М.Рудченко: Потрібно керуватись здоровим глуздом, а не займатись буквоїдством…

М.Рудченко: Потрібно керуватись здоровим глуздом, а не займатись буквоїдством…

12.03 09:19    
Верховна Рада України прийняла закон про внесення змін до регламенту, згідно з якими коаліцію можуть утворювати і окремі депутати, а не лише депутатські фракції. Президент Віктор Янукович підписав відповідний закон. Чи є це рішення конституційним?

Ця тема на сьогодні одна з найрезонансніших і викликає неоднозначні коментарі. Серед коаліціянтів – Блок Литвина. Представник фракції цієї політичної сили Микола Рудченко аргументує власну позицію:

- Політичні реалії в Україні, зокрема, відсутність коаліції в парламенті, що констатував спікер Володимир Литвин, вочевидь, унеможливлюють здійснення належним чином державного управління: не прийнято держбюджет, окремими міністерствами керують особи, обмежені в повноваженнях - «в.о», не призначено керівників окремих держкомітетів, Фонду держмайна. Звичайно, з такої ситуації необхідно шукати вихід. Це й зробила Верховна Рада України, прийнявши закон щодо внесення змін до статті 61 закону України "Про регламент Верховної Ради України". За прийняття законопроекту проголосувало 235 депутатів із 417 зареєстрованих у залі. Наскільки правовий цей крок, який окремі політики розцінюють, як конституційний переворот, називають змовою, порушенням прав громадян, узурпацією влади, купівлею депутатів гуртом і в роздріб, «тушками» тощо? Українська лексика настільки розмаїта, що політикам, охочим посперечатись у красномовстві, нескладно творити метафори і гіперболи на означення того чи іншого політичного явища. Складно інше, робити це, не виходячи за рамки етики й моралі та здорового глузду. Я працював в українському парламенті, коли приймався Основний Закон. Думаю, не варто нагадувати суспільству, скільки критики за останні роки прозвучало, скільки було намагань змінити Конституцію через її недосконалість. Це нормально, життя не стоїть на місці, суспільство змінюється, питання лише у якості цих змін. Але ж усі ми розуміємо, що питання не в Конституції, всьому причина – людський фактор. Склад нашого парламенту з кожною каденцією все гірший – це факт. Після розпуску Ющенком недієздатного парламенту у 2007 році, було проведено нові вибори, але злагоджених дій, порозуміння, конструктиву у законодавчому органі як не було, так і немає. То скажіть, що правильно і розумно, безкінечно розпускати Верховну Раду, витрачати на вибори величезні кошти чи створити умови, які дадуть можливість повноцінно працювати нинішньому парламенту.

Говорять про так звану узурпацію влади… Про що мова? Партія регіонів отримала найбільше голосів на виборах у 2007 році, їхній лідер переміг на президентських виборах, тобто ця політична сила має повне право формувати владу і реалізовувати свою програму, суспільна підтримка дала їй таке право. Регіонали запрошують до співпраці, розділити з ними відповідальність й інші політичні сили, і це нормально. Скільки можна тримати країну в підвішеному стані, запитайте людей, чого вини хочуть: видовищ чи хліба? Не дає Конституція чіткого формулювання, як створювати коаліцію, Конституційний Суд роз’яснить правомірність кроку народних депутатів. І треба припинити істерики, а працювати для людей. От уявімо собі, людина топиться, поруч є рятувальник, у якого немає рятувального круга, він хоче подати потопальнику те, що є під рукою, наприклад, палицю. Але інший йому забороняє це робити, бо за правилами, за своїми функціональними обов’язками, рятувальник має кинути круг, а не палицю…Така логіка, таке формулювання дике, у будь-якій ситуації потрібно керуватись здоровим глуздом, а не займатись буквоїдством, за яким не стоїть нічого, окрім шкурного інтересу й амбіцій. Я переконаний, що корінь зла у виборчій системі. Депутатів-мажоритарників у парламенті ніхто не водив на повідку, не вказував напрямку руху, вони працювали на виборця, а не на авторитет партійного боса, який візьме чи не візьме їх у список. Наша фракція завжди відстоювала мажоритарну виборчу систему і надалі буде шукати підтримки в парламенті щодо повернення до такої виборчої системи, люди цього хочуть. Бо вже у парламенті відбувається те, про що каже народна мудрість: «Де три українці, там два гетьмани». Постворювали під себе партії і партійки, кожен хоче посаду та ще й не абияку, а найвищу. А суспільству замилюють очі, мовляв, опоненти порушують законодавство. Потрібно оглянутись на себе, ніхто і ніде в світі так не збиткувався над Конституцією і країною в цілому, як наші помаранчеві революціонери – демократи.


прес-служба Житомирської обласної організації
Народної Партії

RuporZT


Коментарів: 2 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Рупор Житомира
Коментар
волинян - 12 березня 2010 17:11   
Він буде в Рівненській області, бо тут все просрав
кино онлайн
Коментар
Got - 12 березня 2010 14:05   
СТАТТЯ!!!!(РУДЧЕНКО)-МАБУДЬ БУДЕ- *ГУБЕРНАТОР*
кино онлайн
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення