Як на Житомирщині посадовці купують обладнання вартістю в 80 тис грн... за 650 тис. грн

31.03 15:58    
За повідомленням Генеральної прокуратури України, проведені за дорученням Генеральної прокуратури України у поточному році перевірки додержання лісового законодавства засвідчили системні порушення законів у цій сфері, відсутність належної державної охорони лісів.

За халатного ставлення до виконання службових обов’язків посадових осіб державних лісогосподарських підприємств набули поширення незаконні рубки дерев, які нерідко приховуються. Діють нелегальні лісопильні та деревообробні цехи, які переробляють незаконно заготовлені лісоматеріали та забруднюють довкілля відходами виробництва.

У порівнянні з 2009 роком збитки завдані самовільними рубками збільшилися більш як на 15 млн. грн. (з 34 млн. грн. до 49 млн. грн.). А стан їх відшкодування залишається практично незмінним – всього біля десяти відсотків.

Так, посадові особи одного з державних лісогосподарських підприємств, зловживаючи службовим становищем, під час проведення ревізії Ясинуватського лісництва приховали від обліку майже 300 самовільно зрубаних дерев породи дуб в урочищі «Пісковський ліс», внаслідок чого державним інтересам спричинено шкоду на суму понад 240 тис. грн. За цим фактом Донецьким міжрайонним природоохоронним прокурором 28.02.2012 порушено кримінальну справу за ч.2 ст.364 КК України, яка розслідується.

Поширені факти проведення протиправних рубок лісів за безпосередньої участі посадових осіб органів лісової охорони, які зловживаючи службовим становищем підробляють лісорубні квитки, незаконно відводять дерева для вирубки.

Прокуратурою Одеської області 24.02.2012 порушено кримінальну справу стосовно директора державного лісогосподарського підприємства, який, зловживаючи службовим становищем, організував незаконні порубки дерев на ввірених йому для охорони лісах, чим державі заподіяно збитків на загальну суму 5 млн. грн. Слідство у справі триває.

Розкрадаються бюджетні кошти, виділені на проведення лісогосподарських заходів та утримання державних підприємств, які належать до сфери управління Держлісагентства.

Овруцьким міжрайонним прокурором Житомирської області у січні 2012 року порушено дві кримінальні справи стосовно службових осіб двох державних лісогосподарських підприємств, які без проведення тендерних процедур закупили матеріальні цінності за завищеними цінами, чим завдали збитків державі на суму близько 1,1 млн. грн. Зокрема деревообробний станок вартістю біля 80 тис. грн. придбано за 650 тис. грн. Слідство триває.

Поширено незаконне надання органами виконавчої влади та місцевого самоврядування земель лісового фонду в користування, власність, їх самовільне зайняття та забудова.

Користуючись недосконалістю у законодавстві лісогосподарські підприємства фактично передають лісові землі у користування суб’єктам господарювання на підставі договорів на умовах земельного сервітуту та про спільну діяльність з охорони і благоустрою лісів. Як наслідок, такі лісові ділянки огороджуються парканами, на них розміщуються будівлі, обмежується вільний доступ громадян, а також державної лісової охорони.

За результатами проведених перевірок у сфері охорони та використання лісових ресурсів у поточному році прокурорами порушено 122 кримінальні справи, з яких 17 вже направлено до суду, внесено 250 протестів, які задоволено, внесено 887 приписів та подань. За документами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 1,8 тис. посадових осіб, з яких більше тисячі – службовці органів державного контролю. За прокурорського втручання державі відшкодовано 983 тис. грн.

Крім цього, порушено ще 30 кримінальних справ за фактами незаконного відчуження 200 га земель лісового фонду, внесено 60 документів реагування за якими попереджено незаконне відчуження 178 га лісових ділянок, заявлено 123 позови про витребування у державну та комунальну власність 1,4 тис. га земель зазначеної категорії.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:15
П'ятеро людей отримали травми в результаті двох ДТП на ...
Сьогодні 00:02
У Львівському районі внаслідок зіткнення з автомобілем ...
Вчора 23:58
Працівники поліції виявили 16-річного студента з наркот ...
Вчора 23:54
У Львові поліцейські затримали зловмисницю, підозрювану ...
Вчора 23:51
Малий бізнес Рівненщини сплатив до місцевих бюджетів ма ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
Вчора 23:53
Податківцями Полтавщини донараховано податкових зобов’я ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення