У Житомирі презентували книгу «Історія розвитку велоспорту на Житомирщині»

У Житомирі презентували книгу «Історія розвитку велоспорту на Житомирщині»

08.05 15:41    
Дослідники історії фізичної культури та спорту на Житомирщині, ветерани спорту Григорій Грибан та Олександр Кухарський 6 травня презентували монографію «Історія розвитку велоспорту на Житомирщині» (2016 р.). Захід відбувся в Житомирській обласній бібліотеці для дітей, в приміщенні якої у давнину була публічна бібліотека і в 1914 році відбулись перші гімнастичні змагання товариства «Сокіл».

У монографії представлені достовірні архівні дані про розвиток велоспорту в Житомирській області. Книга містить цінний краєзнавчий матеріал – рідкісні фотографії з велозмагань минулого століття і сьогодення, розповіді спортсменів, які досягли високих результатів та зробили вагомий внесок у розвиток велосипедного спорту на Житомирщині, в Україні та світі.

«Історія розвитку велоспорту на Житомирщині» – це вже третє друковане видання, над якою автори працюють разом. Раніше вони видали книги – «Історія гімнастичного товариства „Сокіл”» (2014 р.) і «Спортивні товариства і організації Житомирщини 1893 – 1922 рр.» (2015 р.).

Перед презентацією присутні могли переглянути старовинні фото з велозмагань та велоднів у Житомирі, побачити раритетний велосипед тощо.
Учасниками презентації стали вихованці ДЮСШ «Авангард» м. Житомира, а також видатні велоспортсмени і заслужені тренери – Олена Грибан, Єлизавета Вовк, Тетяна Рябченко, Сергій Кострицький, Леонід Котвицький та інші.

За словами Олександра Кухарського, книга про тих, хто творив історію велоспорту на Житомирщині.

«Спочатку ми навіть і не думали видавати окремою книгою історію велоспорту, але працюючи в архівах, спілкуючись з людьми, з багатьма з них я був особисто знайомий, а з деякими навіть більше півстоліття і за цей час накопичилося багато цікавого матеріалу, – розповів Олександр Кухарський. – Для мене було дивом, що Житомир був одним із перших міст в Україні, де було створено товариство велосипедистів-лобителів, де був побудований велотрек. На той час свої велотреки мали лише Київ, Одеса та Харків. У 1908 році в Житомирі було вже два велотреки».

За словами автора, житомирські велосипедисти завжди показували високі результати. Починаючи з 1899 року до Житомира приїжджали позмагатися велогонщики з Києва і завжди зазнавали фіаско. Одна із потужних велосекцій на Житомирщині була створена в Коростишеві, яку заснував у 1953 році Леонід Ковбасенко. Десятиліттями коростишівські спортсмени входили до складу збірної команди України, були чемпіонами тощо.

На думку Григорія Грибана, без знань історії неможливо будувати майбутнє. За його словами, «Історія розвитку велоспорту на Житомирщині» – це одна з перших книг в Україні, яка висвітлює більш детально розвиток велоспорту в окремій області.
У Житомирі презентували книгу «Історія розвитку велоспорту на Житомирщині»

«Звичайно, вона виходить за межі Житомирської області, бо історії та досягнення людей, про яких написано в книзі, здобували перемоги на міжнародних змаганнях, за межами України і примножували спортивні досягнення Поліського краю. Книга – це своєрідна історія, яка ніколи не матиме кінця, – зазначив під час виступу Григорій Грибан. – Вона могла вийти у світ ще два роки тому, але тоді була б вузькою, а нам як авторам хотілося відтворити факти об’єктивно і детально: розповісти історію створення велосипеду та зародження велосипедного спорту, про велоспорт на Житомирщині у довоєнний період, під час Другої світової війни, показати фотохроніку тощо».

Також автори подякували усім, хто сприяв у підготовці інформаційних матеріалів та друку книгу. Нагадаємо, серед тих, хто підтримав випуск книги і голова відділення Національного олімпійського комітету в Житомирській області Олександр Оніщук.

В кінці презентації присутні зробили фото на пам’ять, а усі бажаючі мали змогу придбати книгу та отримати автограф від авторів.
У Житомирі презентували книгу «Історія розвитку велоспорту на Житомирщині»

У Житомирі презентували книгу «Історія розвитку велоспорту на Житомирщині»

У Житомирі презентували книгу «Історія розвитку велоспорту на Житомирщині»

У Житомирі презентували книгу «Історія розвитку велоспорту на Житомирщині»

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:04
Відбулося засідання Наглядової ради Центру гуманітарног ...
Вчора 23:02
36 млрд грн банківських кредитів отримали аграрії на ро ...
Вчора 21:00
СБУ затримала помічника Шуфрича, який фінансував росгва ...
Вчора 19:08
Викритий на обмані чоловік намагався відкупитись на кор ...
Вчора 16:07
В Запоріжжі рятувальники ліквідували пожежу на територі ...
17 квітня 15:50
Жіночий рюкзак та кросівки: які вибрати для абсолютної ...
17 квітня 10:14
Для чого потрібна індивідуальна упаковка?
16 квітня 23:46
Курорты в Болгарии: От полноценного отдыха – до позитив ...
15 квітня 23:13
Онлайн-оценка золотых монет: как не ошибиться с выбором ...
15 квітня 17:50
Особливості запальничок та розпалювачів для гриля
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення