Житомирський «єдиноцентрист» Хіжніченко: В День Соборності України ми маємо думати про те, що нас об’єднує

Житомирський «єдиноцентрист» Хіжніченко: В День Соборності України ми маємо думати про те, що нас об’єднує

23.01 16:44    
Як повідомили Інтернет-виданню Рупор Житомира в прес-службі Єдиного Центру, керівник секретаріату Житомирської міської організації Єдиного Центру Максим Хіжніченко вважає, що «українців об’єднують загальнолюдські цінності, моральність та патріотизм». Таку думку Хіжніченко висловив з нагоди відзначення Дня Соборності України.

«Ми сотні років йшли до єднання. Сьогодні маємо і незалежність, і єдність. День Соборності України – особливий для кожного громадянина. Ми маємо визначитись, що робить нашу єдність міцнішою. Щороку потрібно аналізувати помилки й ставити завдання на наступний рік», - говорить Хіжніченко.

Натомість за словами Максима Олеговича, сьогодні ситуація складається так, що політики намагаються розділити людей на «свій – чужий» маніпулюючи розумінням терміну «виборчі вподобання».

На думку Хіжніченка, згадуючи історію Соборності й січневі події 1919 року, «не лише в цей день, а завжди ми повинні пам’ятати про прагнення поколінь українців жити в єдиній незалежній державі».

«Сьогодні говорити потрібно про те, що нас ще більше об’єднує. А політики прагнучи здобути в дні виборів якнайвищий результат, шукають протиставні речі. Якщо це практикуватиметься й надалі, довіра людей до політиків знижуватиметься», - прогнозує Максим Хіжніченко.

«Ми, справжні громадяни незалежної держави, маємо говорити про загальнолюдські цінності, які об’єднують нас: взаємоповагу, любов, родину. Й не забувати патріотизм, тому що вибори минають, а здобута незалежність, цілісність, єдність України та демократія повинні бути назавжди.

Вірю, що територіальна цілісність України навіки залишатиметься непорушною. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – духовно багатої нації, вільної й демократичної України, економічно розвиненої держави, якою пишатимуться наші нащадки. Плекаймо все, що працює на ідею загальнонаціональної єдності, повсякчас пам’ятаючи чого вартувала нашому народу незалежність, соборність, державність», - наголошує Хіжніченко.

Довідка з історії свята:
22 січня – День Соборності України - відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західно -Української Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року.

Свято встановлено в Україні «…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…» згідно з Указом Президента України «Про День Соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99.

Ідея соборності бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Протягом віків її практичним втіленням працювали українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. У ХVIIІ - початку ХХ ст., коли українські землі були поділені між сусідніми державами: Польщею, Росією, Румунією, Австро-Угорщиною, ця ідея знайшла своє відображення у працях кращих вітчизняних мислителів.

В результаті ухвалення ІІІ Універсалу Української Центральної Ради 7 листопада 1917 р. була проголошена Українська Народна Республіка, до складу якої увійшло 9 українських губерній.
Під впливом цих подій в жовтні 1918 р. у Львові представники західноукраїнських політичних партій створили Українську Національну Раду, а 19 жовтня того ж року було проголошено утворення Західноукраїнської Народної Республіки. Відтоді між урядами УНР і ЗУНР велися переговори про втілення ідеї соборності.
1 грудня 1918 р. у Фастові був підписаний “Передвступний договір” про об’єднання УНР і ЗУНР, у якому було заявлено про непохитний намір в найкоротший строк створити єдину державу.
22 січня 1918 року у приміщенні Київського Будинку вчителя було підписано Четвертий універсал, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою.
21 січня 1919 р. в Хусті Всенародні збори ухвалили приєднати до Української Народної Республіки Закарпаття. Наступного дня у Києві в урочистостях з нагоди свята Злуки брала участь делегація — тридцять шість чоловік — Західної області УНР.
22 січня 1919 року на Софіївській Площі в Києві було проголошено Акт Соборності українських земель. Століттями розірваний український народ возз’єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.
до 22 січня 1990 року тисячі українців, взявшись за руки, створили «Живий ланцюг» від Києва до Львоваяк як символ єдності, соборності та незалежності України.
соборності та незалежності України.



RuporZT


Коментарів: 2 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Рупор Житомира
Коментар
Натали - 23 січня 2010 21:09   
МОЛОДЧИНА!!!
кино онлайн
Коментар
фан - 23 січня 2010 20:06   
Макс завжди був і є патріотом!
кино онлайн
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 10:02
СБУ затримала «крота» фсб, який коригував ракетні удари ...
Сьогодні 09:54
На Харківщині вночі ворожа артилерія спричинила 3 пожеж ...
Сьогодні 09:50
У Миколаєві під час гасіння пожежі постраждало 5 рятува ...
Сьогодні 09:39
Унікальні палеонтологічні цінності – скам’янілі ракоско ...
Сьогодні 09:38
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового проек ...
Вчора 23:42
Віталій Коваль провів зустріч з представником Міністерс ...
Вчора 23:40
Басалаєва: Україна потребує від європейських партнерів ...
Вчора 23:38
Верховний Суд підтвердив законність висновків аудиторів ...
Вчора 23:36
За зловживання зі збитками 1,5 млн грн судитимуть ексза ...
Вчора 23:34
Три лікарні у Львові, Тернополі та польському Кросно ро ...
23 квітня 12:01
На Житомирщині адвокатеса за 30 тис дол «гарантувала» п ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення