Сергій Сухомлин: «Ми маємо пам’ятати про воїнів афганців, щоб потім не забути воїнів АТО»

Сергій Сухомлин: «Ми маємо пам’ятати про воїнів афганців, щоб потім не забути воїнів АТО»

13.02 12:08    
Сьогодні, 13 лютого, Житомирській міській спілці ветеранів афганської війни виповнилося 30 років.

Напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 29-ї річниці виведення військ з Афганістану, за участі міського голови Сергія Сухомлина, відбулося розширене засідання Житомирської міської спілки ветеранів афганської війни.

На початку заходу його учасники хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих та померлих ветеранів афганської війни.

«13 лютого 1988 року в Житомирі у Будинку культури Житомирського меблевого комбінату була проведена міська конференція, на якій були присутні учасники афганської війни Богунської та Корольовської районних спілок воїнів-інтернаціоналістів. Спільним рішенням була створена Житомирська міська спілка воїнів-інтернаціоналістів та обрані керівні органи спілки. Сьогодні для нас визначна дата – 30-та річниця від дня створення Житомирської міської спілки воїнів-інтернаціоналістів, яка у 2016 році змінила свою назву на Житомирську міську спілку ветеранів афганської війни», - повідомив Юрій Панасюк, голова Житомирської міської спілки ветеранів афганської війни.

За проявлену мужність та героїзм, вірність військовій присязі, значний внесок у зміцнення обороноздатності та безпеки України, розвиток ветеранського руху, патріотичне виховання молоді Сергій Сухомлин, за поданням Житомирської міської спілки ветеранів афганської війни, вручив пам’ятні відзнаки активістам ветеранського руху: орден «Ветеран Афганської війни» та медаль «Учасник Афганської війни». Орден №1 отримав голова Житомирської обласної спілки ветеранів афганської війни Павло Ментов.

Медаль «За заслуги» І ступеня УСВА вручено Юрію Панасюку, голові Житомирської міської спілки ветеранів афганської війни.

Сергій Медяник, голова громадської організації «Спілка учасників та ветеранів АТО «Схід» вручив міському голові Сергію Сухомлину грамоту за патріотизм, громадську активність та самовідданість, спрямовані на об’єднання громадян України у прагненні суверенності та розвитку держави.

«Ми маємо приділяти однакову увагу до учасників бойових дій різних часів. Жоден, хто перебував у «гарячих точках», не має бути забутим. Ми маємо пам’ятати про воїнів -афганців, щоб потім не забути воїнів АТО», - сказав міський голова Сергій Сухомлин.

Під час зустрічі обговорювалися актуальні питання розвитку ветеранського руху в місті, соціального захисту учасників бойових дій, патріотичного виховання підростаючого покоління.

Довідково: Війна в Афганістані - повномасштабна збройна агресія Радянського Союзу, проти суверенного Афганістану під приводом боротьби з моджахедами, у якому брали участь урядові війська Афганістану і Радянського Союзу проти повстанських груп моджахедів. Розпочалась у грудні 1979 року нападом спецпідрозділів КДБ СРСР на президентський палац у Кабулі і вбивством президента країни Хафізулли Аміна і його оточення та введенням у країну «обмеженого контингенту» Радянської Армії. Війна за офіційними радянськими даними тривала до виводу основної маси радянських військ 15 лютого 1989 року. Унаслідок цієї війни загинуло (за міжнародними даними, прийнятими також і СРСР) близько 1,5 млн або 10 % з числа тодішнього населення країни. Радянські втрати, за офіційними даними СРСР, становили близько 15 тисяч військовослужбовців.

Через горнило радянсько-афганської війни пройшло більше 160 000 українців. З них 2 378 загинули, в тому числі 60 вважаються зниклими безвісти або тими, що потрапили в полон.

Поранення отримали більше 8 000 українців, з них 4 687 повернулися додому інвалідами.

Із 72 осіб, удостоєних за роки «афганської» війни звання Герой Радянського Союзу, є 11 українців.

Перебування радянських військ в Афганістані і їхня бойова діяльність умовно розділяються на чотири етапи.

· 1‑й етап: грудень 1979 р. — лютий 1980 р. Введення радянських військ до Афганістану, розміщення їх по гарнізонах, організація охорони пунктів дислокації і різних об'єктів.

· 2‑й етап: березень 1980 р. — квітень 1985 р. Ведення активних бойових дій, зокрема широкомасштабних, спільно з афганськими з'єднаннями й

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:07
На пожежі в Ужгороді одну людину врятовано та двадцять ...
Сьогодні 00:05
Станом на 17 березня профінансовано на пенсійні виплати ...
Сьогодні 00:02
У Запоріжжі ліквідовано шахрайський call-центр, який ош ...
Вчора 23:58
Самопроголошеного голову Димерської ОТГ засуджено за сп ...
Вчора 23:54
У Львові два укриття на заводі приведуть в належний ста ...
Сьогодні 00:09
Офіцерське звання за 40 днів: Міноборони запроваджує но ...
Сьогодні 00:04
Понад 4,5 тис підприємців отримали доступні кредити на ...
Сьогодні 00:03
Свириденко: Уряд виділив додатково 5 млрд грн на закупі ...
Сьогодні 00:02
Укрзалізниця запускає новий міжнародний маршрут Прага – ...
Вчора 23:59
Естонія та Україна обговорили стан підготовки та провед ...
16 березня 10:35
У Житомирі син напав на батька та силоміць відібрав пен ...
15 березня 15:55
У Житомирі поблизу під’їзду багатоповерхівки вбили чоло ...
14 березня 13:32
Житомирські спецслужби затримали керівника волинського ...
12 березня 16:56
У Житомирі водій «Toyota Camry» побив чоловіка, якого л ...
05 березня 16:02
У Житомирі поліція викрила шахрая, який «надавав матері ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення