Голова Житомирської облради: Уряд ефективно співпрацює з місцевим самоврядуванням

Голова Житомирської облради: Уряд ефективно співпрацює з місцевим самоврядуванням

05.02 08:53    
Нинішній непростий період, водночас, є слушною нагодою для оцінки позиції та дій провідних політиків держави, органів влади. Як нинішній уряд ставиться до розвитку самоврядування? Думками з цього приводу ми попросили поділитися голову обласної ради В. Й. Француза.

- Віталію Йосиповичу, за понад три місяці передвиборної кампанії виборці наслухались безліч агітації кожного з кандидатів. Здається, вже не знайти якогось нового “за” чи “ проти”. Та й виборців вже, схоже притомилися від передвиборчих гасел.
- Так, розумію, що сказано вже дуже багато. Розумію і втому людей. Однак вирішальне голосування ще не відбулося. Отож, доведеться виборцям ще трохи потерпіти. Не так уже й довго, та й українці, як відомо дуже народ терплячий ( сміється).Тож поки є час до вирішального голосування, треба говорити і думати. Потім, коли вибір буде зроблений, говорити 1 думати на цю тему буде пізно. І якщо вибір буде помилковий, потім можна буде лише чухати потилицю. Знаєте, є такий злий жарт сирітських будинків: можеш пожалітися таткові й мамі!

- А яким є ваш особистий вибір?
Не буду приховувати, що я як політик давним – давно визначився, до якої політичної команди належу. До партії “ Батьківщина”, до Блоку Юлії Тимошенко. Однак сьогодні цю обставину я хочу відставити в бік. Говоритиму як голова обласної ради, тобто глава представницького органу цілого регіону – нашої Житомирської області.

У нас багато говорять про розподіл функцій у центральній, київській владі. Це правильно. Однак говорити треба не тільки про демократичний розподіл прав та обов’язків між урядом і Президентом, між виконавчою, законодавчою та судовою владами в країні. Говорити і - головне –щось робити з поділом влади між центром і громадою, між Києвом і звичайним селом.

Так – от , уряд Тимошенко вперше за всі роки незалежності України повів реальну політику і підтримки і розвитку місцевого самоврядування в Україні. З початку 2009 року вперше представник усіх обласних рад країни бере участь у роботі уряду. Ми, голови обласних рад, спільно обрали такого представника – ним стала голова Чернігівської облради Наталія Романова. Відтепер усі рішення, в яких так чи інакше зачіпаються інтереси регіонів, уваляються лише після того, як голови обласних рад викладуть свої зауваження і пропозиції. Повірте, ці зауваження справді чують в уряді, це не для “ галочки”.

Далі. Уряд Тимошенко, знову ж таки – вперше за роки незалежності, став ініціатором створення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних голів. Асоціація мерів міст – була, а організація , котра б об’єднувала представників сільських громад, - не було. Тим, часом, проблеми у них дуже різні. Міста особливо великі, що мають сякі – такі гроші, щоб будувати нові школи, дороги, різні соціальні і культурні об’єкти. А в селах та селищних бюджети такі, що 95-97% коштів йдуть на зарплати та обов’язкові соціальні виплати. Асоціації сільських і селищних голів має захистити інтереси громад, і я вважаю те, що нинішній уряд підтримає Асоціацію. До речі, в Житомирській області з 619 голів сіл і селищ 611 – члени Асоціації. А те, що Асоціація і уряд вже реально спільно працюють, показує такий факт. З питання безкоштовної видачі державних актів на володіння землею уряд ухвалив дві постанови : першу – в серпні, другу – в жовтні. Так – от, друга постанова, яка усунула практично всі недоліки у цій справі, що проявилися, як тільки почалась ця робота, ухвалена після зауважень і пропозицій Всеукраїнської асоціації сільських і селищних голів.

Так само важливим вважаю, що уряд Тимошенко наважився зробити для сільських громад те, про що раніше тільки говорили. Маю на увазі запропоновані урядом зміни до податкових законів, котрі, якщо їх ухвалить Верховна Рада, дадуть громадам реальні гроші на розвиток. Тобто, не тільки на зарплату, а й на будівництво чи ремонт лікарень чи доріг, і ще на багато що. Згадайте, скільки розмов раніше було серед наших політиків, що треба міняти Бюджетний кодекс, аби на місцях залишалося більше надходжень від податків. А уряд Тимошенко не говорив, а просто зробив конкретні зміни в розподілі податків між центром і місцевим самоврядуванням. І вже проект Державного Бюджету на 2010 рік уряд склав з новими податковими правилами.

Дуже часто доводиться чути від політичних опонентів Тимошенко, що вона – авторитарний політик, що вона не демократична, що вона прагне абсолютної влади. Але ж політик, який хоче авторитарної влади, не підтримує місцеве самоврядування, не віддає гроші, які сьогодні належать центру, містам, селам, бо поділитися грошима означає поділитися владою. Реальна політика уряду Тимошенко веде до зменшення влади центру і збільшення влади територіальних громад. Це і є реальний крок до демократії в Україні, а всі розмови про диктаторство – пуста балаканина.

Повторю, Юлія Тимошенко як політик, і як глава уряду конкретно підтримує місцеве самоврядування.

- Звісно, підтримка сільських і селищних громад є дуже важливою для України і української демократії. Але ж вона може бути тільки частиною загальної політики держави.
- Так. Це тільки частина, але на мою думку, найважливіша, бо утверджує в Україні демократію і дає територіальним громадам можливість будувати свій добробут власними силами, без принизливого випрошування у Києва різних там субвенцій і матеріальних допомог. Крім того, в селах і селищах живе більшість громадян України. Розумієте, незалежність України, котра почалася у Києві в 1991 році, нарешті зусиллям уряду Тимошенко, почала приходити до звичайних українців. Можливо не всі з нас це зараз усвідомлюють, але так воно і є.

Нарешті, уряд Тимошенко ефективно займається не лише розвитком місцевого самоврядування. Маю на увазі рядові реформи галузей економіки країни. Приміром, реформа вугільної промисловості, згадаймо урядову програму підтримки шахтарів. Нагадаю також реформу, котра дуже важлива саме для житомирян: розвиток лісового господарства. Досі в Україні тільки рубали ліс, продаючи за кордон “ кругляк” за мінімальними цінами і виробляючи такий нехитрий товар, як “ європейський піддони”. Сьогодні уряд ставить завдання, по - перше, збільшити площі лісів ( приміром, у Житомирській області сьогодні 33%, а буде 36%), по – друге затвердив плани розвитку виробництва високоякісної продукції з деревини. Іншими словами, не продавати дрова, а виробляти дорогі товари, даючи більший прибуток державі й виробникам та забезпечити людей кваліфікованою, тобто високооплачуваною, роботою. Впевнений, дуже скоро житомиряни на собі відчують позитивні зміни завдяки урядовій програмі лісового господарства.

Однак усе це стане реальністю лише, тоді, коли реформи, на які потрібен час, будуть продовжені. Справжні зміни в економіці потребують тривалих цілеспрямованих зусиль, і дешевому популізму тут не місце. До речі, дуже добре про це говорив інший кандидат у Президенти – Сергій Тигіпко. І щоб започатковані сьогодні реформи галузей економіки були успішними, потрібно, щоб новий Президент і новий уряд продовжили нинішню економічну політику.

- Чи не найбільше Юлія Тимошенко звинувачують саме в соціальному популізмі. Як ви оцінюєте соціальну політику чинного уряду?
- Найважливіший соціальний аспект політики будь - якого українського – уряду полягає в тому, щоб забезпечити стабільні соціальні виплати, насамперед – пенсії, в умовах, коли в країні так багато непрацездатного населення. Приміром, у Житомирській області 1 мільйон 229 тисяч жителів, і пенсіонерів з них третина – 422 тисячі. І якщо порахувати ще й дітей, то стане зрозуміло, наскільки важко державі забезпечити гідні пенсії, адже ці пенсії – частина заробітку тих хто працює ( тобто, виплати до Пенсійного фонду). Причому, не забувають, такі відрахування здійснюються лише з офіційної зарплати, а скільки людей у нас ще у відомостях розписуються за мінімальну зарплату, а на руки отримують значно більше? А “заробітчани”? Це те що називається “ тіньова економіка”. Тобто, я хочу сказати, що соціальні виплати в Україні - завжди велика проблема. уряд Тимошенко з цією проблемою успішно справився навіть в умовах економічної кризи. Ніхто особливо й не здивувався б. якщо б український уряд в умовах світової фінансової та економічної кризи, котра, звісно, аж ні як не могла обминути Україну, змушений був би затримувати соціальні виплати. Уряд Тимошенко зумів цього не допустити.

Популізм – це обіцянка того, що неможливо зробити. Іншими словами – обман. Досі уряд Тимошенко не обманював, і обіцяв лише те, що потім робив.
Автор статті: Василь Чугуєнко, Володимир Гончаренко.


RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: газета «Житомирщина»
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:02
Шмигаль взяв участь у круглому столі міністерського рів ...
Вчора 16:27
БЕБ на Закарпатті упередило неефективне використання 6, ...
Вчора 16:21
На Буковині детективи БЕБ повідомили про підозру співуч ...
Вчора 16:18
У Києві держслужбовці розтратили 1,2 млн грн бюджетних ...
Вчора 16:18
На Київщині прикордонники викрили злочинну схему з неза ...
Сьогодні 00:01
Верещук зустрілася з українською громадою у Бельгії
Вчора 16:11
Енергетична безпека України — один з ключових пріоритет ...
Вчора 16:09
Івано-Франківський національний медичний університет об ...
Вчора 16:07
Засуджено мешканця Одещини, який перейшов на бік ворога ...
Вчора 16:05
За розстріл цивільного авто під час окупації Київщини з ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення