«Живемо по-новому»: Житомиряни, які оформили субсидії… почали платити втричі більше за газ і воду

28.07 11:15    
Українці, які спробували оформити субсидію, вже відчули на собі недолугість системи надання знижок на комунальні послуги. До ТСН звернулася Юлія з міста Новоград-Волинський, що на Житомирщині. Разом з чоловіком, двома дітьми та свекрухою вона живе у великому приватному будинку, який їм лишив батько чоловіка. Цієї родини, як і багатьох інших, торкнулася криза. "Чоловік два роки тому лишився без постійної роботи. Я перебуваю у декретній відпустці, свекруха - пенсіонерка. Звісно, за таких умов ми подали заяву на оформлення субсидії. Вперше. Бо злякалися несамовитих тарифів", - розповіла Юлія.

Але отримавши "Повідомлення про надання субсидій", родина була нажахана. Виходило так, що без субсидій вони сплачували набагато менше. Наприклад, минулого місяця газ за лічильником коштував їм близько 35 грн. Однак тепер виявилося, що соціальна норма споживання газу на їхню родину складає 646 грн, але, з урахуванням субсидії, платити їм доведеться "лише" 122 грн, що у 3,5 рази більше, ніж вони платили раніше. Ця сума називається "обов'язковою платою у межах соціальних норм". Така сама ситуація і з холодною водою. У червні родина сплатила 17 грн за використані 2 куб.м, але "норма" для них складає 173 грн, з якої з урахуванням субсидії вони мають сплатити 33 грн.

Ці соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами, щодо оплати яких держава встановлює субсидії, визначені у постанові Кабміну від 6 серпня 2014 року. Згідно з нею, норма споживання холодної води (за відсутності централізованого постачання гарячої води) складає 4 куб.м на одну особу на місяць. Виходить, що для родини з п'яти людей вона складає 20 куб.м. А це у 10 разів більше, ніж використовує родина Юлії. Вона дорікає:

"Чим більше осіб прописано, тим більше ми маємо споживати (це нібито я варю не цілу каструлю супу на сім'ю, а кожен сам собі). Та й чи можуть діти колись використати ті 4 куби води?" У повідомленні про надання субсидій також зазначається, що "при споживанні в об'ємах, менших від обов'язкової частки плати, оплачуються фактично спожиті послуги". Відтак, родина не може отримати реальну знижку на послуги, якщо вона економить і споживає менше зазначених норм.

"Навіщо ми встановлюємо лічильники, якщо і ми, і ті, хто їх не встановив, маємо сплачувати однаково?", - дивується Юлія. "Виходить що ми витрачаємо влітку близько 150-180 грн за воду, газ, та електроенергію, а держава нам на ці послуги виділяє аж 750 грн", - додала жінка.

Юлія зауважила, що лише з електроенергією норми є досить близькі до реальних. Вона також повідомила, що поки не збирається відмовлятися від субсидій, щоб перевірити, чи допоможуть вони економити у зимовий час, коли і електроенергії, і газу витрачається більше, ніж влітку. Водночас жінка впевнена, що їхня проблема не поодинока. Їхні сусіди, пенсіонери, взагалі змушені були відмовитися від субсидій, оскільки обов'язкова плата перевищувала фактичні показники навіть у зимовий період. Крім того, невдоволення завищеними тарифами висловлювали і мешканці обласного центру: близько місяця тому житомирчани пікетували через це обладміністрацію.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:11
900 дол хабара: затримано посадовця Київського ТЦК та С ...
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення