий заказ, кілька годин поспимо і знову робимо. Без вихідних. І суботу, і неділю. Лише на великі свята були вихідні.

Жили у недіючому кафе, бувало спали по двох на дитячих диванчиках. Телевізор, холодильник, чайник. Мились на автомийці, нагрієш води у чайнику і тазик – усі умови.

Ці люди жорстокі, здатні на багато зла…

29 січня Апеляційний суд Житомирської області розглядав скарги адвокатів двох підозрюваних щодо обраних їм раніше запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, досудове розслідування проводиться відразу за кількома статтями Кримінального кодексу України – 149 (Торгівля людьми), 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Поліцейські звертаються до громадян з проханням негайно повідомляти про відомі їм факти трудової експлуатації. Нині уже встановлено низку потерпілих від дій цього угрупування, водночас є підстави вважати, що таких людей могло бути більше.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 12:06
Волынь примет 500 вынужденных переселенцев из Донецкой ...
Сьогодні 12:03
Волинянки мають потужний волейбольний удар
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення