Анатолій Матвієнко у Житомирі: У першому турі я голосував за Ющенка

30.01 14:59    
З народним депутатом, лідером Української республіканської партії «Собор» Анатолієм Матвієнко зустрічаємося у житомирській кав’ярні. Замовляє собі зелений чай і горіхове тістечко. Попри галас у закладі він говорить спокійно. Розмову починаємо з того, що зараз настав час комсомольців: Тігіпка, Матвієнка (був першим секретарем комсомолу – ред.). Нардеп наголошує, що між комуністами і комсомольцями принципова різниця.

-Пане Анатолію, у 2002 р. ви потрапили в парламент, будучи в Блоці Юлії Тимошенко. На наступних виборах ви вже йшли від ющенківського блоку «Наша Україна». Нині ж підтримуєте Тимошенко на пост Президента. Як поясните зміну власної позиції?
-У 2002 р. Тимошенко створювала блок, який хотіли назвати «Батьківщина». Але я наполіг і це була моя ідея, щоб блок називався БЮТ. Якраз тоді почалася війна з Кучмою. Ми ще тоді казали, що його Б’ЮТЬ; назва блоку фактично окреслила цей намір.
Починаючи з 2002 р., Тимошенко була сателітом Ющенка. У 2006 р. я сказав Юлії Володимирівні, що проект БЮТ і УРП «Собор» завершений, і я повернувся у лоно націонал-демократів, себто до блоку Ющенка. І ще тоді я наголосив їй, що її рік – 2009й.

-Зрозуміло, що з ідеологічних міркувань вам ближчий Ющенко. Але ж на цьому етапі ви не агітуєте, як він, голосувати проти всіх у другому турі.

-Щодо Ющенка, це окрема мова. Після першого туру виборів у 2004 р. я побачив його невдячність, яка проявилася в байдужості. Я запитав його, якою він хоче бачити Україну за 10-15 років. Він відповів, що просто Україну Ющенка. Ющенко не спромігся об’єднати націонал-демократичні сили, хоча обіцяв це зробити після парламентських виборів 2006 р. Однак я переконаний, що рано чи пізно ми прийдемо до цього об’єднання. Я дивлюся на ці речі із стратегічної точки зору.

-Торік «Собор» висував і вашу кандидатуру. Чому ви відмовилися і не вчинили так, як ваш колега по фракції Юрій Костенко?
-Костенко за рахунок президентських виборів хотів капіталізувати свою партію. Костенко витрачав кошти на власну розкрутку в десятки разів менше за Януковича, і ця сума сягає мільйонів гривень. Я от думаю: краще б ті гроші витратити безпосереднього на партію. До того ж я не хотів уподібнюватися Костенку.

-За кого ви голосували у першому турі?
-За Ющенка, але в другому – буду за Тимошенко.

-Чому?
-Щоб потім не було соромно. Невже ми так впали у своїй свідомості, щоб обирати лінивого, самозакоханого та неосвіченого? Я волію сильного партнерства, яке можливе з нею. З Тимошенко навіть цікавіше боротися. Чесно кажучи, якби вона набрала на 10% більше за Януковича у першому турі, я б агітував голосувати проти всіх у другому.

-Що вам найбільше імпонує в Тимошенко?
-Вона динамічно рухається в усвідомленні себе як громадянина, українки. Подобається її працездатність та енергія. Крім того, у Тимошенко дуже розвинена інтуїція.

-А який мінус можете назвати?
-Тимошенко – дуже захоплива натура. Якщо вона ставить перед собою якусь мету, то йде до неї, не обертаючись по сторонам, тобто без корегування шляху, - відповідає Матвієнко, поправляючи рукав сорочки. На ній видно запонки із жовтого металу.

-Золоті?
-Не знаю, це мені дружина Ольга подарувала. Вона займається моїм іміджем. Взагалі дружина в мене розумниця: професор, доктор. Скоро й я наздожену: маю захищати дисертацію на тему децентралізації влади.
Наприкінці бесіди розказує, що крім політики займається громадською діяльністю. Як відомо, Матвієнко очолює фонд "Україна Інкогніто", який підтримує обдаровану молодь. Також фонд організував мистецьку акцію "Стусові читання", у якій бере участь син поета Дмитро Стус.
Автор статті: Олена Галагуза


RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:10
У МВС відбулася робоча зустріч із представниками Європе ...
Сьогодні 11:02
У Дніпрі завершено аварійно-рятувальні роботи
Сьогодні 11:01
Около 11 тыс волынян зарегистрировались для прохождения ...
Сьогодні 10:59
7 волынских проектов по защите окружающей среды получат ...
Сьогодні 10:57
Івано-Франківські рятувальники ліквідували пожежу в при ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення